2022. november 2., szerda

Az emberhez hasonlóan vigasztalják egymást a bonobók

            A kutatók fiatal bonobókat – az ember egyik legközelebbi élő rokonát  (Pan paniscus) – követtek figyelemmel a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egy Kinshasa közeli menedékben. Megfigyelték, ahogy a fiatal főemlősök harcoltak, dührohamokban törtek ki, és öleléssel vagy simogatással vigasztalták egymást. 373 gyötrelmet okozó esemény – 318 harc és 55 dühkitörés – utáni interakciónál a kutatók megfigyelték, hogy minél ügyesebben uralta saját érzelmeit egy állat, annál nagyobb valószínűséggel sietett egy szükséget szenvedő barátja megsegítésére. Hasonló rendszer figyelhető meg az emberi kapcsolatok terén is – írják.
            Amikor az elárvult gyerekek intézetekbe kerülnek, és kevés szociális inger vagy szülői gondoskodás éri őket, általában nehezükre esik a szociális kapcsolatok kialakítása. Ugyanez igaz a bonobókra is – mutatták ki. A fiatal, elárvult állatok nehezebben birkóznak meg érzéseikkel, mint azok, melyeket saját anyjuk nevel. Az árva bonobók szorongás jeleit mutatták, úgymint vakarózást – egy harc vagy dühkitörés után jóval hosszabb ideig –, valamint nagyobb valószínűséggel kezdtek újra visítani, miután fájdalmuk enyhült.
       Az elárvult kölykök emellett átlagosan feleannyi időt töltöttek játékkal, feleannyiszor kezdeményeztek játékot, és csak harmadannyi barátra tettek szert, mint az anyjukkal élők. Sőt mi több, az árvák kisebb valószínűséggel vigasztaltak más, szorult helyzetben lévő egyedeket, valószínűleg azért, mert az ilyen társak puszta látványa olyan mértékű aggodalmat keltett bennük, amelyet nem tudtak kezelni. (Forrás: Richpoi Hírek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése