2014. október 11., szombat

Különleges kiállítás az első világháborúról (4/4)

         Október 7-én  nyílt az első világháború centenáriuma alkalmából egy különleges kiállítás a Bélyegmúzeumban, amit mindenkinek ajánlok megtekinteni. 
 Érdekes tablókon láthatjuk bélyegen megjelenítve a tudományos és a művészeti életet a vérzivataros időkben, amely megcáfolta a régi római mondást: a háborúban hallgatnak a múzsák.          A háború közvetlen következményeiről is láthatunk tablókat (forradalmak, ellenforradalmak szerte a világban), közülük egy:

Az első világháború emlékműveit ábrázoló bélyegeket is láthatunk:

          Gratulálok mindazoknak, akik kigondolták, elkészítették, támogatták ezt a nagyszerű és emlékezetes kiállítást. Külön kiemelem a Bélyegmúzeum dolgozói közül az értelmi szerzőt: Szabó Jenőt, a rendezőket: Szabó Jenőt és Zombor Zoltánt, a kiállítás tervezőjét és kivitelezőjét: Czeglédi Gábort.
          Voloncs Gábor kiváló szakember és gyűjtő tábori posta gyűjteményét is láthatjuk a kiállításon, aki nemrégen tragikus hirtelenséggel elhunyt. Emlékére a Bélyegmúzeum november 22-én 14 órai kezdettel konferenciát szervez a kiállítóteremben.  Erre is mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

2014. október 10., péntek

Különleges kiállítás az első világháborúról (4/3)

     Október 7-én  nyílt az első világháború centenáriuma alkalmából egy különleges kiállítás a Bélyegmúzeumban, amit mindenkinek ajánlok megtekinteni. 
          "Érdemes megfigyelni például a bélyegeken keresztül kifejtett propaganda elemeit és szándékait, vagy éppen azt, hogy mely országok adtak, illetve nem adtak ki I. világháborús bélyegeket és miért." - hívta fel a figyelmünket rá Nikodém Gabriella igazgató. Erre kiváló példák a Balkán és az Oszmán-Török Birodalom tablói.


      
         "Az a köldökzsinór, amely a fronton harcoló katonát a családdal összekötötte, amely folyamatosan ébren tartotta a visszatérés reményét, a posta volt. A vérzivataros időkben a szolgáltatás működésének fontosságát a döntéshozók is felmérték, amikor felállították a tábori posta szolgálatot, amelynek rendszeréről és katonás pontossággal végzett működéséről külön fejezet szól kiállításunkban" - mondta Nikodém Gabriella igazgató megnyitójában.
          "De segített a posta akkor is, amikor néhány hónappal a hadüzenet után már az özvegyek és árvák javára szerveztek gyűjtést annak a feláras bélyegnek a kibocsátásával, amely éppen ma száz évvel ezelőtt, 1914. október 7-én került forgalomba Hadisegély néven" - hallottuk Nikodém Gabriellától:
(folytatom)

2014. október 9., csütörtök

Különleges kiállítás az első világháborúról (4/2)

Október 7-én  nyílt az első világháború centenáriuma alkalmából egy különleges kiállítás a Bélyegmúzeumban, amit mindenkinek ajánlok megtekinteni. A tábori postásokat a Hadtörténeti Múzeum kölcsönözte.

          Nikodém Gabriella igazgató értékes, izgalmas bevezetőjében és ismeretterjesztő összekötő szövegeiben az első világháborúban a bélyegek, a posta szerepét járta körbe. Beszélt a kiállítás céljáról is: "Az első világháború kitörésének centenáriumán a magunk sajátos eszközeinek, a bélyegeknek és a postai küldeményeknek a segítségével vázoljuk a nagy háború történetét, oly módon, hogy az eseménytörténet mögött szándékunk szerint feltűnnek az emberi sorsok, az egyéni tragédiák, a személyes történelem is".
          Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős államtitkár-helyettes (EMMI) magas színvonalú megnyitóját személyes vallomással kezdte, nem idegen tőle a bélyegek világi, mivel már gyerek korától kezdve gyűjti a bélyeget. Az első világháború országos megemlékezéseit is a kezdetektől figyelemmel kísérte, és ebbe jól beleillik ez a mostani kiállítás is. Kiemelte, minden állam a maga szemszögéből dolgozza fel az első világháborút és a következményeit, ez a kiállítás segít abban, hogyan látják egyes országok ezt a háborút és következményeit.
           Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója tartalmas kiselőadása - többek között - betekintést nyújtott a bélyeg propaganda szerepébe és az emberi sorsok bemutatásának dokumentálásába. A kiállítás kapcsán kiemelte, az első világháborúról a lehető legreálisabb, legáttekintőbb képet kapja a látogató a földrészekre, a tengeri, légi ütközetekre is kiterjedő anyagban. Gratulált a Múzeum igazgatójának, munkatársainak a kiállítás megrendezéséhez, és kiemelte, a Bélyegmúzeum rejtett ékköve Budapestnek.


          Albert Péter színművész Babits Mihály: Fiatal katona c. versét adta elő mély átéléssel.
          Szvorák Katalin Kossuth-díja énekművész egyedülálló színezetű hangján nagy élmény volt hallani a ferencjóskás és a világháborús népdalokat.

Részlet a Bélyegmúzeum honlapjáról:

          A kiállítási helyiség egyetlen impozáns terem, mely látszatra egy hatalmas könyvtár hangulatát idézi. A bélyegeket ugyanis falba süllyesztett fémkeretes üveglapok között, hőtől, fénytől, párától védetten helyezték el. A kiállítóteremben 3200 kihúzható keretben "Világegyetem - bélyegtörténelem„ című állandó kiállításban közel 500 ezer művészi kivitelezésű bélyeg található. Az állandó világkiállítás legnagyobb és egyben teljes gyűjteményét a magyar bélyegek képezik.
          Az összes itt őrzött bélyeg száma eléri a 13 milliót. A bélyegek mellett bélyegvázlatokat, bélyeg-nyomóeszközöket, alkalmi bélyegzőket, okiratokat, hazai és nemzetközi kiállításokon nyert díjakat is őriz a múzeum. Változatos témájú időszakos kiállításokat is láthatnak vendégeink.

2014. október 8., szerda

Különleges kiállítás az első világháborúról (4/1)

     
          Aki egy csodálatosan megrendezett, különleges kiállítást akar látni, annak figyelmébe ajánlom a budapesti Bélyegmúzeum időszaki anyagát. Ha pedig még a történelem is érdekli, akkor igazi csemegével találkozik. Az első világháború előzményeiről, a résztvevő országok szerepvállalásáról szóló ismertetők mellett a bélyegeken sorakozó személyiségek világháborús tevékenységéről, a háború által kitermelt új haditechnikai megoldásokról és azok megalkotóiról is találni olvasni-, és látnivalókat.

        A földrészekre kiterjedő küzdelem bemutatásával kezdődik a kiállítás:

          Ami bennünket a legjobban érint, a Monarchia és a történelmi Magyarország szétdarabolásának filatéliai emlékeiből is gazdag anyagot láthatunk. Már az október 7-i megnyitó nagyszámú érdeklődőt vonzott: