2023. október 21., szombat

Az italozás kellemetlen utóhatásai

            A másnaposság bizonyára sokak számára nem ismeretlen érzés. Hányinger, lüktető fejfájás, szédülés – ezek a legáltalánosabb tünetek. Vajon mik tehetnek még elviselhetetlenebbé egy buli utáni ébredést? De a fő kérdés: "Mivel lehet mérsékelni a másnaposságon?"
A dohányzás káros
            A dohányzás nem csupán az egészségünkre káros, de a másnaposság érzésén is rengeteget ronthat. Az egyetemisták italozási szokásait figyelő kutatók észrevették, hogy aki dohányzik, az sokkal többet is iszik egyben. Ennek két oka is lehet. Az első és legvalószínűbb, hogy a cigaretta után a dohányosnak innia kell, és természetesen nem vízzel öblíti a füst okozta szárazságot. A másik pedig gyógyszertani okokat vet fel, és eszerint a cigarettában lévő kémiai anyagok súlyosbítják az alkohol hatásait, ezért lesz sokkal rosszabb a másnapi ébredés. Egy-egy átmulatott éjszaka alatt nem figyelünk a költségekre, és csak másnap szembesülünk a pénztárcánk tartalmával. Egy kimutatás szerint évente 148 milliárd dollár folyik le összesen az italozók torkán, ami átlagosan 2000 dollárra jön ki. Ez az összeg nőhet, ha az utóhatások miatt nem tudjuk ellátni rendesen a munkánkat vagy lesérülünk. Bár egy alvás után jelentősen csökken a véralkohol-szint, de jelentősen romlik a memória, a reflexek és a koncentrálóképesség.
A sötét oldal
            Már bizonyított tény, hogy a "sötét italok" (például a whiskey, a vörösbor és a rum) sokkal erősebb fejfájást okoznak másnap. Ez az ún. congener molekulák miatt van, ami ezekben az italokban nagyon magas koncentrációban van jelen. Ezt az erjedési mellékterméket az emberi szervezet átalakítja formaldehiddé, ami nagyon mérgező és komoly rosszullétet okozhat. Épp ezért a többszörösen lepárolt vodka sokkal "egészségesebb", mint például a rum. Tehát minél sötétebb az ital, annál rosszabbul leszünk ébredéskor.
Genetika
            A másnaposságban természetesen szerepet játszik a genetika is. Vannak, akik jobban bírják az italt, és kevésbé látszik meg rajtuk. Ez a genetika "csodája" – pontosabban az ő szervezetük gyorsabban bontja le a káros italt bizonyos enzimeknek köszönhetően. Ez népcsoportonként is változhat, az ázsiaiak például bizonyítottan kevesebb ilyen kulcs-enzimmel rendelkeznek, így sokkal hamarabb dőlnek ki.
A nassolás segíthet, a szénsav rossz
            Aki szeretne kicsit kellemesebb ébredésben részesülni, annak ajánlott nassolni italozás közben. A mogyoró, a sajt vagy a hús proteinben gazdag, így a gyomornak sokáig tart megemészteni ezeket, ráadásul az étel fel is szívja, és ezzel együtt hígítja is az alkoholt. A szénsavas alkoholok pedig sokkal kellemetlenebbé teszik az ébredést. A pezsgő vagy a sör gáztartalma miatt nyitva marad a gyomorvég, ami nehezebbé teszi az ital feldolgozását, és könnyebben kerül be a véráramba is.
Kiszáradt az agy
            Az alkohol kiszárítja, dehidratálja az agyunkat. Ennek oka, hogy az alkoholos italok elnyomják a testünkben a folyadékháztartásért felelős hormont, így minél többet iszunk, annál több vizet veszítünk. Így érdemes néha alkoholmentes italt is beszúrni két sör közé, hogy másnap ne legyen komolyabb gond.
A nőknek rosszabb
            A „gyengébbik nem” rosszabbul viseli a szezses italt. Ennek oka, hogy bár az emberi test durván 80 százaléka víz, de ez az arány jelentősen eltér a nemek között. A nők testében több zsírsejt található, ami csupán csekély mennyiségű vizet képes tárolni. A férfiak viszont több izomszövettel rendelkeznek, ami többnyire vízből épül fel. Így ha egy férfi és egy nő pontosan ugyanannyit iszik, akkor az utóbbi véralkohol-szintje magasabb lesz. Ezt a tanulmány is alátámasztotta.
Lázas ébredés
            A láz egy nagyon összetett résztvevője a másnaposságnak. Az alkohol gyulladásos molekulákat szabadít fel a májból. Ugyanez a molekula lép életbe, mikor valóban betegek és lázasak vagyunk, miatta érezzük melegnek a testünket. A tudósok pontosan nem ismerik, milyen módon zajlik le ez a folyamat, de az biztos, hogy a máj így válaszol a bevitt alkoholmennyiségre. Ez egy természetes folyamat – áll a kutatásban.
Nincs gyógymód
            Bármit is mondanak, bármilyen eszement ötlettel állnak elő egyesek, nincs gyógyír a másnaposságra. Egyszerűen képtelenség olyan pirulát készíteni, melyek az alkohol összes hatását kiküszöbölik – túl sok van belőle. Ugyanakkor vannak dolgok, amik enyhíthetik a hatásokat. A fügekaktusz-kivonat egy 2004-es kutatás szerint használhat valamennyit, ahogy az elvonókon beadott aktív vagy orvosi szén is. A legjobb gyógymód, ha "egyszerűen nem iszunk". Ám ha mégis, akkor teli gyomorra, folyamatos hidratálás mellett ésszel tegyük, és ne egész éjjel és ne csak szeszt igyunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése