2023. október 10., kedd

NOSZTALGIA - Különleges kiállítás az első világháborúról (4/3)

     Október 7-én  nyílt az első világháború centenáriuma alkalmából egy különleges kiállítás a Bélyegmúzeumban, amit mindenkinek ajánlok megtekinteni. 
          "Érdemes megfigyelni például a bélyegeken keresztül kifejtett propaganda elemeit és szándékait, vagy éppen azt, hogy mely országok adtak, illetve nem adtak ki I. világháborús bélyegeket és miért." - hívta fel a figyelmünket rá Nikodém Gabriella igazgató. Erre kiváló példák a Balkán és az Oszmán-Török Birodalom tablói.


      
         "Az a köldökzsinór, amely a fronton harcoló katonát a családdal összekötötte, amely folyamatosan ébren tartotta a visszatérés reményét, a posta volt. A vérzivataros időkben a szolgáltatás működésének fontosságát a döntéshozók is felmérték, amikor felállították a tábori posta szolgálatot, amelynek rendszeréről és katonás pontossággal végzett működéséről külön fejezet szól kiállításunkban" - mondta Nikodém Gabriella igazgató megnyitójában.
          "De segített a posta akkor is, amikor néhány hónappal a hadüzenet után már az özvegyek és árvák javára szerveztek gyűjtést annak a feláras bélyegnek a kibocsátásával, amely éppen ma száz évvel ezelőtt, 1914. október 7-én került forgalomba Hadisegély néven" - hallottuk Nikodém Gabriellától:
(A bejegyzés 2014-ben készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése