2019. február 16., szombat

Férj és feleség görbe tükörben - a házasság hete alkalmából

Sült csirke kicsit másként

Sok sült csirke receptet kipróbáltam már, de ez nagyon bevált! Próbáljátok ki :
Hozzávalók:
  • 1 csirke
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi rozmaring
  • fél teáskanálnyi oregánó
  • 1 lime
  • só, bors
  • olívaolaj
Elkészítése:
         A csirkét megmossuk és feldaraboljuk, átkenjük olívaolajjal és fűszerezzük. Ezt követően egy tepsit, kikenünk olajjal és beletesszük a húsokat. Meglocsoljuk olívaolajjal és rácsavarjuk a lime levét, majd felöntjük 1 dl vízzel és mellé helyezzük a fokhagymagerezdeket is. 40-50 percen át sütjük 180 fokon. A sütési idő közben többször megforgatjuk és meglocsoljuk a szafttal, hogy a hús megpuhuljon, a külseje ropogósra süljön.

Júlia napjára - február 16.

     1940-ben ezen a napon mérték Magyarországon a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet (–35 °C-ot).

     A népi megfigyelések szerint február 16-án gyakran havazik, erre utalnak az alábbiak is:
„Julianna megrázta a dunnáját.”
„Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt.”
Általában február 16-ától várják az idő melegebbre fordulását az emberek.

            Julianna ókeresztény vértanú neve egyike a legkedveltebbeknek a magyar női nevek között. Ő a névadója a Júlia szép leány székelyföldi balladai alakjának. Ennek ellenére a liturgikus és népi hagyományban szinte nem is találkozunk vele. Ikonográfiai nyomára sem akadtunk. Templom-dedikációja is igen ritka, és ott is nyilván a kegyúr családjának valamelyik nőtagja volt a névadó.
            Szent Julianna jámbor kalandregénnyé vált legendája az Érdy-kódexből: Juliannát pogány fejedelemnek adják feleségül. Mivel addig nem akar házaséletet élni, amíg vőlegénye meg nem tér, ez börtönbe veti. Megkínoztatja: fél napon hajánál fogva felfüggeszteté és olvasztott ónat entete ő fejére. Nem árt neki. Erre férje sötét börtönbe veti, és vasláncra vereti. Most a pokolbeli ördög angyal képében azt tanácsolja neki, hogy okosságból mégis áldozzon az pogány isteneknek. Juliannát égi szózat világosítja föl, hogy ne higgyen neki. Erre az ördögöt színvallásra kényszeríti, majd megkötözi, és vaslánccal megostorozza. Az ördög rimánkodik, de Julianna a piacon végigvonyá és annak utána egy nagy mély sárba veté.
Ezután a fejedelem kerékbe töreti, Isten azonban angyalát küldi hozzá. Ezután olvasztott ónnal telt fazékba veti, Julianna azonban miként egy nemes kies feredőben feredik vala. Végül nyakát véteti. Utolsó útján az ördög fekete gyermek képében megjelenik és a poroszlókat biztatja. Julianna ráveti a szemét, mire az ördög észvesztve menekül. A fejedelem közben hajóra száll, a kivégzés pillanatában azonban nagy szélvész támad. A gálya elmerül, a király meg kísérete pedig belepusztul a tengerbe. Amikor tetemüket a víz kiveti, vadak, madarak szaggatják szét.
          Mindezekből érthető, hogy Juliannát megláncolt ördöggel szokták ábrázolni. (Forrás: Jeles Napok)

Sztálin miből élt?


    Sztálin 1917 őszéig, amikor kinevezték a Lenin vezette első bolsevik kormány nemzetiségi népbiztosának, összesen 3 hónapig dolgozott fizetésért. 29 éven keresztül mindig más tartotta el! E három hónapi „dolgos időszak” története Kun Miklós leírásában: „1899 decemberében Sztálin mégis rákényszerült, hogy beálljon a tifliszi Fizikai Intézert mellett működő obszervatóriumba, ahol szerény fizetés mellett kvártély is járt a segédszemélyzetnek. Fennmaradt az obszervatórium dolgozóinak a munkaköri leírása. Eszerint Szoszónak főleg az időjárásra vonatkozó méréseket kellett elvégeznie. Ám elegendő személyzet híján olykor az udvar takarítása is feladatai közé tartozott, így télen a hólapátolás, nyáron a fojtogató por összeseprése. … 1900. március 28-án, be sem adva felmondását, kereket oldott. A tifliszi csendőrség emberei ugyanis megneszelték, hogy részt vesz illegális kiadványok terjesztésében, és távollétében házkutatást tartottak az obszervatóriumban.”
             „Időközben kiválóan megtanulta, hogyan lehet munka nélkül pénzt szerezni. Megható levelekkel bombázta ismerőseit, hogy küldjenek neki élelmiszercsomagot, használt ruhát.” A sok fennmaradt példa közül egy érdekes történet. 1904-ben egy grúz nemesi családból származó jómódú ügyvéd állítólag ötven rubelt, egy meleg bundát meg egy „nagyszerű, piros díszes, fehér nemez csizmát” juttatott be a börtönbe ülő földijének. Az adományt kísérő levélben felajánlotta, hogy máskor is szívesen kisegíti. Mire a fiatal Sztálin egy cédulát küldött neki: „Hálásan köszönöm! Nincs szükségem másra. Ajánlata nagyon meghatott”. Az 1930-es évek végén az akkor már nagyon idős és beteg jogász a gulág egyik koncentrációs táborában raboskodott. Halálos elkeseredésében kicsempészett egy levelet a beszélőn, kérve, juttassák el Sztálinnak. És mintha csak a régi Szoszelóhoz szólna, felszólította a címzettet, adja vissza a meleg holmit meg a pénzt. A Kreml ura – aki addigra már mozgalmi pályafutásának számos kellemetlen szemtanúját eltüntette az élők sorából – meglepő módon intézkedett, hogy engedjék ki az öreget.
          Montefiore könyvében 552. o. „1947. december 9-én a Politbüro tízezer rubelben állapította meg a miniszter- és az államelnök évi fizetését, a helyettes kormányfők és a Kommunista Párt  Központi Bizottság titkárai pedig nyolcezer rubelt kaptak. Sztálin fizetéseként kapott pénzkötegei érintetlenül hevertek kuncevói íróasztala fiókjában.”

Források:
Kun Miklós: Oroszország válaszúton
Kun Miklós: Az ismeretlen Sztálin
Simon Montefiore: Sztálin. A Vörös Cár udvara.

Humor
Megveri a magyar fociválogatott a szovjet válogatottat.
A szovjet vezetés táviratban gratulál hozzá: –Gratulálunk a győzelemhez, STOP! Igazán kimagasló teljesítmény, STOP! Kőolaj STOP, földgáz STOP!
Sztálin szobra Budapesten

2019. február 15., péntek

A házasság hete alkalmából - Szerelem képekben
Így telelnek, laknak Clearwaterben a középosztálybeliek (USA - Florida)

Florida beceneve: Sunshine State (A napfény állama)
Területe: 140 266 km2
Legmagasabb pontja: Walton County 105,2 m
Állandó lakossága: 15 317 300
Fővárosa: Tallahassee
Legnagyobb városa: Jacksonvill
          Florida   az    USA    legdélebbi állama, északi részére szubtrópusi,    déli  részére trópusi éghajlat jellemző. Az állam fontos mezőgazdasági központ,    a    világ    egyik  legnagyobb    citrusféle    (narancs,    citrom, mandarin) termesztője. Amiben azonban első az USA-ban, az a turizmus   és az idegenforgalom. Floridában "télen" mintegy 45 millió ember (állandó és ideiglenes lakók együtt számolva) éldegél hónapokon keresztül,  hogy elbújjon a hideg elől, "nyáron" milliók jönnek, hogy    kipihenjék   fáradalmaikat a homokos tengerpartjain, és minden évszakban minden korosztály bőségesen kedvére szórakozhat, eszegethet, iszogathat, kirándulgathat.
          Én most két részben bemutatom, hogy a középosztály alsóbb rétegében élők milyen saját házakban élnek, ill. a középosztálybeli nyugdíjasok (USA északi részéből, Kanadából, Európából) hónapokon át miben nyaralnak (óriási többségüknek ez saját tulajdona). (A képeket 2013. február 1-11 között készítettem a 100 ezer állandó lakosú városban.)Puha törülközők


Érdekességek a diktatúra jellemrajzához - Sztálin kapcsolata harcostársaival

          A diktátorok közel sem egyformák – mint sokan hinnék. Caligula, Néró római vagy Napóleon francia császárok merőben mások voltak, mint Hitler kancellár, vagy Rákosi Mátyás pártvezér. Nézzünk bele Sztálin generalisszimusz érdekes és tanulságos mindennapjaiba.
            A képeken látható férfi Poszkrjobisev, Sztálin kabinetfőnöke, aki a politikáért volt felelős. A bal oldali képen mellette ülő idősebb hölgy volt a felesége. Őt zsidó és litván származása, Jezsov feleségével ápolt barátsága és Trockijhoz fűződő távoli kapcsolata miatt azonban Berija ártatlanul letartóztatta, és kivégeztette. A férj könnyezett, amikor meglátta felesége nevét a listán, ám azután is Sztálin mellett maradt, és jó viszonyt ápolt Berijával, később még újra is házasodott. A nagy hatalommal rendelkező egykori ápolót Sztálin az ebédeken gyakran hívta ivóversenyre. Főparancsnoknak becézte, és jókat nevetett, amikor az hányva vonszolta el magát az asztaltól. Poszkrjobisev elkövette azonban azt a hibát, hogy 1949-ben írt egy cikket a citromtermesztésről. Sztálinnak nem tetszett, hogy előlépett a háttérből. Többet nem bízott a sziklaszilárd emberében, hamarosan el is bocsátotta.
            Richard Pipes szerint: Lev Davidovics Trockij (1879–1940): 1917-ig függetlenként, vagy felváltva hol a mensevikek, hol a bolsevikokkal működött együtt. 1917 júliusában a bolsevikokhoz csatlakozott; kiemelkedő szerepet játszott az 1917-es hatalomátvételben. Külügyi, majd hadügyi népbiztos (ma: miniszter) lett. 1923-ban összeütközésbe került a Lenint helyettesító „trojkával” (Sztálinnal, Kamanyevvel, Zinovjevvel). 1927-ben megfosztották minden hivatalától, majd Közép-Ázsába, azután pedig külföldre száműzték. Mexikóban, 1940-ben, Sztálin egyik ügynöke egy óvatlan pillanatban jégcsákánnyal agyonverte. (A lengyel plakát Trockijt, a Vörös Hadsereg parancsnokát ábrázolja, amint "viszi a szabadságot" Lengyelországba.)
            A képen látható, amint a kimerült Sztálin komoran vezeti Malenkovot, Mikojant és Beriját (külön anyagban foglalkozom életével, tevékenységével) a Kremlen át a Lenin-mauzóleumhoz az 1946. május 1-ei felvonulás alkalmával. Sztálin ebben az időben már megvetette Beriját, Mikojant pedig azzal gúnyolta, hogy kövér, és elvesztette emberi formáját. Berija Sztálin vacsoráinak alkalmával azzal gyötörte a kifogástalanul öltözött Mikojant, hogy jól szabott öltönyébe paradicsomot rejtett, majd összenyomta. Mikoján egy idő után tartalék öltönyt is vitt a vacsorákra. (Mikojan unokája rocksztár lett; a kilencvenes évek elején saját lemezkiadó vállalatot alapított, s ez napjaink vezető orosz könnyűzenei lemezkiadója.)
            Montefiore írja: Malenkov, a Politbüro tagja volt a repülőgépgyártás irányítója. A háborúban megsemmisült 80 300 repülőgép negyvenhét százaléka baleset miatt, nem pedig a pilóta hibájából vagy az ellenséges tűz miatt veszett el.

