2016. augusztus 27., szombat

Autóról mindenféleAmit a fagylaltról érdemes tudni

            Mi az a jeges édesség, aminek az emberiség már ősidők óta rabja, aminek nem lehet (és nem is akarunk) ellenállni? A válasz: a közel ötezer évvel ezelőtt, a kínaiak által feltalált FAGYLALT!      Ennek a gyümölcsös, csokis – manapság már zöldséges változat is létezik – édességnek az eredete homályba vész, de olvashatunk róla a Bibliában (Ábrahámot kecsketejjel kevert hóval kínálták). Tudjuk, az egyiptomiak és a görögök jégen hűtött gyümölcsöt és hóval kevert italokat kínáltak, a rómaiak, később pedig az arabok is, szívesen fogyasztották a jeges-mézes gyümölcsleveket.  A gyümölcsös, rizses, jeges, havas, hideg édességet Európában a reneszánsz idején kedvelték meg. 
            A ma ismert, tejjel és tojással készült fagylaltot Bernardo Buontalenti  1599-ben egy banketten szolgálta fel a vendégeknek, akkor indult el a fagylalt európai hódító útjára, s szinte azonnal lenyűgözte  a franciákat, angolokat, németeket is.  Amikor Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász feltalálta a tejszínt és 1686-ban megnyitotta Párizsban – a ma is üzemelő – Le Procope kávézóját, ahol 40 fagylalt közül lehetett választani … bevégeztetett, a fagylalt bevette egész Európát, majd amikor 1770-ben Giovanni Bosio megnyitotta az első fagylaltozót New Yorkban, Amerika is behódolt. Az olasz származású, New Yorkban élő fagylaltárus, Italo Marchiony  1903-ban papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban – tölcsérekben – kezdte értékesíteni a fagylaltot. A kúpokat az 1904-es angliai világkiállításon ismerte meg a világ. 1923-tól már pálcikás jégkrémet is vásárolhatnak a fagylaltimádók.
            Ma már számtalan ízben létezik a fagylalt, a boltok hűtőpultjaiban pedig egész évben megtalálhatjuk a jégkrémeket, parfékat és persze a sorbetet (az araboktól származó gyümölcsös finomság jéghidegen). A legújabb alternatíva, a bevásárlóközpontokban működő frozen yogurt-bárokban kapható jeges joghurt, ezekben az önkiszolgáló bárokban a joghurtunkra tehetünk grillázst, kekszet, mogyorót, müzlit, gabonapelyheket, csokoládét, cukorkát, gyümölcsöt, hideg és meleg önteteket.
            Ha külföldön járunk, kóstoljuk meg a helyi fagylalt-különlegességeket: Koreában a zöldteás pingszut, Törökországban a Maraş dondurmasıt, no és persze a fagyi fővárosában, Bolognában – ahol fagylaltmúzeum és fagylaltakadémia is van – a frissen készített,  csodásan könnyed, olasz fagylaltot, a gelatot és az eredetileg kézzel készített jégkását, a granitát.
            Receptek tucatjai keringenek az interneten, így a fagylaltgépeknek köszönhetően ma már otthon is könnyedén elkészíthetjük a kedvenc fagyinkat. A fanatikus rajongók ellátogathatnak az évente megrendezendő, budapesti Fagylalt Kiállításra és Fesztiválra, de ha igazán jó és különleges hűsítőre vágyunk, keressük fel a legjobb magyar fagylaltozók valamelyikét. 
(Írta: Gaálné Majoros Emese)

2016. augusztus 26., péntek

Fiam, jó rendőr lettél

Teréz anya születésnapjára - 1910. augusztus 26.

Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya (születési neve albánulAgnes Gonxha Bojaxhiu; arománul: Agnesa/Antigona Gongea Boiagi; Szkopje (akkor: Török Birodalom, ma: Macedonia) 1910. augusztus 26.  Kalkutta (India), 1997. szeptember 5.) vlach, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta.

Idézetek Teréz anyától:
Mai világunk legnagyobb betegsége nem a lepra vagy a tuberkulózis, hanem sokkal inkább az az érzés, hogy senkinek sem kellünk, senki sem törődik velünk, és hogy mindenki által elhagyatottak vagyunk.

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.

Az élet ígéret - teljesítsd!

A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.

Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Aki hozzád fordul, mind jobb és boldogabb emberként távozzék tőled.

Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.

A szerelem olyan gyümölcs, aminek mindig szezonja van, és mindenki számára megszerezhető.

Mosolyogjatok egymásra, a férjetekre, a feleségetekre, gyermekeitekre, válogatás nélkül minden embertársatokra - s ez segít majd, hogy kibontakoztassátok egymás iránti szereteteteket.

A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetőek, de a visszhangjuk valóban végtelen.
(Forrás: Citátum; további idézeteket talál az október 19-i bejegyzésemben.)

2016. augusztus 25., csütörtök

Minden relatív!

Szent Lajos emlékezete halála napján - augusztus 25.

Lajos testesítette meg a keresztény lovagkirály eszményét: két keresztes hadjáratban is részt vett. Uralkodása alatt Franciaország Európa vezető nagyhatalma volt, mind katonai, mind gazdasági, mind kulturális szempontból: például a király gyóntatója, Robert de Sorbon ekkor alapította meg a Sorbonne-t, ekkor épült fel a Sainte-Chapelle és a király udvarában gyakran megfordult Aquinói Szent Tamás is. A többi uralkodó is elismerte kivételes helyzetét, amikor vitás ügyeik rendezésére őt kérték fel.
A szigorú keresztény életelvek alapján élő Lajost sokan már életében szentnek tekintették, de kanonizálására csak 1297-ben került sor, amikor VIII. Bonifác pápa – a Lajos unokája, Szép Fülöp ellen vívott politikai harcban – engedményekre kényszerült. Ereklyéi egy részét Tunéziában temették el, ahol ma is látható Szent Lajos sírja. A maradványok más részei a palermói bazilikában találtak nyughelyre. A holttest nagy részét a Saint-Denis-bazilikában helyezték örök nyugalomra, de ezek a maradványok a 16. század végének vallásháborúi során eltűntek.
Szent Lajosról nevezték el a versailles-i székesegyházat és a Szent Lajos-rendet, illetve a francia gyarmatosítók számára a 19. században épített katedrálist Karthagóban.
A király nevét őrzi többek között St. Louis városa Missouriban, Saint-Louis du Sénégal Szenegálban, Saint-Louis Elzászban, a Szent Lajos-tó Québecben, a Mission San Luis Rey de Francia Kaliforniában és számos São Luís után elnevezett település Brazília területén. Egy helyi legenda szerint a tunéziai Szidi Bú Szaíd neve is Szent Lajostól származik, aki beleszeretett egy berber hercegnőbe, ezért felvette az Abu Szaíd ibn Halef ibn Jahja Ettamini el-Bedzsi nevet. Ez az ember valóban létezett, és Szidi Bú Szaíd volt a ragadványneve, a muszlimok pedig szentként tisztelik. (Wikipedia nyomán)