2022. március 24., csütörtök

NOSZTALGIA - Rákóczi kiállítás és tárlatvezetés - Nagykőrös, 2022. március 21. és 23.




Rákóczi, a vezérlő fejedelem

A 70. születésnapját ünneplő nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Botos Lajos magángyűjtő reprezentatív kiállításával emlékezett iskolája névadójára. A rendkívül értékes Rákóczi-tárlaton az érdeklődők megtöltötték az Arany János Kulturális Központ Rácz József galériáját, és nagy figyelemmel hallgatták a kiállítást megnyitó Fodor Gábor tankerületi igazgatót, Földi László országgyűlési képviselőt, Batár Zsolt Botond történészt és a Lakatos Ibolya tanár által vezetett kurucdalokat éneklő kamarakórust.

A megjelenteket Tóthné Patonai Csilla igazgató köszöntötte, aki a nevelői közösség nevében mondott köszönetet Botos Krisztinának, a Rákóczi-anyag őrzőjének és az Arany János Kulturális Központnak azért, hogy iskolájuk névadója előtt tiszteleghetnek.

Fodor Gábor fantasztikusnak nevezte a kiállítást, amelyen egy iskola élete simul be névadójának II. Rákóczi Ferencnek a hatalmas életművébe. Gárdonyi Gézát idézte: ,,A vár ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében.” Az iskola értékét is a gyermekek, nevelők, szülők lelke adja, amit ennek a kiállításnak a létrejötte is igazol.

Földi László érzelemtől fűtött beszédében Rákóczi Ferenc nagyságáról és a nevelők felelősségéről szólt, akik bizonyos értelemben ugyancsak egyfajta szabadságharcot vívnak, hiszen a gyermekek érdekében időnként ellenséget kell legyőzniük, és azt kérte, hogy sohasem veszítsék el a gyermekek és a béke szeretetét.

Batár Zsolt Botond – akinek tulajdonképpen köszönhető volt a kiállítás létrejötte, hiszen ő hívta fel a figyelmet csodálatos anyagra, és szerezte meg Botos Lajos lányának, Botos Krisztinának a támogatását –, nagyívű beszédében először a nemrégiben elhunyt kiváló barátra, Botos Lajosra emlékezett. Majd a kiállítást tekintette át, amely a Rákóczi iskolát bemutató rész után a fejedelem családjáról, gyermek- és ifjúkoráról, a szabadságharc dicső szakaszáról, az ország kimerüléséről, II. Rákóczi Ferenc bujdosásáról és a szabadságharc utóéletéről, örökségéről ad képet a paravánokon bélyegsorozatok, képeslapok, plakátok, térképek sokaságával. A tárlókban látható Rákóczi- domborművek, könyvek, kisplasztikák, festmények, faliképek pedig a Rákóczi szabadságharc művészeti lenyomatát tükrözik.

Batár Zsolt Botond március 23-án egy órás tárlatvezetésen részletesen bemuttatta a vezérlő fejedelem családját, életét, szabadságharcát és annak máig ható utóéletét.

Szigeti Márta

Botos Krisztinával






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése