2021. október 8., péntek

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Kőrösmező 7/4

Kőrösmező látnivalóiból 


Mezőháti határában áll az 1785-ben, Szent Borbála tiszteletére épült katolikus templomot  1814-ben felváltó "Plitovate" Péter és Pál-plébániatemplom.
Belsejében az 1700-as évek végéről származó fafaragások találhatók.

Helytörténeti múzeum - megismerkedhetünk a hucul nép egykori használati tárgyaival, hangszereivel és népviseletével.










  Horthy Miklós Szálló (Edelweiss Hotel): Még a magyar korszakban álmodták ide, a visszatérés után. 1939-ben készült el. Elvileg azért épült, hogy a kormányzóság ide is járhasson vadászni. Horthy Miklós azonban sosem járt a szállóban. 





Régi képeslapon
Vasúti pályaudvara valamikor határállomásként szolgált.
Utcafrontja

 Belső homlokzata

 A mellette lévő dombról
A város látképe a dombról

Híres ember

 Itt született 1886. február 5-én Bakkay Béla költő. 1919-től a szatmári katolikus főgimnáziumban tanított. A Hírnökben, a Pásztortűzben s a szatmári Katolikus Életben közölt cikkei, irodalmi tanulmányai és versei mellett két önálló kötettel jelentkezett: Göncölszekér (versek, Nagykároly, 1922) és Bianca (verses regény, Szatmár 1925). 1930-ban áttelepült Magyarországra.

Ajánlott túraútvonal
A túra Kőrösmező központjából indul. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy első világháborús katonatemetőn. Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk. Ezen a gerincen több vonalban lehet Árpád-vonal bunkereket találni, összesen 23-at. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantották. Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában.  Elhagyva ezt a pontot is Kőrösmezőre tartunk ismét egy másik útvonalon. Itt további három bunkert fedezhetünk fel, melyeken körbe a lövészárkok rendszere is jól látható.
(Fő forrás: Wikipedia és saját képek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése