2019. június 8., szombat

Állítólag megtörtént közlekedési esetek


Rendőr megállított egy férfit gyorshajtásért: - Magára vártam egész délután!
- Én meg siettem, hogy ne kelljen sokáig várnia.
Nem lett büntetés belőle!

Pár éve a szolnoki elkerülőn egy kocsi 130-cal tép, a rendőraztó szirénázva utánamegy, leállítja. Látván, hogy a sofőr egy fiatal nő, üdvözlésképp így szól: - Azt hittem, már nem érem utol!
Mire a hölgy: - Ha tudom, hogy utol akar érni, akkor egy kicsit jobban nyomom a gázt!
- Megúszta!

-         Mennyivel ment?
- 90-nel.
- És mennyi a megengedett?
- A városban 50, meg kint volt a 40-es tábla, az 90!
- Na menjen a pi.!

Igazoltatás, rendőr integet.
-         Autós: Helló! Elakadtak? Elvigyem magukat valameddig?

Rendőr: - Nem látta a záróvonalat?
Autós: - Azt láttam, csak magát nem.

Rendőr: - Tekerje le az ablakot!
Sofőr: - Egy sajtburgert kérek kólával!

Gyorshajtás. Rendőr: - Aztán lassabban azokkal a lovakkal!
A sofőr: - Nem a lovakkal volt a baj, hanem a szememmel. Mindig gyorsan megyek, de időben észre szoktam venni magukat.

Robogón KÉT SZEMÉLLYEL, BUKÓSISAK NÉLKÜL. Rendőr integet az út szélén, mire a vezető odakiált: - Mit integet, nem látja, hogy nincs több hely?

Az alábbi nem történt meg, de nekem tetszik:

A  rendőr leint egy kétszázzal száguldozó autóst.
- Hová ilyen sietősen?
- Ne is kérdezze, biztos úr! Most lőttem le az anyósomat, itt a hullája a csomagtartóban. A csőre töltött pisztolyt még nem volt időm eldobni, itt van a kesztyűtartóban.
A rendőr döbbenten előrántja a pisztolyát s a sofőrre fogja, a másik kezével meg rádión sürgős segítséget kér.
Megjön az erősítés.
- Mire fel ez a nagy riadó, őrmester?
- Hadnagy úr, jelentem, ennek az egyénnek ott az anyósa lelőve a csomagtartóban, a pisztoly meg a kesztyűtartóban!
Átvizsgálják a kocsit, se hulla, se pisztoly, semmi különöset nem találnak. Egyszer csak megszólal a sofőr:
- Fogadjunk, hogy most még azt is rám akarja majd fogni, hogy kétszázzal száguldozok!

Nevezetességek az Ibériai-félszigeten (4. rész)

Fátima városa mellett egy magyaltölgynél 1917. május 13-án megjelent a Szűzanya három gyermeknek: Lúcia dos Santosnak, Jacinta és Francisco Marto testvéreknek. Azóta zarándokhely lett, a francia Lourdes-dal és a spanyol Santiago de Compostelával egyenrangúnak tartják.


 
A neobarokk bazilikát szentek szobrai díszítik, a tornya 65 m magas, körfolyosója pedig kétszer akkora, mint a római Szent Péter bazilikáé.
Kiváló helyen sikerült parkolnunk.
 
Coimbra város Portugália középső részén, Lisszabontól 200 km-re északra, a Mondego folyó két partján. Coimbra megye és Centro régió (a középkorban: Coimbra grófság) székhelye; püspöki székhely, 2011-es adat szerint az urbanizációnak közel száznegyvennégyezer lakosa van.
Nevét Conimbriga római településről kapta, amely a mai várostól 15 km-re feküdt, és amelynek lakói – miután Conimbrigát 468-ban a svébek feldúlták – ide költöztek át, majd saját városuk nevére keresztelték át a korábban Aeminium néven ismert római várost.
A mórok (körülbelül) 711-ben foglalták el, és a keresztény Észak és az iszlám Dél kereskedelmének egyik fontos központjává fejlesztették. A keresztények 878-ban átmenetileg visszafoglalták, és a város környékét grófsággá szervezték. 981-ben az Omajjádok újra elfoglalták, a mórok ezután 1064-ig meg tudták tartani. Ezután a győztes Nagy Ferdinánd, Kasztília és León királya másodszor is megszervezte a grófságot, és annak székhelyévé ismét Coimbrát tette.
Hódító Alfonz, Portugália első királya elfoglalta, és 1145-ben ide helyezte székhelyét. 1260-ban a főváros Lisszabonba költözött. 1537-ben Coimbrába telepítették át a lisszaboni egyetemet.

A Sé Velha az egyik legszebb román stílusú templom, erőd jellegő katedrális a mórok felett aratott 1064-es győzelmet ünnepli.
A Sé Novát 1598-ban alapították. Amikor a jezsuita rendet 1759-ben betiltották, a templomuk a püspök székhelye lett. A homlokzatot ma is jezsuita szentek szobrai díszítik.

II. Erzsébet pót-születésnapjára - június második szombatja

            Bár április 21-én született, hivatalosan a születésnapját június második szombatján ünneplik katonai parádéval, mert ekkor nagyobb az esélye a jó időnek. Hatvan érdekességet kaptam e-mailben a hatvan éve uralkodó II. Erzsébetről. Ebből huszonkilencet az április 21-i bejegyzésemben lehet elolvasni, harmincegyet pedig most, a hivatalos ünnepség alkalmából.

30. Minden délelőtt 11 órakor felhajt egy gin-tonikot. Más alkoholt nem nagyon iszik, fogadásokon is éppen csak belekortyol a pezsgőbe és borba.
31. Szereti a jó ételeket, viszont személyes szakácsa tudja, paradicsomalapú finomságot nem készíthet, Erzsébet ugyanis nem szereti ezt a zöldséget.
32. A Buckingham-palotában fürdőkádja mellett egy sárga műanyag kacsa díszeleg. Ezt a mókás ajándékot az unokáitól kapta a királynő! És hogyan derült ez ki? Egyik nap ki kellett hívni egy vízvezeték-szerelőt, aki később kikotyogta egy újságírónak, hogy milyen a királyi fürdőszoba.

33. 1982 júliusának egy reggelén a királynő arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán. Michael Fagan bemászott a Buckingham-palota ablakán, és eljutott a királyi hálószobába. Erzsébet – akibe gyerek kora óta szerelmes volt – megőrizte hidegvérét, majd negyed óráig beszélgetett Fagannal, többek között arról, hogy mindkettőjüknek négy gyermeke van. Aztán egy óvatlan pillanatban sikerült megnyomnia azt a gombot, mely az őrséget riasztotta.
34. "Azért hordok színes ruhákat, hogy észrevegyenek a tömegben" – mondta egyszer. Erzsébet sem tudja, mennyi kalapot, kabátot, estélyi ruhát hordott az elmúlt évtizedekben. A protokoll szerint a királynő egy ruhát csak egyszer vehet fel. Ez az utóbbi években változott, így kevesebbe kerül a monarchia fenntartása.

35. 38-as cipőket és 40-es ruhákat hord.
36. Imádja a katonai indulókat, autójában gyakran indulók szólnak.

37. Kispárnáját minden utazására magával viszi.
38. Tehetséges sztepptáncos, családját korábban gyakran szórakoztatta tudásával.

39. Mindössze egy fogát húzták ki, egy bölcsességfogat.
40. Szívesen néz szappanoperákat, a kedvence a több évtizede futó Coronation Street, melynek szereplőit gyakran meghívja egy-egy partira, sőt ő maga is ellátogatott már a stúdióba.
41. Esténként puzzle-t rak ki, de szeret keresztrejtvényt is fejteni.
42. Első számítógépét Ronald Reagan amerikai elnöktől kapta ajándékba.

43. 1977 óta hord olvasáshoz szemüveget. Egy alkalommal elfelejtette magával vinni, így Fülöp hercegnek kellett felolvasnia a beszédét. Azóta két okulárét is hord magánál.
44. Sokat fényképez, a fotóit a hosszú repülőutak alatt rendezi albumokba.

45. Minden évben négy kerti partit rendez, hármat a Buckingham-palota, egyet pedig az edinburghi Holyroodhouse-palota kertjében. Hatvan év alatt 1,4 millió embert látott vendégül.
46. Hatvan év alatt 129 országba utazott el 265 alkalommal tett hivatalos állami látogatást.

47. 15 hidat avatott fel Nagy-Britanniában és 25 hajót bocsátott vízre.
48. Uralkodása alatt nagyjából 40 ezer karácsonyi üdvözlőkártyát küldött el.

49. Eddig 14 szobrot készítettek róla, és 142 portréhoz ült modellt.
50. Összesen 30 keresztgyermeke van. Diana hercegnő öccsének, Lord Charles Spencernek is a királynő a keresztanyja.

51. Menyei, Diana hercegnő, Sarah Ferguson, Camilla és Sophie, wessexi grófnő közül az utóbbi a kedvence, sok időt töltenek együtt.
52. Mindössze kétszer sírt nyilvánosan, az édesanyja temetésén, illetve amikor ünnepélyes keretek közt el kellett búcsúznia a Britannia királyi jachttól, mert a 120 méter hosszú hajó fenntartása túl költséges volt.

53. Nem szereti a teniszt, a lovaspólóért és a lóversenyért rajong.
54. Karácsonyi bevásárlásait a Buckingham-palotában intézi, az áruházak hozzák el termékeiket a palotába, a királynő ugyanis biztonsági okokból nem mehet vásárolni nagy tömegben.

55. Ő az anglikán egyház feje, a hit védelmezője, ezért bárhol is tartózkodik, minden vasárnap részt vesz az istentiszteleten.
56. Reggel nyolckor ébred, mégpedig dudaszóra. Viktória királynő óta minden uralkodó ablaka alatt reggel nyolckor a királyi dudás játszik.

57. Az egyik nagybátyját, Kent hercegét, és az unokatestvérét, Gloucester hercegét repülőgép-balesetben veszítette el, nagy-nagybátyja, Lord Mounbatten pedig merénylet áldozata lett.
58. Soha nem nyalt meg bélyeget. Mivel minden bélyegen szerepel, azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy megnyalja a saját feje hátulját.
59. 1952. február 5-én este Erzsébet és férje, Fülöp herceg Kenyában túráztak. Azon az éjszakán meghalt Erzsébet édesapja, és február 6-án reggel a 25 éves hercegnő már II. Erzsébet királynő néven lett a világ számos országa, például Ausztrália, Új-Zéland, Kanada , Jamaica , a Bahamák, és természetesen Nagy-Britannia uralkodónője.
60. Még négy év, és megelőzi Viktória királynőt, aki majd 64 évig ült a trónon. Ezzel ő lehet a leghosszabban regnáló brit uralkodó.

2019. június 7., péntek

Szép az élet faluhelyen!


Filozofálgassunk!
Nevezetességek az Ibériai-félszigeten (3. rész)

Az Altamira-barlang Spanyolország világraszóló nevezetessége.
Nektek integetek, hogy itt vagyok, mert azóta se tudom felfogni. A múzeumában képek segítik az ősi rajzok megértését.
A 15-20 ezer éves festmények 160 négyzetméternyi területet foglalnak el. A földfestékkel alkotott állatképek (főleg bölény, ló és szarvas) a barlang mennyezetét díszítik. A művészettörténeti könyvek, tankönyvek első fejezetei ezzel kezdődnek. Óriási élmény látni!

 Zafra (Spanyolország) alig 10 000 lakosú város, de Alcázarja a legszebbek közé tartozik.

Az utcák házain nyomot hagyott a mór uralom.

 Ezen a téren kellemes volt megpihenni.

Estremoz (Portugália) kulcsfontosságú szerepet töltött be a középkori háborúkban, mert dombra épült és erős fal övezte.

A három korona tornya 27 m magas

A szobron látható Dénes király felesége, a szent életű Izabella itt halt meg 1336-ban. A toronyban található Capela da Rainha Santa csempeképei az ő életét mutatják be.

  Santiago de Compostela a Róma és a Szentföld után a keresztény világ legfontosabb zarándokhelye.
.
A legenda szerint Jakab apostol, János evangelista testvéröccse térített Hispaniában is. I. Heródes Agrippa 41-ben lefejeztette.  A keresztényüldözések idején a szent sírját féltő palesztínai keresztények Jakab földi maradványait Hispániába szállították, ahol az idő múltával sírhelye feledésbe merült. 813-ban azonban egy szent életű remete egy csillagot követve az angyalok karának éneke kíséretében rábukkant a sírra. II. Alfonz király (791-842) 813-ban egy dombtetőn új sírhelyet jelölt ki, és fölé templomot emeltetett. 997-ben azonban Al-Manszur hadai lerombolták. A ma is látható épületet 1075 és 1128 között építették. A kereszténység legnagyobb román stílusú temploma lett.
 Fent a mellékhajóban állok. Az oszlopokon látható szobrok nagyon tetszettek.


Szent Jakab sírját nézem

Még Portugáliában, útközben - egy benzinkútnál - a spanyol határ felé haladva megláttam kedvenc bokromat, a leánder. Haza hoztam volna, de még két hetet Spanyolországban töltöttünk, így tönkrement volna az autó csomagtartójában.