2013. május 28., kedd

Magyar Világtalálkozó - 2013. május 19-26. (2. rész)

A nagyszínpadon zajlottak a folklór és szórakoztató műsorok (a képen Csongrádi Kata és Pelsőczi László: Naphimnusz c. háromezer éves dalt énekli), a Magyarsághíd teremben sorra bemutatkoztak a külhonban élő magyarok és közösségeik, a Konferenciateremben pedig a Világklub fórumait, a magyar értékek, az egészségügy, és az üzleti együttműködés lehetőségeit vitatták meg a jelenlévők. A fiatalabb korosztálynak kínált gazdag programot a Gyermekuradalom és a Harci Játékudvar, ahol ki-ki próbára tehette ügyességét.
 Amerre sétáltam, mindenfelé különlegességekbe botlottam Ezek közül is bemutatok néhányat.

Ernszt Katalin és Nemere László kiváló énekesek, zenészek, akik előadásaikkal meghódították az ausztráliai és új-zélandi magyarok szívét, az egzotikus Ausztráliát mutatták be az érdeklődőknek.Hallgathattunk afrikai ritmusokat, megismerhettük a Kard rendje életét, tevékenységét (www.kardrendje.hu).
Továbbá volt Világtalálkozó szépe verseny, melyen szakmai zsűri és a közönség döntött a győztesekről.
A műsorokat mindig nagyszámú érdeklődő figyelte.
A képeket a rendezvényen készítettem. (Vége)

2013. május 27., hétfő

Magyar Világtalálkozó - 2013. május 19-26. (1. rész)

2003-ban Dr. Tanka László mert nagyot álmodni, megalapította a Panoráma Világklubot: a világ magyarságának összefogását, a magyar értékek és teljesítmények népszerűsítését és közvetítését szerte a világban. És mindezt civil módon, minden megkülönböztetéstől mentesen. Azóta 90 társklubja alakult, számtalan rendezvényt szerveztek, folyóiratot, kiadványokat jelentettek meg. A hálózat fő rendezvénye az évekénti Magyar Világtalálkozó eseménysorozata. 
Május 26-án, vasárnap délután én is megtekintettem ezt a nagyvonalú, sokszínű, látnivalókban gazdag, ismeretnyújtásban, szórakoztatásban, gasztronómiai élvezetekben bőséges rendezvényt. Jövőre ajánlom mindenkinek a részvételt. Nem fog csalódni.
. A Syma Rendezvényközpont ötezer négyzetméteres területen, a hat kiemelt pavilonban, a több mint száz kiállítóhelyen, a nagyszínpadon, az előadói és a középkori sátrakban a kapcsolatteremtésen túl lehetőség nyílt azon országok kultúrájának a megismerésére is, ahol a külhoni magyarok élnek, s fáradhatatlanul őrzik a magyarság több ezer éves tüzét. Erre a hasonlatra építve, a Világfaluban, a Találkozások Terén, a Világfalu sétányon található ország-pavilonokban kaptak „tűzhelyet” a különböző régiók (Kárpát-medence, Európa, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia), ahol lehetőségük volt bemutatkozni, megismertetni szűkebb közösségüket, kultúrájukat, befogadó országukat.A Világfaluban a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet, a Kézműves sor és a Cégek, szervezetek, intézmények kiállítói várták szolgáltatásaikkal, termékeikkel a látogatókat. (Folytatom)