2015. december 19., szombat

A félelmetes tigrisDiósbejgli elkészítése

Hozzávalók a tésztához : 
- 500g liszt, 
- 250g vaj vagy margarin, 
- 4 tojássárgája, 
- 20g élesztő, 
- 20g porcukor 
- 1,5dl tej, 
- 1 db tojás a kenéshez , 
- só 
Hozzávalók a diótöltelékhez: 
- 200g darált dió, - 200g porcukor, - 20g vaníliás cukor, - 0,5dl tej, - 50g mazsola, - 2cl rum

Elkészítése:
         A tészta elkészítése: A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
            Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük. 
            A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 3–4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek. 
            A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével megtesszük ugyanezt. lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre vágva tálaljuk. (Forrás: 109.hu)

2015. december 18., péntek

Életképek

Karácsonyi diós linzer

Hozzávalók
- 1 citrom reszelt héja 
- 2 csomag vaníliás cukor 
- 15 dkg porcukor 
- 75 dkg darált dió 
- 50 dkg liszt 
- 30 dkg vaj 
- 3 evõkanál tej

Elkészítés
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük. 2-2 lapocskát lekvárral megkenve összeragasztunk.

2015. december 17., csütörtök

Karácsonyi csillag elkészítése

Hozzávalók
- 22 dkg cukor 
- 50 dkg liszt 
- 12 dkg vaj 
- 2 tojás 
- 1 csomag vaníliás cukor 
- 1 csomag sütõpor 
- fél citrom 
- 10 dkg vegyes dzsem 
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A lisztet egy gyúródeszkára halmozzuk, majd a közepére tesszük a vajat, a sütõport, a tojásokat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és csillag formával kiszaggatjuk. Minden csillagot megkenünk a felvert tojással, majd tepsibe tesszük, és készre sütjük. Miután kihűltek, minden második csillagra lekvárt kenünk, majd a lekvár nélküli csillagot rátesszük, és már kínálhatjuk is. 
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! ( Forrás: 109.hu)

2015. december 16., szerda

Kodály Zoltán születésnapjára, dec. 16. Kodály Zoltán életének első szakasza

A 20. századi magyar zene meghatározó egyénisége. Életcélja volt, hogy hazájában mindenkihez eljusson a letisztult ősi népművészet, és hogy Európa is megismerhesse nemzeti kultúránk valódi értékeit. Az általa meghirdetett jelszó, "A zene mindenkié" valóságos nemzeti programmá vált, és meghatározóan formálta a népművelés és az iskolarendszer felépítését.
1882. december 16-án született Kecskeméten. Szülei maguk is műkedvelő muzsikusok voltak, az édesapa hegedült, az édesanya zongorázott, énekelt. Ez a családi környezet keltette fel már kisgyermek korában zene iránti vonzódását.
            1884-ben az édesapját mint vasúti tisztviselőt Kecskemétről Galántára,
            1892-ben pedig Nagyszombatra helyezték. Így gyermekéveit Galántán töltötte, középiskolai tanulmányait pedig Nagyszombaton végezte. Önerőből tanult zongorázni, hegedülni, brácsázni, gordonkázni. Játszott a gimnáziumi zenekarban, és énekelt a templomi kórusban is.
            1900-ban, 18 éves korában Budapestre került, s pályát választott. Szülei jogásznak szánták, végül mégis a Tudományegyetem bölcsészkara mellett döntött, de még ugyanabban az évben beiratkozott a Zeneakadémia zeneszerzési szakára is.
1905-ben megkapta magyar-német szakos tanári diplomáját, s
1906-ban Bölcsészdoktori címet szerzett "A magyar népdal strófaszerkezete" című munkájával.
            25 évesen elfoglalta tanári pozícióját a Zeneakadémián, s így már ekkor hatalmas tudásanyaggal és tapasztalattal rendelkezett, melynek birtokában Bartók Bélával közösen kidolgozták zenepolitikai és nemzetnevelő programjukat. Bartók és Kodály művészi tevékenységét ugyan azonos célok vezérelték, alkotói érdeklődésük is lényegében megegyezett, zenéjük, életművük jellege mégis merőben más természetű.
            1910 ismét egy jelentős dátum az életében. Feleségül vette Sándor Emmát, aki hűséges, méltó társa volt, s akivel boldog házasságban élt 49 évig, felesége haláláig. A következő évek komoly megpróbáltatást jelentettek számára emberileg és művészileg egyaránt.
            1920-as években már számos művét játszották itthon és külföldön, a hazai kritika azonban nem hozsannázott.
            1923-ban, első hatalmas sikerét Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára írt művével, a Psalmus Hungaricummal aratta.

            1926-ban a Háry János című műve újabb világsikert aratott, s e műve által a magyar népdal már nemcsak az iskolákban, hanem a színházakban és a hangversenytermekben is helyet kapott.
            1926 után Kodály évről évre egyre elismertebb zeneszerzővé vált. Nemzetnevelő munkájára is kezdett felfigyelni az ország. Zeneszerzői munkássága nyomán, amelynek alapjává a népdalt tette, újjászületett a magyar zene.
            1930-ban, New York-ban bemutatják a "Marosszéki táncok" című zenekari művet Toscanini vezényletével.
            1931-ben, szerzői estjén bemutatták a "Mátrai képek”, a Márta-vidéki népdalokból formált nagyszabású vegyes kari kompozíciót, melyben a népi életből vett képek elevenednek meg.
            1933-ban komponálta egyik legnépszerűbb zenekari kompozícióját, a "Galántai táncok"-at a Budapesti Filharmóniai Társaság alakulásának 80. évfordulójára.
Kodály Zoltán 1967. március 6-án halt meg. Halálával mind a magyar, mind az egyetemes zenekultúrát pótolhatatlan veszteség érte. Hozzátartozók, jó barátok és tisztelők sokasága kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőbe az európai hírű zeneszerzőt, a minden művében és tettében lelkes pedagógust, az elkötelezett magyar hazafit.

2015. december 15., kedd

Az ünnepek alatt vigyázni kell a túlsúlyra


Bolyai János születésnapjára - 1802. december 15.

„Semmiből egy új, más világot teremtettem”

A fentieket Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15–Marosvásárhely, 1860. január 27.) írja az egyik levelében 1823. november 3-án. Ebben a levélben jelenti be apának, Bolyai Farkasnak, a marosvásárhelyi kollégium híres matematika tanárának, hogy felfedezte az abszolút geometriát. …
            Bolyai János matematikai lángelméjére nagy befolyást gyakorolt az apja. Nélküle János nehezebben járhatta volna végig diadalútját.
            Éles logikája már gyermekkorában megmutatkozott. Elvégezte Bécsben a hadmérnöki akadémiát, de később otthagyta a katonaságot, és teljesen a tudományoknak élt. Főleg a geometria érdekli.
            A görögök alkották meg a geometria tudományának aljait. I. e. a III. században Euklidész görög matematikus volt az, aki axiomákból (alapigazságokból) olyan geometriai rendszert alkotott az Elemek c. művében, amely azóta is fennáll. … Ennek XI. axiomája a párhuzamosokról szóló axioma. Lényege így fogalmazható meg: a sík egy adott egyeneséhez, rajta kívül fekvő adott pontból csak egy párhuzamos egyenes húzható…
            A 21 éves Bolyai János merész következtetésre jut: a XI. párhuzamossági axioma fölösleges.. Nélküle alkot egy olyan új geometriai rendszert, mely ellentmondás nélküli és ezzel megteremti a nem euklideszi, vagy abszolút geometriát. Ebben a geometriában nem csak egy, hanem végtelen sok párhuzamos egyenes húzható a síkban adott egyeneshez rajta kívül fekvő ponton keresztül.
            1931-ben kiadja munkáját Appendix (Függelék) címen apja Tentamen (Kísérlet) c. művének keretében: „Függelék a tér abszolút igaz tudományáról”. Az Appendix szerény terjedelmű a Tentamen két vaskos kötete mellett, de annál korszakalkotóbb.
            Bolyai Farkas ifjúkori nagy barátjának, a német Gauss Károlynak (1777–1855), 1832-ben elküldi fia munkáját. Gausst kora a „princeps mathematicorum” (matematikusok fejedelme) büszke címmel tiztelt meg, megdöbbentő választ küldött: „…az az út, amelyet fiad követett és az eredmények … majdnem végig megegyeznek, részben már 30–50 év óta folytatott elmélkedéseimmel”. Ugyanakkor Gauss egy Gerling nevű marburgi matematikusnak írt másik levelében elismeri Bolyai Jánost, és ”elsőrangú lángésznek” tartja.
… Bolyai felfedezése óriási jelentőségű. Tanítása forradalmi tanítás volt, mert vele új világképünk született. Előbbre vitte mind a matematika, mind a modern fizika fejlődését. Amíg kis területen mérve hibátlanul használható ugyanis az euklideszi geometria, addig csillagászati vonatkozásban (űrrepülésnél – nagy méretekben) már csak közelítéssel. …
(Részletek apámnak, Batár Zoltánnak 1963. november 3-án az Északmagyarország című napilapban megjelent írásából.)

„Én, boldogolván azt a madarat,
ki kalitjából leginkább kilátott,
a semmibõl alkottam új világot,
mint pókhálóból szõ kötélt a rab.”
(Babits: Bolyai – részlet)

2015. december 14., hétfő

Délvidéki Országhatártúra 1. ------ 2016. július 2. – július 17.

Firbás Zoltán (Szeged) térképe az útvonalunkról


Délvidéki Országhatártúra 1.
2016. július 2. (szombat) – július 9. (szombat) 10. ill. (vasárnap)
Egy nap tartaléknapot beiktattunk, lehet például útlezárás, rossz időjárás, stb.
Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom a 75. évforduló alkalmára (több napos) vízi és szárazföldi (bicikli, autó, motor) túrát szervez. Indulás a Tiszán július 2-án a magyar–szerb határ szerb oldalától.

Magyarkanizsa – Zimony (Belgrád)
Kezdőpont: Magyarkanizsa
Aki előző nap érkezik, nagyon sokféle szállás közül választhat: panzió, kemping, magánszállás.
Túranapok száma: 8 nap.
Összes távolság: vízen: 186 km.

A vízi útvonal rövid leírása, közös táborhelyek
Első túranap: Magyarkanizsa (Kanjiza) – Zenta (Senta)
Indulás Magyarkanizsáról: 9.00 órakor. Résztáv: 23 km
Szállás: ingyenes, félvad kempingben. Aki valamilyen okból lemaradt az indulásról, vagy nem tudott szabadságot kivenni július 1-re, péntekre, az itt csatlakozhat a csapathoz.
Második túranap: Zenta – Ada Résztáv: 21 km
Szállás: szépen karbantartott, fizetős kempingben. Itt is lehet csatlakozni a csapathoz.
Árak/nap kb.: sátor: 500,- Ft, személy: 300 Ft
Harmadik túranap: Ada – Péterréve (Backo Petrovo Selo) Résztáv: 15 km
Szállás 2015-ben díjtalan volt.
Negyedik túranap: Péterréve – Óbecse (Becej) Résztáv: 16 km
Szállás 2015-ben díjtalan volt.
Ötödik túranap: Óbecse – Tiszatarros (Taras) Résztáv: 26 km
Szállás 2015-ben díjtalan volt.
Hatodik túranap: Tiszatarros – Mozsor (Mosorin) Résztáv: 25 km
Szállás 2015-ben díjtalan volt.
Hetedik túranap: Mozsor – Ószalánkemén (Stari Salankamen) Résztáv: 23 km
(Eddig a tiszai szakasz kb. 150 km) Szállás 2015-ben díjtalan volt.
Nyolcadik túranap: Ószalánkemén – Zimony (Zemun) (Belgrád) Résztáv: 36 km
Költségek tájékoztató jelleggel/nap forintba átszámítva: személyek1125,- Ft, idegenforgalmi adó: 375,- Ft, sátor: 1250 Ft, lakókocsi 1625,- Ft, bicikli 300,- Ft

A szárazföldi útvonal rövid leírása (táborhelyek a vízi útvonaléval azonosak)
Magyarkanizsa – Zenta – Ada – Péterréve – Óbecse – Törökbecse – Elemér – Tiszatarros – Nagybecskerek – Mozsor – Újvidék – Karlóca – Ószalánkemén – Zimony (Útközben és a településeken a nevezetességek, magyar emlékek megtekintése)

Délvidéki Országhatártúra 1. Részvételi feltételek:
Jelentkezőket várunk a vízi csapat és a szárazföldi csapat (autóval vagy anélkül) tagjai közé akár szólóban vagy nem teljesen betöltött autóhelyekkel is. Az autók feltöltését vállaljuk. (Olyan jelentkezőt is várunk, aki nem akar a vízi csapatban túrázni, de a szárazföldi csapat tagjaként szívesen bejárja ezt a varázslatos környéket autóval, motorral, lakókocsival, lakóautóval, biciklivel.)
A túra nyilvános. Egy- vagy többszemélyes kenut, kajakot lehet bérelni, ill. többszemélyes kajakba társnak jelentkezni.
Magyarkanizsán lehetőség van őrzött helyen (családi ház udvarán) az autót otthagyni a túra ideje alatt – némi bérleti díj fejében.
Mindazok jelentkezését elfogadjuk a vízi csapatba, akik rendelkeznek kellő fizikai felkészültséggel és a túrázáshoz szükséges felszereléssel. A vízi felkészültség bejelentése fontos a társ beosztása miatt. (Szerencsére mindenkinek van a kísérő járműben is helye, így ha valaki közben meggondolja magát, cserélhet is, és az utat a szárazföldi csapattal folytathatja tovább. Esetleg úgy is lehet jelentkezni, hogy a szakaszokat cserélik a részvevők egymás között, de a kajakban mindig ülnie kell valakinek a célállomásig.)
A túra önköltséges.
A Délvidéki Országhatártúra 1.-re a jelentkezés határideje: 2016. június 20.
A Délvidéki Országhatártúra 1-re a jelentkezéseket gyűjti, a jármű nélküliek, valamint a járműben üres hellyel jelentkezők összeismertetését végzi: Batár Zsolt Botond idegenvezető, útikalauz-író. Jelentkezni lehet:
e-mail: batarzsoltbotond@freemail.hu; telefon: +36/30/353 4565

Az Országhatártúra mozgalom honlapja: www.orszaghatartura.hu
Budapest, 2015. november 30.