2018. november 24., szombat

Viccesen az ennivalóról

Az Országos Széchényi Könyvtár alapításának évfordulójára - nov. 25.

            Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyarország nemzeti könyvtára. Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.

            A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 15 000 nyomtatott könyvet, 1200-nál több kéziratot, sok száz térképet, címereket, metszeteket tartalmazott, s – más bel- és külföldi tékák mintájára – érmegyűjteménnyel is rendelkezett. Alapítóokmánya 1802. november 26-án nyerte el a királyi megerősítést, s 1803-ban Pesten nyitották meg a látogatók előtt. Az intézmény fenntartásához szükséges pénzügyi alap megteremtését a társadalom magára vállalta. Országgyűlési felhívásra a vármegyék és városok közönsége előbb önkéntes felajánlások, majd kötelező járulék formájában bocsátotta rendelkezésre a legszükségesebb összegeket. Emellett számottevő segítséget jelentettek egyes mecénások kisebb-nagyobb alapítványai is.
            A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületébe 184647 folyamán költözött be a könyvtár és a múzeum. 1949-ben Országos Széchényi Könyvtár néven az intézmény önálló lett. 1985-ben költözött új helyére, a fent látható Budavári Palota F épületébe
            A kiadókat utasítás kötelezi arra, hogy a megjelentetett műveikből ingyenes példányt bocsássanak a nemzeti könyvtár rendelkezésére. Az OSZK tehát minden Magyarországon megjelent nyomtatványból két kötelespéldányt kap, de gyűjt nem nyomtatott dokumentumokat is (kéziratok, hangzó anyag, floppy lemez stb.), mindig szem előtt tartva speciális gyűjtőkörét. Az ennek keretébe tartozó dokumentumokat „hungarikum”-oknak nevezzük. A könyvtár gyűjti a finnugor népcsoporttal, a szomszédos népekkel és országokkal kapcsolatos munkákat is.
            A könyvtár kb. 8 millió egységgel rendelkezik, ezekből több mint 2 millió a könyv, 300 000 az időszaki kiadvány (újságok és periodikumok), és közel 1 millió a kéziratok száma. A térképek száma körülbelül 200 000, a képek és metszetek száma 270 870, a hangzó anyagok száma pedig 16 000. Ezen kívül körülbelül 2,5 millió plakát és aprónyomtatvány található a könyvtárban. Az állományban helyet kapott még 220 000 dokumentum mikrofilmmásolata is.
            A könyvtár őrzi a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, a Halotti beszédet, az első fennmaradt, ismert magyar verset, az Ómagyar Mária-siralmat, az első magyar törvénykönyv legrégebbi fennmaradt kéziratát (Decretum Sancti Stephani Regis), valamint 32 corvinát Mátyás király könyvtárából, Kölcsey Ferenc kézírásával a magyar Himnusz kéziratát, valamint számtalan Kossuth, Petőfi, Ady és más kéziratot. (Forrás: Wikipedia)
         (Gróf Széchényi Ferenc arcképét Johann Nepomuki Ender (1793–1854) alkotta 1823-ban. Papír, ceruza, toll és akvarell, 170x115 mm. Található: Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében)

A könyvtár a humor tükrében

Fogyasszunk sok diót stressz és álmatlanság ellen!

A dió az idegrendszer tápanyaga is. A bélben található B-vitamin táplálja az idegrendszert. Fontos szerepe van az ideg- és retinasejtek fejlődésében.
Ön gyakran stresszel, és álmatlan éjszakái vannak? Akkor van egy jó hírem, nem kell azonnal orvoshoz rohannia és gyógyszereket fogyasztania. Inkább próbálja ki előtte a dió csodálatos hatását.
A jó alvás képességét vizsgálta – embereken és állatokon egyaránt – a Texasi Egyetemen Russell Reiter, kollégáival. A kutatás eredménye röviden az volt, hogy a pajzsmirigy által termelt melatonin kellő mennyisége biztosítja a jó alvást. Segíti az elalvást, amire a 40 felettieknek már nagy szükségük van, mert csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyiség, és szabályozza is az alvás menetét.
A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin-termelése gyengébb, mint nappal. Pedig a jó alváshoz, az alvás menetének szabályos lefolyásához kellő melatoninszint szükséges a szervezetben. Ha nincs meg, pótolni kell. Sikerült nemcsak a vér melatonin-tartalmát meghatározniuk, amit 2,5-4,5 nanogramm/gramm értéknek találtak, hanem azt is bizonyították, hogy diófogyasztással a vér melatonin-tartalma megháromszorozódik.
A dióban természetes bio-melatonin van, szemben a mesterséges gyógyszerkészítményekkel. Ami nem anyagában, összetételében más, mint a vegyi úton létrehozott, hanem abban a kölcsönhatásban fejti ki többlethatását, hogy ugyanakkor többszörösen telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat, egyéb anyagokat "csomagban" kapunk meg.

Oda lehet figyelni ezekre a mondatokra!
2018. november 23., péntek

A szerelem múlandó - a férfiak szemszögéből

   Teljesen mások egy nő és egy férfi gondolatai, érzelmei, reagálásai, vágyai. A baj csak az, hogy ezt nem akarja egyik fél sem tudomásul venni. Mind a kettő azt akarja, hogy a másik olyan legyen, mint ő. Ez azonban nem megy! Tavaly kaptam volt osztálytársamtól - Takács Lajosnétól - egy tökéletes anyagot, ami az én elméletemet támasztja alá. Közreadom mindenki okulására:

Az internet világából


Csirkés rizssaláta

Hozzávalók
250 g rizs 
- 300 g csirkehús 
- 1 piros húsú paprika 
- 1 paradicsom 
- 1 csokor metélőhagyma 
- A mártáshoz: 
- 10 ek. földimogyoró-olaj 
- 3 ek. borecet 
- 1 kávékanál mustár 
- só és bors

Elkészítése
A húst szeleteljük csíkokra és egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg. A rizst főzzük ki, majd tegyük félre és jól csöpögtessük le. Az öntet összes hozzávalóját jók keverjük össze. A rizst dolgozzuk össze a pirított húscsíkokkal, a felkockázott paradicsommal és paprikával, valamint a felaprított metélőhagymával. Locsoljuk rá az öntetet, takarjuk le és fél napra tegyük a hűtőbe.

A nyilas jegy általános jellemzői - november 23-december 21.

 Horoszkóppal vannak tele az újságok, az internet. Most kezdődik a legjobb, a legkellemesebb, a legirigyeltebb  jegy, a nyilas. Mindenkinek van ilyen jegyben született rokona, ismerőse. (Ha véletlenül nincs, nem tudja, mit veszitett!!!) Lehet tanulmányozni, hogyan kedveskedjünk ebben a pazar jegyben született embereknek!

A nyilas jellem:
Optimista, szabadságra és függetlenségre vágyó, aki állandóan új tapasztalatokat és célokat keres. Ha nem hisz valamiben, akkor képtelen bármit is tenni az ügy érdekében. Nagyvonalú és joviális, nehezen viseli a hétköznapok rutinját, a "földi" korlátokat. Gyakran filozofikus természetű, foglalkoztatja az élet értelme, a vallás, az ezotéria. Nagyon szórakoztató tud lenni, nem csak kitűnő humora miatt, hanem azért is, mert született színész. Olykor fanatikus, türelmetlen és rebellis, de sosem haragtartó. Előfordul vele, hogy túllő a célon, és "le kell hozni" a valóság szintjére. Barátságos, szeret társalkodni.

A nyilas a szerelemben:
Nem túlzottan romantikus jegy. A társának elsősorban energikus, ösztönző barátnak kell lennie. A szexualitás számára nem feltétlenül jár együtt erős érzelmi szálak kialakulásával. Gyakran próbálja elkerülni a felelősségteljes helyzeteket, és nem szereti, ha korlátozzák a szabadságát. Vele lehet a legjobb hajnalig tartó beszélgetéseket megélni.
A nyilas és a vacsora: Az aromás-fűszeres ízeket kedveli, egy indiai fűszerezésű ízletes vacsorát valószínűleg nem tudna visszautasítani.
A nyilas színei: bíborszín, ibolyakék
A nyilas testrészei: csípő, comb
A nyilas otthona: nagy terek, sok zölddel, kerttel, kényelmes bútorokkal.
A nyilas jelmondata: "Minden problémára létezik megoldás, és minden helyzetben van egy mondat, amely ott és akkor a legmegfelelőbb."
(Forrás: Velvet)

A nyilas jegy szerelmi horoszkópja - november 23-december 21.


A nyilas férfi szereti a luxust, barátainak extravagáns ajándékokat ad. Kedveli a meghitt mulatozásokat, de mindenkiről mindent tudni akar. Ő maga viszont szereti a titkolózást, pénzét is mindenféle titkos vállalkozásokba próbálja befektetni.
Különösen vonzzák a szép asszonyok. Meghódításukra a Nyilas férfi minden eszközt bevet,  a virág- és telefonüzenetektől a bókokig és érzelmes levelekig. Állandóan szerelmesnek érzi magát, holott nagyon nehezen képes valaki mellett elkötelezni az életét. Már csak azért sem lehetnek tartósak a kapcsolatai, mert magát a vadászatot élvezi. Bár a tapasztalt partnert keresi, mindenkit a saját elképzelése szerint akar modellálni, és sajátos képessége révén képes is meggyőzni a kiválasztott nőt, hogy azt tegye amit ő akar. Nem is unja soha a szerelmet, de a féltékenységet, különösen a hangos jeleneteket nem tűri el senkitől. A Nyilas férfi idealista és romantikus. Szellemes, sármos, optimista és jókedvű. Kiváló szónok. De mivel túl szabad és szókimondó, a nyilas férfi olykor akarata ellenére is megsérti az embert. A Nyilas számára minden nap új lehetőséget jelent. A bírálat nem fog rajta. Nem jó diplomata, de a szavát igyekszik mindig betartani. Megértő barát, nagylelkű és ambíciós, csakhogy kissé depresszív alkat.

      A nyilas nő számára a szerelem teljesen természetes dolog, mentes minden női rafinériától és nagy érzelmi tobzódástól. Nyílt és őszinte, és ugyanezt várja cserébe a társától is. Fontos számára, hogy partnere egyben lelki-szellemi társ is legyen, és mindig ébren tartsa érdeklődését. Eszményi társa: Kos, Ikrek és a  Mérleg férfi. Működőképes kapcsolat lehet: Vízöntő, Halak, Oroszlán, Nyilas férfival. Nehezen illenek össze: Bika, Rák, Szűz férfival.
Jobb, ha nem próbálkoznak: Bak, Skorpió jegyűekkel. Szerelmes lesz, de megtartani nagyon nehéz, mivel a csalódásokra úgy reagál, hogy egész egyszerűen továbbáll. Ő maga is izgalmas, érdekes, erotikus nő, akitől távol áll a háziasszonyi szerep. Kalandor típus, de mindezt olyan kedvességgel, magabiztossággal és melegséggel teszi, hogy azonnal belopja magát mindenki szívébe. Olyan férfi illik hozzá, aki arra vágyik, hogy különleges, megfoghatatlan társa legyen, akivel együtt élvezheti az életet.
(Forrás: szerelmes-ember-horoszkopja.blog.hu)