2024. március 5., kedd

Muskátli szaporítása

            Hazánkban – a többi európai országhoz hasonlóan – a muskátli a legnagyobb mennyiségben termesztett virágzó cserepes dísznövény. Felhasználása azonban eltér a többi cserepes dísznövényétől, hiszen ezt a növényt kertbe, vagy erkélyre ültetjük a szabadba. A muskátli ára miatt egyre több kertész szeretné a tavalyi muskátlit tovább szaporítani.
            A szaporításhoz először is egészséges és jól fejlett anyanövényekre van szükség. A beteg, sérült, vagy kevésbé erős növényeket nem érdemes szaporítani, mert a dugványokból kevésbé erős növények fejlődnek majd tovább.
            A muskátli szaporítására a legegyszerűbb, ha dugványokat szedünk le az anyanövényekről. A dugványozáshoz – kora márciusban – két–három leveles hajtásokat érdemes leszedni, majd kisebb cserepekbe föld és tőzeg, illetve perlit keverékbe kell elültetni. A kis növény 20 fokon és megfelelő fény mellett hamar begyökeresedik. A dugvány a következő két-három napig ne kapjon felülről vizet, de fontos a 75–80%-os páratartalom. A gyökeresedési idő eltarthat két vagy három hétig is
            Majd a kis gyökeres dugványokat – két-három hét múlva – át kell ültetni egy nagyobb cserépbe (kb. 8–10-es cserépbe), és tegyük egy zárt, de világos helyre, amíg a tavaszi fagyok veszélye el nem múlik. Ezután elkezdhetjük szép lassan hozzászoktatni a fiatal növényeket a kinti időjáráshoz.
            Az angol muskátli szaporítása hasonló az álló muskátlihoz, mindkettőről az egészséges, erős anyanövényekről kell levágni egy éles késsel a három–négy leveles hajtásokat. Minden újabb vágás előtt érdemes a kést egy fertőtlenítő oldatba áztatni két–három percig, hogy az esetleges fertőzéséket ne vigyük át egyik növényről a másikra. A vágási felület egyenes legyen, közel az első levélhez. Ezután a levágott dugvány alsó leveleit szedjük le, ezek nem kerülhetnek be a földbe, és ha virág van a dugványon, azt is törjük le.
            A futómuskátli dugványait kézzel törjük le, ám itt érdemes gumikesztyűt használni, és ezt mártani a fertőtlenítő oldatba.

            A gyorsabb gyökeresedés érdekében használhatunk gyökereztető port is, ezt kertészetekben és mezőgazdasági boltban pár száz forintért megvásárolhatjuk. (Alapötlet: Kertvarázs Magazin; a fenti képet a saját muskátliaimról készítettem 2013-ban, a lenti képek a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület nagykőrösi székháza kiállítótermének ablaka belülről és kivülről 2021. július 4-én.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése