2018. március 10., szombat

Horvátország magyar emlékeiből - Eszék nevezetesebb templomaiból

           Szent Kereszt (Sv. Križ)-templom és a ferences kolostor: Franjevačka 
u. A templomot ferencesek építették 1709–1720 között. Nevezetesebb látnivalói: egy 15. századi Szűz Mária-szobor, valamint néhány liturgikus tárgy. A templom melletti, 1699–1767 között épült kolostorban működött a Szerémség első nyomdája. 1735 körül, majd a 18. sz. közepétől filozófiai és teológiai iskolának is otthont adott.
          Szent Mihály (Sv. Mihovil)-templom és a jezsuita kolostor: Trg Jurja Križanića (tér). 1298-ban alapították. Mai formájában a barokk homlokzattal, kétoldalt harangtoronnyal a jezsuiták építtették a 16 századi Kászim pasa-dzsámi helyére. A dzsámi alapjai az utcaszint alatt még ma is láthatóak. Az 1719-ben készült kolostorbejárat szép látványt nyújt.
          Szent Péter és Pál (Sv. Petar i Pavao)-templom: Trg Marina Držica (tér). Téglából épült impozáns, neogótikus épület. Háromhajós; 90 méteres homlokzati tornyainál csak a zágrábi magasabb. A 19. sz. végén emelték Franz Langenberg építész tervei alapján. A 40 festett üvegablak és néhány szobor a bécsi Eduard Hauser szobrász alkotása. A freskók M. Rački horvát festő munkái. Az ablakok nagy része a délszláv háborúban megsérült.
(Forrás - Batár Zsolt Botond: Horvátország északi és nyugati területei)

A szobanövények átültetése

A tavasz a szobanövények életében is nagy változást jelent. Az egész télen át szobában tartott virágokat, növényeket próbára tette a fűtött helyiségek száraz levegője, a házipor, és az esetleges dohányfüst. Emiatt az érzékenyebbek alsó levelei megbarnulnak, megsárgulnak, vagy lehullanak.
Tavasszal a szobanövények anyagcseréje is felgyorsul, növekedni kezdenek, ehhez elegendő tápanyagra van szükségük. A cserépben lévő föld tápanyagkészlete idővel kimerül. Ezért így tavasz elején itt az idő átültetni szobanövényeinket! Valamivel nagyobb cserepet kell választani, de nem túl nagyot, mert azt a növények nem kedvelik. A legtöbb növény remekül fejlődik általános földkeverékben is.
Az új cserép aljába ujjnyi földréteget öntsünk, erre mehet a kiemelt földlabda. Erről csak a felső réteget kell lekaparni, amúgy ne bolygassuk. Tegyük a cserép közepébe. Az alsó földréteg és a cserép fala közötti részt töltsük fel földdel. Nyomkodjuk le, és tegyünk rá még annyi földet, hogy a cserép pereménél fél centivel alacsonyabb legyen. (Forrás: Lakáskínálat.hu 2013. május 1. – Szobanövény)

Az erkélyemről egy kép 2015-ből

Székely Szabadság Napja - március 10.

          1854. március 10.-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak.
            A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. A tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében.
A marosvásárhelyi emlékoszlop a hajdani Postaréten nemzedékek emlékezetében rögzült, Jókai Mór szavaival élve - mint a „törvényes, szabad és független, nemzeti állás” jelképe. A székelység Székelyföld területi autonómiáját tűzte ki célként, és a huszonegyedik századi Európa nyelvén ez éppen a törvényes, szabad és független, nemzeti jogállást jelenti.
A mádéfalvi vérengzés emlékműve

Egyeskő 1608 m

Hagymás-hegység

Havasi gyopár

Kürtőskalács

2018. március 9., péntek

A nap viccei

Kernstok Károly: Utolsó vacsora
- Két román cigány koldus találkozik valahol Olaszországban, és az
egyik megkérdezi:
- Mennyi pénzt kerestél ma..??
- 6 eurót..
- 6 eurót..??  Mit csináltál, hogy csak 6 eurót kerestél..???
- Mindent megpróbáltam - rongyosan öltözködtem, megtört szerencsétlen arcot vágtam, és még egy karton papírra azt is kiírtam, hogy feleségem, és 4 gyerekem van, akiket el kell tartanom.. És te mennyit kerestél..??
- 6000 eurót !
- Miiiii??? Azt meg hogyan csináltad, hogy ilyen sokat adtak neked??
- Letettem magam mellé egy papírt, amire ezt írtam: "már csak 6 euróra van szükségem, hogy visszamenjek Romániába".
Újhagymás joghurtos pogácsa serpenyőben sütve

Ma egy olyan fantasztikus finomság receptjét mutatunk be, amely 20 perc alatt elkészül, isteni az íze és egészséges hozzávalókból készül. A liszt kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

  • 300 ml joghurt,
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna,
  • 2 db nyers tojás,
  • 2 db főtt tojás,
  • 1,5 bögre liszt,
  • 1 köteg újhagyma,
  • só ízlés szerint.

