2021. október 7., csütörtök

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Kőrösmező 7/3

Kőrösmező - Sztrukovszka
Kőrösmező központjától mintegy 2 km-re egy kőrisfákkal övezett kis dombocskán áll, a Szentháromság tiszteletére szentelve. 1824-ben építették. 


Ez a templom szép példája a felekezetek egymás mellett élésének. A pravoszláv és görög katolikus hívek közösen használják. Vasárnaponként megegyezés szerint egyik héten a pravoszláv, másik héten a görög katolikus híveknek kezdődik korábban a mise.
Benne 17. századi ikonosztáz található. 
2013-tól a világörökség részét képezi.
Egy XVI. századi legenda lett a templom névadója. Történt egyszer, hogy egy Sztruk Iván nevezetű hucul pásztor messze fenn a havasokban legeltette nyáját. A tél váratlanul  köszöntött rá. Birkáit a mai templom helyén magukra hagyva és magát a kegyetlen tél elől menekítve, egy közeli településen keresett téli menedéket. A tél elmúltával elment megnézni maradt-e életben birkája. Legnagyobb meglepetésére minden báránya élt, sőt minden anyajuh mellett egy kis gödölyét is talált. Hálát adva Istennek ezen a helyen templomot épített. A templom körül pedig létrejött a település.

Az ide látogató magyar nemzetiségű turisták számára a templom fő látványossága egy Szent István királyt ábrázoló templomi zászló volt. Rajta latin nyelvű felirat hirdette: S: Stephan I: Rex Ungar vagyis: Szent István: magyar király.

Hátoldalán sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolták. A sárkány ez esetben egy ördög alakjában volt látható. Szent György talpig páncélban állt az ördög hátán.
Sajnos ezt a zászlót, mely zivataros századokat élt át és túl Kárpátalján, 2008 nyarán ellopták.
Az indok ismeretlen, a kivitelezés érthetetlen. A zászló vászna fapálcák közé volt szorítva. Ezek közül tépték ki a zászló anyagát, fapálcáit hátrahagyták.
Szerencse, hogy a „saját” zászlójukkal nem bántak el ugyanilyen ostoba módon, mely a legendában szereplő Sztruk Ivánt ábrázolja. Hátoldalán Krisztus mennybemenetele látható.

Érdekes a templom különálló harangtornya is. 1813-ban épült. Ennek legnagyobb harangját csodatévő nagyharangként tartják számon a helyiek. A néphit szerint segít a bajbajutott családon, amennyiben a család valamely nőtagja, teljesen egyedül, éjfélkor, meztelenül a harang alatt segítségért fohászkodik.
A Tiszán át függőhídon lehet megközelíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése