2023. június 5., hétfő

VISSZAEMLÉKEZÉS - Trianoni megemlékezés Nagykőrösön - 2021. június 4.

Magyar az, akinek fáj Trianon



Nagykőrösön a református templomkertben felállított Trianoni kopjafa köré gyűltek össze az emlékezők június 4-én, pénteken délelőtt, a trianoni békediktátum 101. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján. Az Arany János Gimnázium Bocskai-ruhás diákjai, tanárai és a városi megemlékezők az ünnephez illő fegyelmezett méltósággal töltötték meg a tágas, szép teret.

A Himnusz közös éneklése után a műsort a gimnázium 10. osztályos tanulói szolgáltatták Somogyi Rita és Körtvélyesi Dávid tanárok felkészítő munkájával. Megható összeállításuk ban elevenítették fel a tragikus eseményt, amikor országunk területének kétharmadát veszítettük el és a magyar lakosság egyharmada került idegen földre. A szívbemarkoló hazafias dalokkal applikált műsorban külön színfoltot jelentett Juhász Gyula Trianon című verse:

     ,,Mert nem lehet feledni, nem, soha,

     Amíg magyar lesz és emlékezet,

     Jog és igazság, becsület, remény,

     Hogy volt nekünk egy országunk e földön,

     Melyet magyar szív és ész tartott meg bizony.”

zengett Sinkovics Imre előadásában.



A fájdalmas, szép összeállítás végén a piros, fehér, zöld pólós csoportok szimbolikus tánccal emelték magasra az írást: 1920. június 4. Trianon; majd az örökbecsű mondatot: ,,Magyar az, akinek fáj Trianon”.A trianoni emlékezés Balog Gabriella igazgató-helyettes szívhez szóló ünnepi beszédével és 

koszorúzással folytatódott (a képen a város vezetői). A Nagykőrösi Arany János Társaság nevében Szigeti Márta elnök, a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület nevében Batár Zsolt Botond ügyvezető elnök helyezett el virágot a kopjafa tövében. 


A bensőséges megemlékezés a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult.

                                                                      Szigeti Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése