2023. augusztus 29., kedd

A Magyar Fotográfia Napja - aug. 29.

1840. augusztus 29-én, (egy évvel a fotográfia megszületése után)  a Magyar Tudós Társaság (az MTA elődje) ülésén Vállas Antal (bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós)  bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.
 Vállas Antal a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról. Daguerre eljárásával a Dunát és a Királyi Várat vette fel egy megvilágítás előtt fényérzékennyé tett, ezüstözött rézlemezre.
 A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napja megünneplését megemlékezendő a fotográfia feltalálásának kezdeteire, a fényképezés jelentőségére, valamint a fotográfiának a kultúra fejlődésére gyakorolt hatására is. Ezen a napon adják át évente Az év fotográfusa díjat és Az év fotóművészeti alkotócsoportja címet.
(Forrás: Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség)

Ismert fotográfusaink:
●Klösz György (Johann Justus Georg Kloess (Klöss), DarmstadtNémetország1844BudapestErzsébetváros, 1913 ) fényképész, festő, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja
●Mai Manó (May Emánuel, Pest1855– Budapest1917) császári és királyi udvari fényképészmester, szakíró.
●André Kertész (Kertész Andor) (Budapest1894New York1985 ) magyar származású fotóművész.
●Kinszki Imre (Budapest 1901–1945 januárja Sachsenhausen felé halálmenetben) a nemzetközi rangú fotográfus ( emléktábla, és botlatókő: Budapest, XIV., Róna utca 121)
●Robert Capa (Friedman/n/ Endre) (Budapest, 1913.-Indokína, Thái Binh, 1954) magyar származású fotográfus.

A humor se maradjon el





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése