2022. december 28., szerda

Aprószentek napjára

Török János alkotása a Magyar Kézművességért Alapítvány XVI. "Betlehemi jászol" pályázatán (a Mezőgazdasági Múzeumban)

H. Barbócz Ildikó: BETLEHEM KISDED NÉLKÜL

A karácsony elképzelhetetlen a gyermekek nélkül. Saját gyermekeinkkel együtt álljuk körül a feldíszített fát, velük együtt énekelünk, örvendezünk. Ha meg már kirepültek, erre az alkalomra mindnyájan összejövünk, várjuk az unokákat is. Legmeghittebb pillanatainkban ilyenkor magunk is óhatatlanul visszarepülünk a gyerekkorunkba, amikor még igazán hittünk a csodában, s angyalok sejtelmes—rejtelmes szárnysuhogását véltük hallani a hideg lépcsőházban, titokzatos neszezéseket, és kicsi izgatottsággal, bátor kíváncsisággal próbáltunk a jégvirágos ablakokon túlra látni. Évtizedekkel később a kirakatok előtt is meg-megálltunk a fiaimmal betlehemet nézni, és ugyanilyen céllal a templomokba is betértünk. Áthatott bennünket a születés misztériuma, kezdődött (vagy folytatódott?) a mese, Kisjézussal a jászolban.
Nos, Miskolcon, a szülővárosomban, az óriási, csillogó fenyőfák és az adventi koszorú társaságában felállított betlehemben karácsony első napján hiába kerestük a kisdedet. Első pillantásra fel sem tűnt, aztán mögöttem megkérdezte valaki: „De hát hol van a Kisjézus?” Éppen a „Pásztorok, pásztorok…” kezdetű dalt dudorásztam a zenével, a kérdés csak lassan jutott el a tudatomig. Értelmetlennek tűnt. Hol lehetne máshol, mint a jászolban?! De hiába kutattam aztán lázasan és hihetetlenül a szememmel, a szalma senkit nem takart. Többedmagammal ott az ünnepi hangulatban megrökönyödésünknek adtunk hangot, mert ilyet még nem tapasztaltunk. A gépzene tovább szólt, de nem tudta már visszahozni az elszállt pillanatot a csendes éjben. Napokkal később olvastam, hogy összetörték a Győr—Ménfőcsanakon felállított karácsonyi betlehemi szoborcsoportot. Ez a gyalázatos esemény összerakta bennem a karácsony előtti, még az adventben hallott szomorú híreket, miszerint a világban 200 diáklányt elraboltak, 100-nál több diákot vizsga közben kegyetlenül meggyilkoltak, autóval a járdára eszelősen felhajtva gyermekek is ártatlanul haltak, és Jézus szülőhelyén, Betlehemben is bombázások célpontjai a gyerekek.
 Máté evangéliumából ismerjük a legendát, hogy Heródes, Júdea hellén királya állítólag Jézus születése után hatalmát féltve éppen Betlehemben és környékén több ezer, 2 éven aluli gyermeket öletett meg. Az egyház az aprószentek napjának nevezi ezt a napot, s talán nem véletlen, hogy épp december 28-án vetem papírra én is ezeket a gondolatokat.
Említésre méltó, hogy Ferenc pápa is a gyermekeket vette védelmébe idén karácsonyi megszólításában. Ők azok, akik a jelenkori konfliktusok, a helyi háborúk, az értelmetlen pusztítások legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb áldozatai, akik rengeteget szenvednek, éheznek, és árvákként élik tovább reménytelennek tűnő életüket. A pápa beszédében azt is leszögezte: „Mennyi könny van ezen a karácsonyon!” S kívánta még, hogy a fegyverekből eke, a pusztításból kreativitás, a gyűlöletből szeretet legyen a béke ünnepén.
           El a kezekkel a kisdedektől! El a kezekkel a gyermekektől! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése