A téli időszak ínyencségei többet
jelentenek, mint plusz ízt a konyhában, az asztalon. A savanyúságoknak ugyanis
jótékony hatásuk van a szervezetre. Éppen ezért egyre több táplálkozási
szakértő tanácsolja őket – viszont nem mindegyiket!
A szakértők szerint, a savanyúságban
rengeteg a probiotikum. Ezek olyan egészséges baktériumok, amelyek
megtalálhatók például a savanyú káposztában, a joghurtban, borban, kenyérben,
szójaszószban és a sörben. A probiotikumok képesek megnyugtatni az
immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket
és a megfázást, megelőzni a hasmenés és bélérzékenység kialakulását, növelni az
immunrendszer reagáló képességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak.
A joghurt és az otthon elkészített
savanyúság kivételével, a szakértők nem tanácsolják azokat az élő
baktérium-forrásokat, amelyek például a ketchupban, a feldolgozott
(kereskedelemben kapható) savanyúságokban találhatók, vagy amelyek pasztőrözés
által elpusztultak.
Stephen O’Keefe, a Pittsburghi
Egyetem tudósa úgy nyilatkozott, a nyugati étkezés nagy problémája, hogy nem
táplálja a bélflórát, csupán a felszínen aktiválja az emésztőrendszert.
Valamennyi élelmiszert úgy állítanak elő, hogy az könnyen lebontható legyen,
semmit nem hagyva a mélyebben elhelyezkedő emésztőrétegnek. Így felborul az
emésztőrendszer mikrobiológiai egyensúlya, és jönnek a panaszok.
A rostok hiánya „éhezteti” a
bélflórát, ezáltal gyengítve a testünk védekezőképességét. Ebből kiindulva
O’Keefe-nek és tudós társainak meggyőződése, hogy az utóbbi időben egyre
elterjedtebb bélbántalmak a nyugati étkezés számlájára róhatók.
A tökéletes
savanyúság öt titka
1. Használj mindig friss zöldségeket!
A zöldségek akkor a legjobb
minőségűek, amikor épp leszedték őket. Amennyiben savanyúságnak szánod őket,
ezeket részesítsd előnyben. Minél frissebbek, annál ízletesebbek és
ropogósabbak lesznek, még ha hónapokon át is állnak a kamra polcain.
2. Vágd le az uborkák szárait!
Ez a tanács kizárólag az uborkára
vonatkozik, és nagyon fontos! Ha mosáskor eltávolítod a zöldség száracskáját,
az uborka frissebben, keményebben marad meg az üvegekben.
3. Figyelj oda a zöldségek méretére!
Minél apróbbak a zöldségek, annál
hamarabb megpuhulnak a savanyú lében. Így hát, ahelyett hogy felszelnéd őket
vagy félbe vágnád, tedd őket egészben az üvegekbe.
4. Légy tekintettel az időre!
Amikor savanyúságot készítesz, fel
kell lobbantanod a megtöltött üvegeket azért, hogy azok tartalmából elpusztuljanak
a később gondot okozó baktériumok. Ugyanennyire fontos az is, hogy jól zárd le
az üvegeket. Azonban vigyázz, ne főzd sokat! A hosszasabb forralás maga után
vonja a zöldségek ellágyulását.
5. Próbáld ki a hideg-savanyúságot!
Amennyiben nincs ínyedre a forralás,
teljesen átugorhatod a forralt vízzel való eltevést. Csak tedd a feltöltött
üvegeket a hűtőbe. Ezek nem állnak el szobahőmérsékleten, viszont ha hidegben
tartod, tökéletesek lesznek!
(Forrás: Richpoi Hírek)
Saját paprikám az erkélyemen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése