2023. április 30., vasárnap

A Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30.

        Kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték a szabadban tartott, jó hangulatú családi, baráti összejövetelek jóleső velejárója lehet a szabadtéri sütés-főzés. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk nyárson vagy rostons, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből is csodás ízparádét varázsolhatunk. Nyárs, bogrács, kemence, rostély és tűz – a szabadtéri sütés-főzés kellékei. A grillek szempontjából hatalmas a választék, de egy egyszerű körbekerített bogrács-, vagy szalonnasütőhely ugyanúgy megteheti, mint egy hatalmas, kéménnyel és sok ráccsal rendelkező, drága krómcsoda.
            A nyárson sütésnél a tűz valójában mindig parázs, e fölé tartjuk a nyársra tűzött szalonnát, gombát, rablóhúst, miegyebet. Vagy úgy, hogy a nyársat ferdén kőnek támasztjuk, egyik végét beszúrjuk a földbe, a másik a parázs fölött van, s időnként megforgatjuk. Fárasztóbb, ha a nyársat kézben tartva forgatjuk, de a szalonnasütésnek ez a legjobb módja, mert így folyamatosan tudjuk csepegtetni a kisülő zsírt a hagymakarikákkal megrakott kenyérre. Persze kényelmesebb, ha a nyárs két ponton fel van támasztva, s így forgatjuk a nyárs közepére felhúzott csirkét, nagyobb húsdarabokat. Régóta ismertek a vasból készült nyársat tartó "tűzi kutyák", de akinek nincs ilyen, az csinálhat ágasfából is. Az viszont már a kényelem teteje, ha a nyársnak forgatókarja is van. Ha a nyársat fából készítjük, legjobb a kökény- vagy a fűzfavessző, mert jól állják a tüzet, bár elődeink legszívesebben a mogyoróvesszőt használták, mivel „a húsnak finom íze lesz”. Mindig a vessző vastagabb végét hántoljuk le és hegyezzük ki. A nem frissen vágott fanyársakat használat előtt áztassuk vízben

            Kétféle bogrács van használatban a szabadtéri főzésnél. A levesekhez, paprikásokhoz a hagyományos széles szájú bográcsot ajánlják. Készülnek rozsdamentes acélból és zománcozott kivitelben is, de a hagyományos a vasbogrács, amit használat előtt parázs fölött ki kell égetni, főzés után pedig mielőbb kimosni, megszárítani és zsírral vagy szalonnával kikenni, hogy ne rozsdásodjon meg.
            rostély is ősrégi sütőeszköz, ma rengeteg kerti változata van. Általában faszénnel használatosak. A lényeg ugyanaz, mint a nyársnál, hogy a sütendő hús, grillkolbász, hal, zöldség szabadon érintkezik a tűz melegével és illatával. A leggyakoribb sült a flekken, általában sertéstarja-szeletek, de készül marhából is. Akár flekkent sütünk, akár ujjnyi vastagra formázott kolbászhúst vagy vékony nyársra tűzött húskockákat, kolbászkarikákat, a lényeg a gyorsaság. Jó parázson egy-egy oldalán három-négy perc alatt sül meg a hús, kap kívül illatos, rozsdás pörzsöt, és marad omlós fehér a belseje.
            Az alufólia alkalmazása tovább gazdagította a rostonsütést, a zsiradékkal bekent fóliában sült nyersanyagok íze csodálatosan összepárolódik. Igaz, ilyenkor elvész a húsok füsttől kapott különleges aromája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése