2021. március 25., csütörtök

NOSZTALGIA - HÉT ÉVE TÖRTÉNT - - A Magyar Örökség díj átadása - - - 2014. március 22.

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság "Láthatatlan Szellemi Múzeumát".
A kitüntetést odaítélő díjbizottság elnöke az indulástól 2000-es államfővé választásáig Mádl Ferenc, 2000-től pedig Hámori József lett. Az első díjkiosztásra 1995. december 21-én a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében került sor. A díjátadásra azóta folyamatosan évente négy alkalommal kerül sor. Az idén – első alkalommal  – a felújított Vigadóban.


 

A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.
 A Díszterem csillárjai
A jelen lévők a Himnuszt éneklik. Az elnökség tagjai.
A mostani díjazottak:

A KALÁKA EGYÜTTES KÖLTÉSZETET ÉS ZENÉT
ÚJRAEGYESÍTŐ MŰVÉSZETE

CSONKA FERENC KATAKOMBACSERKÉSZ PASZTORÁCIÓJA

KUNKOVÁCS LÁSZLÓ SZERVES MAGYAR MŰVELTSÉGET
MEGÖRÖKÍTŐ MŰVÉSZETE

TAKARÓ MIHÁLY IRODALOMTANÍTÁSA

A KISKŐRÖSI PETŐFI SÁNDOR SZÜLŐHÁZ ÉS EMLÉKMÚZEUM IGAZGATÓJA, KISPÁLNÉ DR. LUCZA ILONA HAGYATÉKÁPOLÓ MUNKÁSSÁGA

KALÁSZ MÁRTON KÖLTÉSZETE ÉS IRODALOMSZERVEZŐ TEVÉKENYSÉGE

HUSZÁRIK ZOLTÁN FILMMŰVÉSZETE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése