2023. december 5., kedd

Mikulás napjára - december 6. - - - Szent Miklós legendája

            Nagy öröm a gyerekek életében december 6-a, mert ekkor jön a Mikulás, aki a jóknak cukorkát, a rosszaknak meg virgácsot hoz, ki mit érdemel.
            Az a keresztény szokás, miszerint Szent Miklós neve napján a gyermekek ajándékot kapnak, egy régi legendán alapul. Miklós a kisázsiai Myra városában élt. A környező területen döghalál pusztított, mely gazdag szüleit is elragadta. Ő az örökségét a szegények között szétosztotta. Legendája több példát is említ, leggyakrabban a becsületes, de elszegényedett nemesember segítését szokták belőle idézni. Az Érdy-kódex erről így ír: Egy embernek „három leányi férjhez menendők valának. Minthogy nem volt neki mivel tartani vagy pedig becsületesen férjhezadni  hajadon laányait, tisztátalan életre akará kényszeríteni őket, hogy ezáltal magoknak és néki eledelt szerezhetnének. Amikor ezt Miklós meghallotta, egy zacskó aranyat éjjel a szegény ember házának félig kinyitott ablakán „beveté”.
            Csodatevő képességével is sok problémát megoldott, például éhezőket látott el olcsó búzával, süllyedő kereskedelmi hajót mentett meg, tolvajokat beszélt rá, hogy a lopott pénzt adják vissza, három megölt diákot feltámasztott.
            Halála után is több csodát tett, például egy gyereket kiszabadított a rabszolgaságból. Számtalanszor megszégyenítette és távozásra kényszerítette az ördögöt. De csak néhány száz évig nyugodhatott a szülővárosában, mert a keresztes vitézek 1087-ben a hamvait – az iszlám hitű törökök elől – Dél-Olaszországba, Bari városába menekítették. Ezzel a város Európa egyik legjelentősebb keresztény-központja lett. Az erkelyék méltó elhelyezésre emelték a San Nicola-székesegyházat, amely a román kori építészet egyik legszebb alkotása.
            A Mikulás szó cseh eredetű. Az ablakba kitett gyerekcipőbe csempészett ajándékozás szokása pedig osztrák közvetítéssel került hazánkba mintegy másfél száz esztendővel ezelőtt.
            A görögkeleti egyháznak, így a magyarországi görög katolikusoknak Miklós a legtiszteltebb szentje. Alakja ott van az ikonosztáz négy főképe között.
            A házasság, az anyaság oltalmazója. Patrónusa még a gabonakereskedőknek, a pékeknek, a vászonszövőknek, a borkereskedőknek, az ügyvédeknek, a patikusoknak, az olajárusoknak, a vízimolnároknak, a hídépítőknek, a raboknak, a zarándokoknak és sok közösségnek, céhnek. A párizsi egyetem ihletésére a három feltámasztott diák emlékére a középkorban a tanulók is védőszentjüknek választották.
            Finnországban – Lappföld fővárosa és Veszprém testvérvárosa –, Rovaniemi közelében lakik a világ legfőbb Mikulása (finn neve: Joulupukki). Magyar testvére a Pest megyei Nagykarácsonyba költözött néhány évvel ezelőtt. Neki megírhatják a gyerekek kívánságukat, aki utána egyezteti a szülőkkel. Csoportokat – a nagy érdeklődés miatt – nagyon korán be kell jelenteni.
A lappföldi Mikulás levelekre válaszol (Fotó: Népszabadság Online)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése