2018. szeptember 24., hétfő

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 22-24. (3/2)

            Az Anna Bál és a Jókai Napok melletti kiemelkedő - a Reformkort idéző - rendezvénysorozatot az idén szeptember 21-23. között hetedik alkalommal rendezte a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület több civil szervezet együttműködésével.
          A szervezők nevében Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a jelen lévőket, és hossan sorolta a hónapok óta formálódó három nap megrendezésének legaktívabb tagjait. Dr. Bóka István polgármester 1825-től kezdődően felelevenítette Balatonfüred reformkori történetét. Majd gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke, a rendezvénysorozat fővédnöke több nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta a rendezvénysorozatot.
        A programok közül néhányon részt tudtam venni. Ezekről kívánok az olvasóimnak beszámolni.
          A szinpad környékén gyülekezőket a Szerenád Cigányzenekar fogadta. Kissé furcsa volt, hogy a sok férfi az egyik oldalán, míg az egy szem hölgy a másik oldalán állt a szinpadnak. Ez a kölönállás azonban egyáltalán nem érződött a játékukon. Mint mondták a bevezetőjükben: "Azért jöttünk, hogy nappali szerenádot adjunk", és örültek, hogy Balatonfüreden felléphettek.
          Nagyon szépen, szívhez szólóan játszottak, énekeltek operetteket, könnycsorgató magyar nótákat, pl: "Jajjjj, de szép kék szeme van magának". Sírt a prímás hegedűje, a cimbalom és a klarinét szólója is kiválóan sikerült.
          A felvonulók megérkezése vetett véget a koncerjüknek, mikor a Balatonfüredi Városi Fúvószenekar (Csincsi Ferenc karnagy) vezetésével megérkezett a korhű öltözetes felvonulás.
          A zenekar utána kis koncertet adott, szépen szólt például az egykori híres füredi prímás, Farkas Miska "Füredi induló"-ja is. A jobb-szélen látható fiatal dobos végig, megállás nélkül kiválóan "dolgozott". Nagyon sajnáltam, hogy nem volt, aki néha felváltsa.
          A Reformkori viselettörténeti bemutató komlettségre törekvését mutatta, hogy nem csak a polgári és a arisztokrácia ruháit mutatta be, hanem Magyari Ilona Zsuzsanna kékfestő ruhája, Madaras Csaba hófehér, bőújjú ingje, fekete mellénye, nadrágja, csizmája a népies viseletet reprezentálta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése