2017. július 22., szombat

ÖT ÉVE TÖRTÉNT - Halászléfőző verseny Alsóörsön


2012. július 21-i rendezvénysorozatnak csábító címet adtak a rendezők: halászléfőző piknik.  Évek óta nagy érdeklődéssel várt programja a névadó verseny volt. A nézelődők közelről tanulmányozhatták a különböző főzőalkalmatosságokat, a főzőtechnikákat (kavarás, rázogatás, rácsos merítő alkalmazása stb.). Lehetett kérdezni, megbeszélni, esélyeket latolgatni. Meglepően szép számú közönség hullámzott az üstök, farakások, gázpalackok, paprikával, hallal megrakott asztalok, gondba mélyedt versenyzők között. Elkészülte után a csapatok 300,- Ft-os „támogató jegyek” vásárlása mellett kóstolgatták a versenyfőztöket. Javaslom, ezt a rosszul hangzó „támogató jegy” elnevezés megváltoztatást „kóstolójegy”-re.
Még el sem kezdődött a főzés, már tudta mindenki, hogy Dr. Novics György nyeri meg. A bajai ügyvéd ugyanis ahol megjelenik, mindenünnen elviszi az első díjat. És ami különlegesség nála, mindig a táj jellegzetessége szerint főzi a halászlevét. Most is balatoni recept szerint főzött, pedig a bajai halászlé is legalább ilyen híres. Persze most is megnyerte. Utána azt mondta szűk körben, hogy ahol kétszer ő az első (Alsóörsön tavaly is nyert), oda többet nem megy. Én azt javasoltam neki, hogy nem ez a megoldás, jöjjön, mert hiányoznának az ő ízei, de ne versenyezzen. Majd jövőre meglátjuk, melyiket választja. Egyébként egy helyen még nem volt, Szegeden. Dédelgetett álma, hogy egyszer Szegeden felülmúlja a helyieket. Szurkolunk neki!
Második Baksi Arnold, harmadik a Veszprém Vidéki Horgász Egyesület lett. A Bodorka-csapat a paloznaki polgármester különdíját nyerte el.
Nekem nagyon ízlett az alsóörsi Vöröskereszt Szervezet csapatának remeke. Zsebők Zsigmond, Perger Ferenc, Sörös András a saját maguk által a Balatonban fogott halakat főzték meg. Segítőjük volt Zsebőkné Percsics Marika és a csapatkapitány, Léner Mária. És ami a fentiek mellett kiemelte őket a többiek közül, a Zsebők-pincészet kiváló vörösborából egy pohárral adtak a halászlé mellé.
2017. július 21., péntek

Látogatásunk a Vizes Világbajnokságon - 2017. július 18. (2/2.)

Kiválóan sikerült a metró megállótól a Duna Arénához vezető sétány kialakítása
 
A sétányról már látszik a Duna Aréna impozáns épülete

Közelebbről

 A műugró medence szolgálatban, itt éppen egy csobbanás látszik
Az úszó medence még pihen.

 Egy újabb érdekes szobor, a delfin

 Jól felszerelt játszótér és kiegészítő épületek is találhatók
 
Ez az autó 30 milliót ér. Nem tetszett a színe, így inkább metróval mentem haza.
 
A szurkolói zóna délután még üres volt.

ÖT ÉVE TÖRTÉNT - Alsóörsi halászléfőző piknik - 2012. július 21.

        Látogatás a helyszinen 9 órakor 

          Az alsóörsi Sirály-parkba hív mindenkit a röplap. A halászléfőző piknik névadója a halászléfőző verseny, melynek eredményhirdetése 17.10-kor történik. Ma reggel 9.00 órakor kisétáltam a helyszínre, ahol (a képen látható) Ferenczi Gábor alpolgármester pakolta a padokat, asztalokat, készítve elő a vetélkedést. (A röplapon egyébként rendezőként egyedül Alsóörs Község Önkormányzata szerepel. Gondolom, a miatt pakolja a teherautóról az alpolgármester egyedül a berendezést, mert kevés a férfi  az önkormányzatnál.) Előzetesen 16 csapat nevezett, félnek, hogy az esőrehajló idő miatt nem fog mindegyik eljönni. Tavaly a Bajáról érkezett csapat győzött. Az idén is jönnek Bajáról, majd meglátják, hogy ki lesz a győztes..

