2023. június 8., csütörtök

Nevezetességek az Ibériai-félszigeten (4. rész)

Fátima városa mellett egy magyaltölgynél 1917. május 13-án megjelent a Szűzanya három gyermeknek: Lúcia dos Santosnak, Jacinta és Francisco Marto testvéreknek. Azóta zarándokhely lett, a francia Lourdes-dal és a spanyol Santiago de Compostelával egyenrangúnak tartják.


 
A neobarokk bazilikát szentek szobrai díszítik, a tornya 65 m magas, körfolyosója pedig kétszer akkora, mint a római Szent Péter bazilikáé.
Kiváló helyen sikerült parkolnunk.
 
Coimbra város Portugália középső részén, Lisszabontól 200 km-re északra, a Mondego folyó két partján. Coimbra megye és Centro régió (a középkorban: Coimbra grófság) székhelye; püspöki székhely, 2011-es adat szerint az urbanizációnak közel száznegyvennégyezer lakosa van.
Nevét Conimbriga római településről kapta, amely a mai várostól 15 km-re feküdt, és amelynek lakói – miután Conimbrigát 468-ban a  svédek feldúlták – ide költöztek át, majd saját városuk nevére keresztelték át a korábban Aeminium néven ismert római várost.
A mórok (körülbelül) 711-ben foglalták el, és a keresztény Észak és az iszlám Dél kereskedelmének egyik fontos központjává fejlesztették. A keresztények 878-ban átmenetileg visszafoglalták, és a város környékét grófsággá szervezték. 981-ben az Omajjádok újra elfoglalták, a mórok ezután 1064-ig meg tudták tartani. Ezután a győztes Nagy Ferdinánd, Kasztília és León királya másodszor is megszervezte a grófságot, és annak székhelyévé ismét Coimbrát tette.
Hódító Alfonz, Portugália első királya elfoglalta, és 1145-ben ide helyezte székhelyét. 1260-ban a főváros Lisszabonba költözött. 1537-ben Coimbrába telepítették át a lisszaboni egyetemet.

A Sé Velha az egyik legszebb román stílusú templom, erőd jellegő katedrális a mórok felett aratott 1064-es győzelmet ünnepli.
A Sé Novát 1598-ban alapították. Amikor a jezsuita rendet 1759-ben betiltották, a templomuk a püspök székhelye lett. A homlokzatot ma is jezsuita szentek szobrai díszítik.

1 megjegyzés: