2016. november 12., szombat

A szociális akció nemzetközi napjára - november 12.

Állatok és emberek

Csülkös bableves

Hozzávalók
1 füstölt csülök 
– 25 dkg tarkabab 
– 2-3 babérlevél 
– 1-1 szál sárga- és fehérrépa 
– fél zeller 
– 1 csokor zöld 
– 1 kisebb vöröshagyma 
– 2-3 gerezd fokhagyma 
– só, pirospaprika 
– 1 evőkanál zsír vagy olaj 
2 dl tejföl 
– esetleg 1-2 kanál ecet 
– csipetke

Elkészítés
            A babot és a csülköt éjszakára külön-külön áztasd be. Másnap tedd mindkettőt egy fezék vízbe főzni. Néhány babérlevelet dobj bele, és egy órán át lassan főzd. Add hozzá a megtisztított zöldségeket, és forrald addig, amíg a csülök megpuhul.
            A csülköt emeld ki, és a levest fokhagymás, pirospaprikával színezett rántással sűrítsd. Tedd vissza a csülköt, forrald át alaposan, és tálalhatod is.

            A levest tejföllel, csipetkével kínáld, a csülök utána következik, mint második fogás. Adj mellé tormát, mustárt és kenyeret. De ha a húst felkockázod levesbetétként is tálalhatod. Ha szereted – ecettel ízesítsd!

Emléktábla avatása Brünnben Kazinczy emlékére - 1927. nov. 12.

          Kazinczy Ferenc a magyar jakobinus mozgalom egyik elítéltjeként került több társával együtt a Habsburg-birodalom egyik legrettegettebb börtönébe, a brünni (Brno; Csehország) Špilberkre. 1795. október 7-től az év végéig volt a Špilberkben, majd más rabokkal együtt átkerült Zábrdovice városrész fegyházába, ahonnan 1799. június 22-én szállították Kufsteinbe. Brünni börtönéveiről a Fogságom naplója c. művében emlékezik meg. Itt értette meg, hogy az adott körülmények között a forradalmi út járhatatlan, itt kristályosodott ki benne a gondolat a magyar nyelv újításának és a magyar nemzet kulturális fölemelésének szükségességéről. A fogságban Goethét, Lessinget, Shakespeare-t olvasott és behatóan foglalkozott a magyar nyelvtannal. Az első Csehszlovák Köztársaság idején a brünni német műegyetemen tanuló magyar diákok egyesülete, az 1921-ben alakult Corvinia Kazinczy brünni raboskodásának emlékére emléktáblát állított. Az emléktábát 1927. november 12-én leplezték le Kazinczy egykori börtöncellájának falán, majd egy későbbi felújítás során került mai helyére, a múzeumként szolgáló egykori várbörtön északi szárnyának folyosójára. A táblán látható Kazinczy-dombormű a híres pozsonyi szobrászművész, Riegele Alajos alkotása.
Az emléktábla felirata: Vándor, szent hová lépsz e hely. Menj s mondjad hazámnak Hogy törvényeidért kész vala veszni fia. Piae memoriae illustrissimi hungarorum scriptoris FRANCISCI KAZINCZY qui ab anno 1795 usque ad annum 1799 hic erat captivus Posuit a.d. 1927 Brunniensis "CORVINIA" (Magyarul: A magyarok híres írója, Kazinczy Ferenc áldott emlékének, aki 1795-tól 1799-ig itt raboskodott. Az Úr 1927. évében állította a brünni Corvinia.) Nem véletlen tehát, hogy a 60-as évek végén az itt tanuló magyar ajkú diákok Kazinczy Ferencről nevezték el brünni diákklubjukat, ezzel is mintegy szimbolizálva, hogy hagyományainkhoz való kötődés és azok ápolása klubunk egyik fontos feladata. Az egykor a várbörtönben raboskodó magyar hazafiaknak Kazinczy emléktábláján kívül még a külső várfalon 1964-ben elhelyezett emléktábla és a múzeumban található magyar jakobinusok emlékszobája állít

2016. november 11., péntek

Szent Márton napjára - november 11. Szent Márton szülőháza, Szombathely

            Szombathely keleti városrészében, a hajdan önálló faluként létezett Szentmártonban áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom. A római korban itt, az Arrabonába (a mai Győr) vezető út mentén terült el az antik Savaria keleti temetője. E temető egyik sírkápolnájában nyerhetett rövid időre nyughelyet Szent Quirinus sisciai (Sziszek, ma: Horvátországban) püspök holtteste, aki a keresztényüldözések idején, 303-ban halt vértanúhalált Savariában.
            791 októberében Nagy Károly az avarok elleni eredménytelen hadjáratából Savarián keresztül tért vissza országába. Látogatásának oka Tours-i Szent Márton püspök szülőhelyének felkeresése lehetett, akinek személye családjának és az egész Frank Birodalomnak védőszentje volt.
           829 után került sor a megszentelt földterületen az egykori keresztény temető területén álló sírkápolna templommá való átépítésére. Jogállását tekintve ez volt a plébániatemplom, és az is maradt a következő évszázadokban is. E templomot többször bővítették, átépítették.
        1638-ban Draskovich György győri püspök a templomot, annak minden vagyonával együtt a Magyarországon ez idő tájt újból megtelepedő domonkos rendnek adta, a plébániát a vártemplomba vitette át.

            A jelenlegi (1668–1674 között felépült) barokk stílusú templom építőmestere a Batthyány-ak szolgálatában álló olasz építész, Carlo della Torre volt. Az épület átmeneti formát képvisel a kápolnasoros és a háromhajós belső terek között.
            Szent Márton egykori szülőháza – a legenda szerint – a Szent Márton-templom északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton.
Itt őrzik Szent Márton ujjereklyéjét.
            Szombathely városa 2005 április 28-án bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Ekkor helyezték el a Szent Márton-templomban, a Márton születési helyére emlékeztető kápolna bejáratánál az útvonal emblémáját, amely Márton lábnyomát jelképezi.
            Egy 1360-ból fennmaradt oklevél említi a templom előtt lévő kő kutat. A középkor folyamán alakult ki az a legenda, hogy ennek vizével keresztelte meg édesanyját a Sabariába hazalátogató Márton. Ennek a régi kőkútnak a használata csak 1938-ban szűnt meg. Ekkor állították fel Rumi Rajki István alkotását: Szent Márton megkereszteli édesanyját.

Nagyon sok Szent Márton nevét viselő templom található szerte a világban. Amiről tudomást szereztem:
Anglia: Canterbury
Ausztria: Karintia tartományban 44 templom
Franciaország: Tours
Trianoni-Magyarország: Buják, Feldebrő, Gyöngyösfalu, Halászi, Hévízgyörk, Hollókő (kápolna), Kópháza, Ólmod, Rajka, Söpte, Somló, Szombathely egyik temploma, Und, Zsédeny
Erdély (Románia): Brassó
Délvidék (Szerbia): Bácsordas, Szépliget
Felvidék (Szlovákia): Pozsony (koronázó templom)