2014. március 29., szombat

Makovecz Imre-kiállítás a Vigadóban

 Gondolatai kísérnek amíg a három hatalmas teremben gyönyörködik a látogató a ragyogóan megrendezett kiállításban.
Sevilla EXPO 1992, a héttornyos magyar pavilon 


2014. március 25., kedd

A Magyar Örökség díj átadása - - - 2014. március 22.

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság "Láthatatlan Szellemi Múzeumát".
A kitüntetést odaítélő díjbizottság elnöke az indulástól 2000-es államfővé választásáig Mádl Ferenc, 2000-től pedig Hámori József lett. Az első díjkiosztásra 1995. december 21-én a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében került sor. A díjátadásra azóta folyamatosan évente négy alkalommal kerül sor. Az idén – első alkalommal  – a felújított Vigadóban.


 

A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.
 A Díszterem csillárjai
A jelen lévők a Himnuszt éneklik. Az elnökség tagjai.
A mostani díjazottak:

A KALÁKA EGYÜTTES KÖLTÉSZETET ÉS ZENÉT
ÚJRAEGYESÍTŐ MŰVÉSZETE

CSONKA FERENC KATAKOMBACSERKÉSZ PASZTORÁCIÓJA

KUNKOVÁCS LÁSZLÓ SZERVES MAGYAR MŰVELTSÉGET
MEGÖRÖKÍTŐ MŰVÉSZETE

TAKARÓ MIHÁLY IRODALOMTANÍTÁSA

A KISKŐRÖSI PETŐFI SÁNDOR SZÜLŐHÁZ ÉS EMLÉKMÚZEUM IGAZGATÓJA, KISPÁLNÉ DR. LUCZA ILONA HAGYATÉKÁPOLÓ MUNKÁSSÁGA

KALÁSZ MÁRTON KÖLTÉSZETE ÉS IRODALOMSZERVEZŐ TEVÉKENYSÉGE

HUSZÁRIK ZOLTÁN FILMMŰVÉSZETE

2014. március 23., vasárnap

Sikeres Afrika nap Wekerlén (Kispest)

         Én 21 évvel ezelőtt Veszprémben - országos szervezettséggel - megalapítottam a Teleki Sámuel Kulturális Egyesületet. A nagy magyar Afrika-utazó neve bennünket kötelezett rá, hogy a színes, változatos tevékenységünk egyik céljaként segítsük a legkevésbé ismert kontinens bemutatását, megszerettetését. És most kispesti lakosként örömmel láttam a Wekerlei Kultúrház és Könyvtárban népművelő kollégáim szintén Afrika népszerűségén is fáradoznak.
          A megnyitót megtisztelte és a rendezvényt méltatta (balról jobbra) Ali Achoui, Algériai nagykövetségének főtanácsosa; Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára; tolmács; Muhammadu Yunusa, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövet-helyettese; Szabó Mária, az intézmény igazgatója; Gajda Péter Kispest polgármestere.


          Dr. Jakkel Anna (Kecskemét) orvos szenvedélyes, meggyőző előadást tartott az Uganadában, Kongóban, Maliban és Guineában végzett önkéntes gyógyító tevékenységéről. A termek falait kiváló fotói borították be.
          A jobboldali képen a Magyar Afrika Társaság tagjai készülnek a megnyitóra. Az egyesület tevékeny munkájával, az anyagok biztosításával, könyvek árusításával oroszlánrészt vállalt a rendezvény gazdagságában, színvonalasságában.

           Kákos Andrea mutatja a vendégeknek, hogy hogyan fognak a gyerekek nemsokára esőcsináló hangszert és dobot készíteni. A rendezvény végén a rázogatás olyan jól sikerült, hogy Magyarországon másnap megjött az eső.

           A fotók mellett több vitrinben láttunk afrikai népművészeti tárgyakat, Ludvig Éva biológus növénygyűjteményéből több sarokban afrikai növényeket. Újszászi Györgyi Afrikai ízeit mutatta be, Nagy Eszter és társai pedig az afrikai divatról tartott bemutatót. Dr. Gyurácz Andrea, A szőke nő Dél-Afrikában, ...Etiópiában, ...Kelet-Afrikában című könyvek szerzője jól sikerült különös időutazásra, Afrika mesés világába kalauzolta el a jelen lévőket. 
          Gratulálok a szervezőknek, a kivitelezőknek! Várom a következő országok, népek bemutatóját!