          A fenti képen látható két úr a proletárdiktatúra idejéből ismerős tempóban építette a szinpadot. Fogalmuk sem volt róla, hogy ezen 15 órától a Golding Tánc-sport Egyesület, 16.30 órától az Acro-Dance rock-and-roll show, 18 órától a Sirály Nyugdíjas Egyesület Dalköre lép fel. De még azt sem hallották, hogy 20.30 órától maga Demjén Ferenc fog sztárvendégeskedni itt, majd a Flipper Zenekar nyomja 21.30 órától az "utcabáli" zenét.
          Megnyugtatom blogom látogatói közül azokat, akik nem tudnak e fenti kedvcsinálómra Alsóörsre eljönni - például Kuwaitból, Ausztráliából, Braziliából, vagy akár csak innen Erdélyországból -, nekik holnap igyekszem beszámolni az egész napról, nehogy hiányérzetük legyen.

2017. július 20., csütörtök

Látogatásunk a Vizes Világbajnokságon - 2017. július 18. (2/1.)

Már nagyon vártuk, hogy élőben is lássuk, testközelből érezzük a VB hangulatát. A délutáni műugrás középdöntőjét néztük meg. Előtte és utána ismerkedtünk a Duna Arénával és a környékével. Erről fogadjátok el a képes beszámolómat.

Már a metróállomástól eligazító tábla várja az érkezőket.
 
Sokfelé találkozni önkéntes eligazítókkal

Nagyon szépen kialakították az Arénához vezető sétányt

Megpillantottuk a Duna Arénát
 
Üdvözlő kapuk várják a látogatókat
 
Az álványozás az ideiglenesen kialakított nézőtérre vezet. Fel kellett menni a felső szintre a hatalmas melegben, és bent elfoglalni a helyünket.

Az ugrómedencébe a versenyző éppen készül az ugráshoz. Majd bemutatja a versenyszámát.

A szünetekben interjú készül a TV-nézők számára.

Jól éreztük magunkat.

Éva fia (piros csíkos, rövid pólóban, fejhallgatóval) közvetíti most a műurást, majd később a toronyugrást a magyar nézőknek.

Felülről az érkezési terület.
A Duna Aréna látképe a Duna felöl.

Az egészséges étkezést reklámozták Dr. Domján Erika tanár vezetésével az idegenvezető lányok: Parragh Diána, Kiss Fruzsina, Nagy Edit. A szoknyákat és a termékeket a Moravcsik Alapítvány biztosította.


Játszótér a gyerekeknek.

Érdekes szobrokat itt is találunk.

Megmaradtam, a cápa megkegyelmezett nekem. Holnap folytatom a második résszel.

2017. július 18., kedd

Látogatás a Margit szigeten - a szurkolói zónában (2/2.)

 Vannak pavilonok, játékok

 Nagy gólokat dobtam a kapusnak. Ha hiányzik a női csapatunknak egy jó lövő, hívjanak meg. Nem lesz panaszuk!!!

Kényelmes fotelok, nyugágyak is vannak.


Kora délután még nem telt be a nézőtér. Majd estére, a magyarok vízilabdázására. A döntőkre meg már nem is lesz egy tenyérnyi hely sem, még a füvön is ülnek majd, amikor megszerzik a lányaink, fiaink az aranyakat!

A kivetítők és a technikai sátor.

 A magyar találmányok egy részének bemutatása jó ötlet
Két kedves segítő várja az érdeklődőket
 


 Jópofa ez a szobor

A pécsi sör más nézőpontból