2023. augusztus 27., vasárnap

Amit a fagylaltról érdemes tudni

            Mi az a jeges édesség, aminek az emberiség már ősidők óta rabja, aminek nem lehet (és nem is akarunk) ellenállni? A válasz: a közel ötezer évvel ezelőtt, a kínaiak által feltalált FAGYLALT!      Ennek a gyümölcsös, csokis – manapság már zöldséges változat is létezik – édességnek az eredete homályba vész, de olvashatunk róla a Bibliában (Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták). Tudjuk, az egyiptomiak és a görögök jégen hűtött gyümölcsöt és hóval kevert italokat kínáltak, a rómaiak, később pedig az arabok is, szívesen fogyasztották a jeges-mézes gyümölcsleveket.  A gyümölcsös, rizses, jeges, havas, hideg édességet Európában a reneszánsz idején kedvelték meg. 
            A ma ismert, tejjel és tojással készült fagylaltot Bernardo Buontalenti  1599-ben egy banketten szolgálta fel a vendégeknek, akkor indult el a fagylalt európai hódító útjára, s szinte azonnal lenyűgözte  a franciákat, angolokat, németeket is.  Amikor Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász feltalálta a tejszínt és 1686-ban megnyitotta Párizsban – a ma is üzemelő – Le Procope kávézóját, ahol 40 fagylalt közül lehetett választani … bevégeztetett, a fagylalt bevette egész Európát, majd amikor 1770-ben Giovanni Bosio megnyitotta az első fagylaltozót New Yorkban, Amerika is behódolt. Az olasz származású, New Yorkban élő fagylaltárus, Italo Marchiony  1903-ban papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban – tölcsérekben – kezdte értékesíteni a fagylaltot. A kúpokat az 1904-es angliai világkiállításon ismerte meg a világ. 1923-tól már pálcikás jégkrémet is vásárolhatnak a fagylaltimádók.
            Ma már számtalan ízben létezik a fagylalt, a boltok hűtőpultjaiban pedig egész évben megtalálhatjuk a jégkrémeket, parfékat és persze a sorbetet (az araboktól származó gyümölcsös finomság jéghidegen). A legújabb alternatíva, a bevásárlóközpontokban működő frozen yogurt-bárokban kapható jeges joghurt, ezekben az önkiszolgáló bárokban a joghurtunkra tehetünk grillázst, kekszet, mogyorót, müzlit, gabonapelyheket, csokoládét, cukorkát, gyümölcsöt, hideg és meleg önteteket.
            Ha külföldön járunk, kóstoljuk meg a helyi fagylalt-különlegességeket: Koreában a zöldteás pingszut, Törökországban a Maraş dondurmasıt, no és persze a fagyi fővárosában, Bolognában – ahol fagylaltmúzeum és fagylaltakadémia is van – a frissen készített,  csodásan könnyed, olasz fagylaltot, a gelatot és az eredetileg kézzel készített jégkását, a granitát.
            Receptek tucatjai keringenek az interneten, így a fagylaltgépeknek köszönhetően ma már otthon is könnyedén elkészíthetjük a kedvenc fagyinkat. A fanatikus rajongók ellátogathatnak az évente megrendezendő, budapesti Fagylalt Kiállításra és Fesztiválra, de ha igazán jó és különleges hűsítőre vágyunk, keressük fel a legjobb magyar fagylaltozók valamelyikét. 
(Írta: Gaálné Majoros Emese)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése