2018. szeptember 25., kedd

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 22-24. (3/3)

          Akik nem ismerték eléggé Balatonfüred reformkori nevezetességeit, részükre lehetőség volt a nap folyamán két alkalommal is vezetett városnézésen részt venni.

          Kiválóan sikerült a báli hangulat felidézése. Megtudtuk, hogy a Reformkorban a bálok előtt a gyerekeknek rendeztek bált, akik hasonló ruhákban ropták a táncot, mint 11 óra után a felnőttek.

          A Junior Prima-díjas in Medias Brass fúvósegyüttes 2010-ben alakult. Az öt tag mellé vendégzenészeket is hívtak (érdekesség: csak férfiakból állt a zenekar), így még tökéletesebben szólt a muzsika. A Reformkor kulturális, társadalmi átalakulását mutatták be a zenében (karmester: Balogh Sándor). A valamikori vizilabdázó és orvosi végzettségű, de most a Magyar Állami Operaház állandó vendége, Habetler András operaénekes összekötő szövegével igazi ismeretterjesztést is végzett.
          Megszólalt a Cári-Oroszország, a széttagolt Itália, a magyarországi zsidóság, az amerikai álom, ahol a cipőpucoló fiúból is lehetett milliomos (ennek illusztrálása látható a képen). A kiváló tárogatójáték, Brahms: V. Magyar Tánc, Farkas Ferenc: Magyar táncok c. darabok, a Monti Csárdást hihetetlen bravúrral tubán előadó Bazsinka József vastapsot kapott.

          A Reformkor idejében kezdtek a különböző társadalmi osztályok egymás kulturájára figyelni. A néptánc is ebben az időben került be a magyar köztudatba. Az 1995-ben alakult Csopak Táncegyüttes ebből adott ízelítőt.

          A Vitorlás téren igazi vásári gólyalábas parasztkomédiát láthattunk kiváló előadásban.


          A 2006 februárjában alakult Balatonfüredi Turisztikai Egyesületnek gratulálok a színvonalas, sokrétű és kiválóan megrendezett múltidéző napokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése