Mi az a jeges édesség, aminek az emberiség már ősidők óta
rabja, aminek nem lehet (és nem is akarunk) ellenállni? A válasz: a közel
ötezer évvel ezelőtt, a kínaiak által feltalált FAGYLALT! Ennek a gyümölcsös, csokis – manapság már
zöldséges változat is létezik – édességnek az eredete homályba vész, de
olvashatunk róla a Bibliában (Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták).
Tudjuk, az egyiptomiak és a görögök jégen hűtött gyümölcsöt és hóval kevert
italokat kínáltak, a rómaiak, később pedig az arabok is, szívesen fogyasztották
a jeges-mézes gyümölcsleveket. A
gyümölcsös, rizses, jeges, havas, hideg édességet Európában a reneszánsz idején
kedvelték meg.
A ma ismert, tejjel és tojással készült fagylaltot Bernardo
Buontalenti 1599-ben egy banketten szolgálta
fel a vendégeknek, akkor indult el a fagylalt európai hódító útjára, s szinte
azonnal lenyűgözte a franciákat,
angolokat, németeket is. Amikor
Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász feltalálta a tejszínt és
1686-ban megnyitotta Párizsban – a ma is üzemelő – Le Procope kávézóját, ahol
40 fagylalt közül lehetett választani … bevégeztetett, a fagylalt bevette egész
Európát, majd amikor 1770-ben Giovanni Bosio megnyitotta az első fagylaltozót
New Yorkban, Amerika is behódolt. Az olasz származású, New Yorkban élő
fagylaltárus, Italo Marchiony 1903-ban
papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban – tölcsérekben –
kezdte értékesíteni a fagylaltot. A kúpokat az 1904-es angliai világkiállításon
ismerte meg a világ. 1923-tól már pálcikás jégkrémet is vásárolhatnak a
fagylaltimádók.
Ma már számtalan ízben létezik a fagylalt, a boltok
hűtőpultjaiban pedig egész évben megtalálhatjuk a jégkrémeket, parfékat és
persze a sorbetet (az araboktól származó gyümölcsös finomság jéghidegen). A
legújabb alternatíva, a bevásárlóközpontokban működő frozen yogurt-bárokban kapható
jeges joghurt, ezekben az önkiszolgáló bárokban a joghurtunkra tehetünk grillázst,
kekszet, mogyorót, müzlit, gabonapelyheket, csokoládét, cukorkát, gyümölcsöt,
hideg és meleg önteteket.
Ha külföldön járunk, kóstoljuk meg a helyi fagylalt-különlegességeket:
Koreában a zöldteás pingszut, Törökországban a Maraş dondurmasıt, no és persze a fagyi fővárosában, Bolognában –
ahol fagylaltmúzeum és fagylaltakadémia is van – a frissen készített, csodásan könnyed, olasz fagylaltot, a gelatot
és az eredetileg kézzel készített jégkását, a granitát.
Receptek tucatjai keringenek az interneten, így a
fagylaltgépeknek köszönhetően ma már otthon is könnyedén elkészíthetjük a
kedvenc fagyinkat. A fanatikus rajongók ellátogathatnak az évente
megrendezendő, budapesti Fagylalt Kiállításra és Fesztiválra, de ha igazán jó
és különleges hűsítőre vágyunk, keressük fel a legjobb magyar fagylaltozók
valamelyikét.
(Írta: Gaálné Majoros Emese)
(Írta: Gaálné Majoros Emese)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése