2021. november 18., csütörtök

A nemzetközi férfinapra - csak férfiaknak

1913. február 19-én a nők egyenjogúságáért küzdő szüfrazsett mozgalom tagjai felrobbantották Lloyd George brit miniszterelnök vidéki házát. (Érdekes, hogy ezt ünnepeljük, ez nem számít terrorizmusnak? Kettős mérce van?)
A férfi a biológiai értelemben vett hímnemű felnőtt ember elnevezése, szemben a nőnemű felnőtt emberrel, a nővel. A pubertáskorban kialakuló másodlagos nemi jegyek közül kifejezetten a férfiakra jellemző széles váll, keskeny csípő. A férfiak átlagos testmagassága 175 cm körül van. A férfiak izomzata általában fejlettebb a nőknél. A születendő gyermek nemét egyetlen kromoszómapár határozza meg a 23-ból.
Átlagosan 100 leány újszülöttre 105–107 fiú jut. Ezután azonban a különbség elkezd kiegyenlítődni, mivel a fiúknál gyakoribb a bölcsőhalál, a fiúk koraszülöttként is sérülékenyebbek, továbbá a gyermekkori és tinédzserkori balesetek és betegségek gyakrabban érintik őket. Az nemek aránya körülbelül 36 éves korban fordul meg és egészen a legidősebb korosztályig több a nő, mint a férfi.
Európában átlagosan 4–5, Magyarországon 5–8 évvel kevesebbet élnek a férfiak a nőknél. A „férfi”, mint kifejezés olyan társadalmi többletjelentéssel is bír, ami az önálló, tettre kész, ambiciózus, és nem utolsó sorban a nők számára vonzó egyént jelöli. A nemenként eltérő társadalmi szerepeket a szociológia egyik résztudománya, agender studies kutatja. (Forrás: Wikipedia) 

   










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése