2023. szeptember 23., szombat

VISSZAEMLÉKEZÉS - Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 21-23. (3/1)

        Az Anna Bál és a Jókai Napok melletti kiemelkedő - a Reformkort idéző - rendezvénysorozatot az idén szeptember 21-23. között hetedik alkalommal rendezte a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület több civil szervezet együttműködésével.
          Óriási ötletnek tartom, hogy Balatonfüred lakói felismerték azt a lehetőséget, amit nekik Magyarország történetének egyik legdicsőbb időszaka adott. És ezt a hangulatot - Pozsony mellett - egyedül itt adhatják vissza. A változatos programok közül (korhű jelmezbe öltözött résztvevők felvonulása, reformkori viselettörténeti bemutató, műsorok, vetélkedők, játszóházak, népi és iparművészeti vásár, tarokk bemutató, reformkori városrész bemutatása stb.) én csak néhányon tudtam részt venni. Ezekről beszámolok a blogomra látogatóknak.
          A rendezvénysorozat leglátványosabb része a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának (kitalálója és elnöke: Schindelené Hortobágy Emília) korhű öltözetben felöltözött mintegy 200 tagjának felvonulása a balatonfüredi főutcán, majd a szinpadon folytatva a Reformkori viselettörténeti bemutató. Dr. Bakonyi Elvira (aki az egyik lelke az egésznek, és jobbra látható az alsó képeken) nagyhatású, kisugárzó, szemléletes összekötő szövege tette igazán teljessé a látottakat. (Néhány viseletet bemutatok - kedvcsinálónak jövőre.)


          Kiss Ildikó Hollósi Simon festménye alapján készült korabeli ruhában, Gutai Gábor a 9. Miklós huszárezred egyenruhájában (a huszárezred tulajdonosa egyébként nem kisebb ember volt, mint III. Miklós minden oroszok cárja).

          Dr. Várady Mária ruhakölteménye a selyemruha és a legyező, míg Vetzl Mihály a nagypolgári ruha és a cilinder (a Reformkorban terjedt el, és kürtőkalapnak hívták) bemutatására adott alkalmat.

          Középen: Varga Judit ruházatán a kézzel festett vállkendővel és a színek harmóniájával ismerkedhettünk. Gombás Bélán pedig a ma is hordott Bocskai (vagy Kismagyar) öltözetet láthattuk.
          Balra: Bódis László ruhája, a frakk alkalmat adott a frakk történetének ismertetésére, Bódisné Csikortás Tünde pedig az 1847-es divatlapot keltette életre. Láthattuk az akkori polgári viselet gazdag díszítését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése