2023. június 11., vasárnap

A kakukkfű hasznosságáról

Milyen gyógynövény jut eszébe, ha megfázás, nátha, influenza kínozza? A kamilla, a hársfa vagy a bodza? És hol van a sorból a kakukkfű?
Érdemes megismerni a trónról méltatlanul letaszított gyógynövényt, a kakukkfűt, melyet már évezredek óta alkalmazunk gyógyításra, fűszerezésre.
Végre egy hasznos növény, mely a kertben vagy a balkonládában is megterem, és könnyű begyűjteni, akár kirándulásaink alkalmával is! Ha azonban a bolti megoldások hívei vagyunk, a gyógynövényes szaküzletben is könnyen hozzáférhető. És hogy miért is olyan hangsúlyozzuk ezt? Mert sokoldalúsága miatt megkerülhetetlen, és igenis ott a helye házipatikánkban és fűszeres polcunkon: a kakukkfű ugyanis fertőtlenít, gátolja a baktériumok szaporodását, csökkenti a gyulladást, és köptető hatása van, de grillezések alkalmával is a középpontba kerülhet.
Összegyűjtöttünk 10 érdekességet róla, és ahhoz is van egy-két értékes tippünk, hogyan használjuk a háztartásban.

1. A kakukkfüvet régóta ismerjük: Mózes dúsan termő kakukkfűvel találkozhatott a Hóreb hegyén, és a mezopotámiai receptkönyvekben is felbukkan, sőt már Egyiptomban is előszeretettel alkalmazták a halottak mumifikálására.
            2. A görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, de a vitézség jele is volt: a harcba készülő férfiak ruhájára a nők kakukkfüvet hímeztek. Innen ered latin neve is (Thymus), mely a görög "Thymon" szóból származik (jelentése: bátorság).
3. A rómaiak Vénusz növényének tekintették: az asszonyok illatosításra, arcpirosításra használták, míg a katonák erejük fokozódását várták a belőle készült fürdőtől. Gyógyítottak is vele: köhögéscsillapítóként, emésztésserkentőként és bélféregűzésre használták.
4. Európában a nagy pestisjárvány idején fertőtlenítőszerként használták, míg az első világháborúban a katonák sebeit kezelték vele.
5. A csecsemőmirigy a kakukkfű virágjához hasonlatos alakja miatt e növényről nyerte nevét (thymus).
6. Teaként érdemes kipróbálni hurutos megfázás, köhögés idején, ezt pedig a következőképpen készítjük el: egy teáskanálnyi füvet forrázzunk le 2 dl vízzel, és igyunk belőle naponta 2-3 csészével! Emellé párologtassuk az illóolajat is, egy-két cseppet mindössze!
7. Jellegzetes aromája, illata a kerti grillpartik nélkülözhetetlen fűszerévé teszi: míg kellemes zamatát érezzük étkezés közben, nem árt tudnunk, hogy a sütéskor keletkező rákkeltő vegyületeket is semlegesítjük vele.
8. Fűszerként illik a húsok, a gomba és a paradicsomos ételek mellé, ha pedig valamilyen mediterrán ételt készítünk, szinte biztos, hogy előkerül. A HáziPatika.com Egészségreceptjei közül ajánljuk a kakukkfüves zöldségtálat, a fűszerrel készült gombaragut és egy különleges kecskesajtos, húsos összeállítást is, melyek hozzávalói között szerepel a fűszernövény.
9. A kakukkfű több köhögéscsillapító gyógyszer alapanyaga, az orvostudomány pedig bőrgomba elleni ecsetelőszerként, bélféregűzőként is használja. A szépségiparban bőrpirosító kenőcsök, szájvizek, illatszerek alapanyagaként hasznosítják. Bőrgombásodás esetén készíthetünk belőle ecsetelőt házilag is: 2 evőkanálnyi gyógynövényt 100 ml gyógyszertárban vásárolt tiszta alkohollal leöntünk, jól zárt üvegben másnapig állni hagyjuk, szűrjük.
10. A lakásban fellelhető penészfoltokat úgy is megszüntethetjük, ha egy kisebb méretű spriccelős üveget tömény kakukkfűolajjal, vagy kakukkfűolaj és alkohol elegyével töltünk meg, majd ezzel közelről permetezzük be a gombatelepeket. A felületet aztán tiszta ronggyal töröljük át! Fontos, hogy a művelet során gumikesztyűt és maszkot is viseljünk, mert a kakukkfűolaj fő komponense irritálhatja bőrünket és nyálkahártyánkat.
Jó tudni: A hazai sziklagyepeken gyűjtött "mezei" kakukkfű fűszernek ugyan jó, de gyógynövényként nem válik be! Ezek ugyanis más hatóanyagokat tartalmaznak, mint mediterrán "testvérük", és kevésbé hatásosak. Keressük hát a "közönséges" kakukkfüvet!
Vigyázat! Terhes, szoptatós édesanyák, pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők nem használhatják a kakukkfüvet gyógyszermennyiségben!
(Forrás: HáziPatika)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése