2020. szeptember 5., szombat

A sokoldalú Papp család kiállításáról


Igaz, hogy szájmaszkban és az előírt távolságot betartva, de minden széket elfoglalt az érdeklődő közönség a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény időszakos kiállítás-megnyitóján szeptember 4-én délután, amikor az ,,Egy sokoldalú Nagy-Kőrös-i család” küzdelmes életébe nyerhetett bepillantást.

Juhász Nándor igazgató köszöntése után a kiállítást Szabóné Irházi Zsuzsanna települési képviselő, az emberi erőforrások bizottságának elnöke nyitotta meg, aki az eredeti források mellett támaszkodott saját emlékeire is, hiszen ő is  – , mint a megjelentek többsége – kislány korában lelkes mozilátogató volt abban az akkor már állami filmszínház nevet viselő moziban, amelyet még 1908-ban nyitott Papp Sándor, nyolcadikként az országban. Neki köszönhetően nyerte el Nagykőrös a ,,legelkerékpárosodottabb város” nevet, amelyet ma is joggal viselhet, hiszen nincs a városban olyan család, amelyik ne rendelkezne egy vagy több kerékpárral, amely lehet sportszer, munkaeszköz, játékszer, de legtöbbször közlekedési eszköz, így a munkábajárás fontos segítője. Ezt támogatja a jelenleg épülő kerékpárút is, amely ha megépül, a Ceglédre, Kecskemétre való átjutását segíti a kerékpárral közlekedőknek.


A Papp család képviseletében Papp Zoltán gépészmérnök, a kiállítás rendezője mutatta be a kiállítást. Papp Sándor legfiatalabb unokájaként, a családi hagyományok leggondosabb őrzőjeként nagyapját bátor, kreatív vállalkozónak nevezte, aki rézműves segédből széleslátókörű mesteremberré küzdötte fel magát. 1898-ban ugyanis még rézműves segédként kerekezett le Budapestről Nagykőrösre egy velocipéddel, amely városunkban olyan újdonságnak számított, hogy Papp Sándort ,,ördöngős Papp”-nak nevezték el. Az itt nyitott rézműves műhelyében idővel kerékpárt is javított, majd gyártott, és kitartó munkájának eredményeként 1908-ban kibérelte, később sok kölcsönnel megvásárolta a Korona szállót, kialakítva a város első mozgószínházát, az Uránia Mozgót, amikor a városban még közvilágítás sem volt, és a moziban az áramot dinamóval termelték.  
Papp Zoltán, aki kerékpárszerelő édesapja mellett maga is kitanulta a szakmát, érdekes történeteket mesélt a háború előtti és szomorú történeteket a háború utáni időkből, amikor a mozit és a kerékpárgyártó műhelyüket államosították, és a nyolcvanéves nagypapa csak hosszú kérvényezés után tudta elérni, hogy dolgozhasson a saját üzemében. Papp Zoltán a nagypapájával csak nagyon kis időt tölthetett együtt, hiszen hároméves volt, amikor meghalt, de ez az icipici idő is elég volt arra, hogy a nagypapa egy gyermekbiciklin megtanítsa kerékpározni kicsi unokáját.
 Papp Zoltán családja történetének legnagyobb részét nem a szüleitől tudta meg, mert a hatvanas-hetvenes években ezekről nem volt célszerű beszélni. Ismereteit leginkább a nagykőrösi levéltárban és a református egyházban való kutatásaival szerezte, amiért köszönetet mondott.

Az október 24-ig nyitvatartó kiállításon láthatunk rézműves szerszámokat, rézüstöt, permetezőgépet Papp Sándor rézműves műhelyéből, négy darab Papp műhelyben készült eredeti Papp-kerékpárt, a falon képeket, amelyek bizonyítják, hogy nem csak készítették és javították, de sporteszközként is használták a kerékpárt, ugyanis kerékpárversenyzők is többen akadtak a nyolcgyermekes Papp-családban. Egy tárlóban láthatjuk az első 1908-as filmvetítő gépüket, mellette megvilágított filmkockákkal némafilm részleteket, azonkívül családi fényképeket, eredeti dokumentumokat, kedves emlékeket. A kiállítás megtekintését mindenkinek szeretettel ajánlom, aki érdeklődik Nagykőrös múltja iránt.

Szigeti Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése