2021. február 26., péntek

VISSZATEKINTÉS - Betiltották a rövid szoknyát Szváziföldön

        Betiltotta a miniszoknyát és a hasat szabadon hagyó toppot Szváziföld dél-afrikai királyság rendőrsége arra hivatkozva, hogy a lenge öltözék megkönnyíti a nők megerőszakolását. Tiltólistára került a csípőfarmer is. A hétfőn közzétett hatósági dress code-ot megsértő nőket akár fél évre is bebörtönözhetik. (Ez 2013-as hír volt, de annyira tetszik, hogy újra felteszem.)
A pucérkodási tilalom nem vonatkozik arra a hagyományos évenkénti szertartásra, amelynek során III. Mszváti király új feleségeket választ magának szűz lányok közül: a ceremónián a pucér keblű lányok még bugyit sem viselhetnek, csak egyfajta ágyékkötőt, amely azonban nem fedheti el az ülepet. A szváziföldi királynak jelenleg 13 felesége van, akik mind saját palotában laknak. A koldusszegény afrikai ország első emberét a világ leggazdagabb uralkodói között tartják számon. (Forrás: Index)
Szváziföld Magyarország területének egyötödét kitevő ország Délkelet-Afrikában terül el a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között. Neve népnevet őriz, amelynek feltételezett jelentése: „vessző, pálca”.
A kis állam területét a déli bantukhoz tartozó szvázi törzsek csak a 19. század elején foglalták el, habár elődeik már a 18. század közepén megjelentek itt. Az államot az 1830-as években alapították, de függetlenségük rövid életű volt. 1894 és 1902 között a búrok kényszerítettek rá védnökséget, majd az angolok kezébe került. 1903-tól Transvaallal együtt kormányozták, majd 1907-ben Szváziföld brit protektorátus lett, de a szvázi király megtartotta formális hatalmát. Az ország 1963-ban alkotmányt és formális függetlenséget kapott, külügyét, hadügyét és pénzügyeit Nagy-Britannia irányította. Az első törvényhozói gyűlést 1964-ben tartották, majd 1967-től belső önkormányzatot élvezett. Az ország teljes függetlenségét 1968. szeptember 6-án kiáltották ki Szváziföldi Királyság néven. Az 1986 óta uralkodó jelenlegi király betiltotta a pártokat, ő nevezi ki a miniszterelnököt, valamint a parlament 10 tagját. (Forrás: Wikipedia)

A legkisebb afrikai ország lakossága most 1 millió 18 ezer. A 2011-ben végzett népszámlálás eredményei szerint 10 év alatt 218 ezerrel (egy ötödével) csökkent a lélekszám. Drámaian sújtja az AIDS. ENSZ-adatok szerint a felnőtt lakosság 40 százaléka fertőzött. (Forrás: AFP/Független Hírügynökség)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése