2017. március 25., szombat

Megszívlelendő tanácsok


Bögrés krémes meggyes-mákos recept

Hozzávalók 
(4 adag)

a tésztához
25 dkg mák
1 bögre finomliszt
20 dkg porcukor
1 tk sütőpor
2.5 dl tej
1 db tojás
450 g meggybefőtt (magozott)

a krémhez
3 ek cukor
4 dl meggylé (a befőtt levéből)

a tepsi előkészítéséhez
2 ek vaj
2 evőkanál finomliszt

a tetejére
3 ek porcukor

Elkészítése
  1. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük.
  2. A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es bögrét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük. 
  3. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majd előmelegített sütőben kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! 
  4. Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4–4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük és átkeverjük. 
  5. Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át. 
  6. Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a sütemény másik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. Porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20x30 cm
(Található: Nosalty)

Tarpon Springs-i görög faluban (2/2) Florida - USA

Az 1880-as években kezdődött a szivacsok kihalászása a Mexikói-öböl ezen részében, és ekkor kezdődött a görög szivacsbúvárok alkalmazása. Az 1930-as években volt a csúcs, de a műszivacsok elterjedésével az iparág visszaesett, a megélhetés áttevődött a hal- és rákhalászatra.

Idővel a lakosság felfedezte a túrizmus adta lehetőségeket is, a parton álló szivacsraktárakat átalakították – az Egyesült Államokban egzotikusnak számító – görögös éttermekké és üzletekké. Ezekben a nagyszámú látogató élvezheti a hagyományos görög ételeket, a tenger gyümölcseit, valamint vásárolhat különféle igazi szivacsot, görögös és egyéb ajándéktárgyat.
A művelődési ház is visel görögös nyomokat.
(A képek 2013. március 16-án készültek.)

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja mondáiból, humorából

          Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához mondák is fűződnek, amelyek az ünneprontás hiedelemvilágába tartoznak.
            Nagykanizsa mellett van az előkelő Inkey-család szép barokk, szépen felújított kápolnája. Máig mesélik, hogy az egyik Inkey báró féktelen gőgjében elhatározta, hogy éppen ezen a napon vágatja ki legszebb gyümölcsfáit. Amikor azonban a legelső kivágására sor került, hatalmas sereg hangya bújt elő a tövéből. Rámászott a báróra és rágni kezdte a tagjait. Bezárkózott előlük a szobájába, de hiába. Szenvedéseibe belepusztult, és felravatalozták. Reggelre azonban már csak a csontjai maradtak meg a koporsóban. A család engesztelésül építtette azután a kápolnát.
            Bánóc (ma: Banovce; Szlovákia) mellett egy szlovák nemzetiségű faluban történt, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony napján – tehát a nagyböjt kellős közepén – este egy házban zeneszó mellett vígan táncolt a falubeli fiatalság. Egyszer csak, amint javában táncoltak, megjelent a szobában egy fehér asszony, nyilván Mária, és a zenészektől azt kérdezte: Játszotok? Játszunk – felelték ezek. Az asszony: hát csak játsszatok! Azután a táncolóktól kérdezte: táncoltok? Táncolunk – mondták ezek rá nagy vígan. Nohát csak táncoljatok! E szavak után eltűnt. A muzsikások azóta is játszanak, a táncosok pedig táncolnak, nem tudják végét szakítani. A lábuk már bokán felül elkopott. A szoba falairól már mind lehullott a vakolat a szüntelen dobogástól. A gyertya ég, de soha el nem ég. Az egész szoba csupa korom és füst.
(Forrás: Jeles Napok; Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium – részlet)

A humor oldaláról:

Egy alapos vizsgálat után így szól a nőgyógyász orvos a pácienséhez:
- Kedves hölgyem, ha este megérkezik a férje, ...
- Nem vagyok férjnél. - szakította meg a nő.
- Ha találkozni fog a vőlegényével...
- Nem vagyok eljegyezve.
- Akkor mondja meg a barátjának...
- Nincsen és nem is volt soha barátom.
Az orvos elgondolkodik, az ablakhoz megy és hosszasan bámul kifelé.
-Doktor úr, miért néz ki olyan sokáig az ablakon? Csak nincsen valami baj? - kérdi a kíváncsi nő.
- Baj nincsen, de amikor utoljára történt ehhez hasonló eset, akkor keleten megjelent egy csillag
.

2017. március 24., péntek

Jópofa


Görög sült csirke

Hozzávalók 
4 főre:
8 db bőr nélküli csirkecomb
60 g margarin
 0,5 kg újburgonya
1 db kaliforniai paprika
2 db kisebb lilahagyma
2 db citrom
3 gerezd fokhagyma

Fűszerezéshez:
bors
oregánó

Elkészítés:
     Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Amíg a sütő felmelegszik, készítsük el a fűszerkeverékünket. Egy kis tálban keverjük össze az oregánót, apróra vágott fokhagymát, reszelt citromhéjat, sót, és a borsot. Helyezzük egy tepsibe a csirkecombokat és a negyedre vágott zöldségeket. 35 perc után szórjuk meg a csirkét a fűszerkeverékkel. Süssük még 10 percig, hogy átvegye az étel a fűszerek ízét.          
     Az oregánó és fokhagyma kivételes kombinációja. Könnyen elkészíthető nem mindennapi vacsora.
Meteorák

Tarpon Springs-i görög faluban (2/1) Florida - USA

2010-es népszámlálási adatok szerint a település létszáma: 23 484. Az USÁ-ban e városban a legnagyobb a görög származású lakosok aránya. 1943-ban szentelték fel a valamikori Konstantinápolyban (ma: Isztambul) 2000 évvel ezelőtt felépült Haggia Sophia-székesegyház (török neve: Aja Sophia) mintájára emelt Szt. Miklós görög ortodox székesegyházat.