            Az 1930-as évek közepén készült fotón a bal oldalon ülő Jegorov marsallt kivégezték. Vorosilov marsall bármilyen aljasságra képes volt, ő ezért életben maradt (külön anyagban foglalkozom az életével, tevékenységével). Tuhacsevszkij marsall ugyancsak kivégzőosztag előtt végezte. Lakobát, Abházia urát Berija (külön anyagban foglalkozom életével, tevékenységével) megmérgezte, rokonságát és környezetét a „nép ellenségének” nyilvánították
            Richard Pipes szerint: A. I. Jegorov (1883–1839): a cári hadsereg alezredese; fiatal korában az eszerekkel szimpatizált. 1918 júniusában belépett a bolsevik pártba. 1919 végén a déli front parancsnokaként a Gyenyikin vereségével végződött hadjáratot irányította. Később a Szovjezunió marsallja, majd a sztálini terror áldozata lett.
            Richard Pipes szerint: Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij (1893–1937): katonatiszt. 1918-ban csatlakozott a bolsevikokhoz. 1919-ben megverte Kolcsakot, 1920-ban pedig a Varsó ellen támadó Vörös Hadsereget vezényelte. 1921-ben a kronstadti tengerészlázadást vérbe fojtó vörös csapatok parancsnoka volt. 1931-ben a Szovjetunió marsallja lett. Később letartóztatták, és hazaárulás vádjával főbe lőtték.

Források:
Kun Miklós könyvei
Richard Pipes: Az ismeretlen Lenin ( XX. SZÁZAD INTÉZET, Kairos Kiadó, 2002.)
Simon Sebag Montefiore: Sztálin. A vörös cár udvara. (Alexandra, 2007.)

Feloldásként magyar humor:
     1950-ben az egyik moszkvai üzemi szakszervezeti gyűlésen az ötéves terv eredményeiről beszél a központból kiküldött elvtárs. A beszéd után a szónok bíztatja a jelen lévőket: –Elvtársak, lehet kérdezni!
–Nekem volna három kérdésem – jelentkezik Iván Ivanovics brigádvezető. –Hová lett a hús, hová lett a kenyér és hová lett a vodka?
    Egy hónap múlva a termelési nagygyűlésen a szónok ismét kérdésekre vár. Jelentkezik Szergej Szergejevics brigádtag: –Nekem csak egy kérdésem van: hová lett Ivanovics brigádvezető.

Tényleg létezik hatodik érzék?

Az ausztrál Melbourne-i Egyetem szakértőinek friss kutatása bebizonyította, hogy a hatodik érzék, vagy más néven az érzékszerveken túli érzékelés (ESP) valóban létezik.
A PLOS ONE című szakfolyóirat január 14-i számában közzétett tanulmány szerint az emberek képesek megállapítani a változás megtörténtét akkor is, ha nem látják pontosan, mi változott. Az egyének például észreveszik a másik külsejében beállt változást, hiába nem tudatosul bennük, hogy az illető fodrásznál járt.
A kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez az első tudományos értekezés arra vonatkozóan, hogy a változás akkor is észlelhető, ha nem társul hozzá érzékszervekkel azonosítható tapasztalat.     
„A közvélekedés szerint a változások akkor is megfigyelhetőek direkt tudati úton, hogy olyan érzékekre kellene támaszkodnunk, mint a látás, a hallás, az ízlés, a szaglás vagy a tapintás. Erre a képességre gyakran hatodik érzékként, más kifejezéssel érzékszerveken túli érzékelésként is szokás hivatkozni" - magyarázta a kutatás vezetője. A kísérlet során színes fényképpárokat mutattak a résztvevőknek, amelyek ugyanazt a nőt ábrázolták, néhány esetben eltérő külsővel a két fotón, például más hajjal.       
Mindkét képet 1,5 másodpercig tették láthatóvá, 1 másodpercnyi szünettel. Az utolsó fotó után megkérdezték a résztvevőket, hogy észleltek-e változást, és ha igen, akkor válasszák ki egy kilenc elemből álló listáról, milyen jellegűt. Az eredmények szerint az alanyok direkt módon érzékelték a változást - még akkor is, ha nem tudták pontosan, az mire terjedt ki. Észlelték például a zöld és a vörös szín arányának különbségét, de ezzel az információval nem tudták azonosítani, hogy a kalapot érintette a különbség. Ebből következik, hogy az alanyok "érezték" a változást anélkül, hogy konkrétan érzékelték volna, és ez mindenképpen érzékszerveken túlmutató folyamatra utal. (Forrás: HáziPatika)
Murray-Suset Nemzeti Park (Ausztrália)