Elkészítés:

Tegyük bele a szódabikarbónát a langyos joghurtba (1 percre tegyük a mikrosütőbe a joghurtot) és hagyjuk állni 5 percig, majd adjuk hozzá a két darab nyers tojást, keverjük jól össze. Tegyük bele az átszitált liszt felét, a főtt tojást és az apróra vágott újhagymát. Adjuk hozzá a megmaradt lisztet és keverjük össze. A tészta állaga olyan kell legyen mint a sűrű tejföl. Tegyünk egy serpenyőbe olajat, forrósítsuk fel, majd kanál segítségével szaggassuk bele a tésztát. Süssük meg mind a két oldalát, az elkészült finomságot tejfölös kapros, fokhagymás mártogatóssal fogyasszuk. Jó étvágyat!
Forrás: bidista.com

Horvátország magyar emlékeiből - Eszék történetéből és az eszéki híd

             Eszék (németül: Essek; Trianon után Osijek): Szlavónia fővárosa. Termékeny síkság közepén fekszik. Fontos ipari központ, közlekedési gócpont és kulturális centrum. Opera, Nemzeti Színház, múzeum, egyetem található itt. Lakóinak száma: 110 000 fő. A valamikori Verőce vármegye székhelyeként 1850-ben 13 220, 1910-ben 31 388 fő lakta. A Dráván a dunai nagy gőzhajók Eszékig jártak, feljebb kisebbek közvetítették a kereskedelmet.
          mai Eszék és környéke már a rézkorban is lakott volt. Később a kelták telepedtek itt le, és egy nagyobb települést létesítettek. A rómaiak Augustus császár (uralkodott: i. e. 30.–i. sz. 14.) idejében elfoglalták. Hadrianus császár (uralkodott: 117–138) falakat emeltetett, és 131-ben Colonia Aelia Mursa néven Alsó-Pannónia (Pannónia Inferior) fővárosává tette. II. Constantinus császár (uralkodott: 337–361) itt győzte le 350-ben Vetraniust. 351-ben püspöki székhely és a római hajóhad állomása. Fontosságát bizonyítja: egy római légió tartózkodott a falai között, a birodalom határa mellett. A népvándorlás korában különböző népek – gótok, hunok, avarok – egymás után többször is feldúlták. A horvátok 1091-ben várat építettek a területén. A honfoglalás után magyar családok kezére került. A Kórógyiak, Gerébek, Rozgonyiak birtokolták. A 12. században virágzó város, amely a ciszterci apátsághoz tartozott. Eszéket először 1196-ban említik a korabeli okiratok. Egészen a török időkig a lakosság nagyobb része magyar volt.
Az eszéki hídról: Mindig fontos átkelőhely volt Eszék. A római korban a dunai határ mentén húzódó út itt haladt át a Dráván. A keresztes hadak is erre vonultak. A szultáni hadsereg is itt épített alkalmi hidat 1526-ban (iszlám időszámítás szerint: 932. évi Zil-kádé hónapban), miután elfoglalták a várost. A híres eszéki állandó hidat 1560-ban 20 000 keresztény rabbal építtette a török a Dráva-folyó és árterülete fölött. Korabeli mércével mérve kiváló műszaki alkotás, de szükséges is volt ahhoz, hogy a szultáni seregek 150 éven keresztül rendszeresen el tudják özönleni a Bécsig (Wien, Ausztria) nyúló területeket. (pl.: a mohácsi csatába több tízezer embert, megszámlálhatatlan társzekeret, 300 ágyút vonultatott fel a török hadsereg).
Evlia Cselebi török utazó részletesen írt a hídról: „Egyik hídfőtől a másikig teljes kétórai út. Környéke ingoványos és vizes hely lévén, minden oldalról olyan vastag tölgyfa gerendákat vertek le, hogy két ember tudná csak azokat átkarolni. A híd közepén jobbról és balról, hogy a jövő-menő emberek kipihenhessék magukat, fából készült magas pavilonok vannak. Innentől kezdve, a hídnak tízlépésnyi helye felszedhető, s e helyen várkatonaság tartózkodik, s a jövő-menő kereskedőktől a kormányzói kincstár számára vámot vesznek, éjjel pedig a hidat csigákkal felhúzzák, s kapuját elzárják. A hídnak jobb- és baloldalán gerendákból korlátok vannak. E korlátokon kívül a gyalogmenők számára két rőf széles gyalogló rész van. E hídon, ha két kocsi szemközt jön, a gyaloglók a szélére mennek, s a kocsik egymás mellett kényelmesen átvonulnak. E hídon folyóvíz módjára tengernyi ember jön-megy.”
           Egy német utazó írta: „A 8000 lépés hosszú és 15 lépés széles híd igen erős, fából szilárdan van megépítve és két oldalt sárfalakkal ellátva. A híd ettől a palánktól a Dráváig kb. ötnegyed órán át mély mocsáron vezet keresztül, mely fákkal, rétekkel és bokrokkal van fedve. Innét az ember a Dráván átvezető hajóhídra ér, majd a híd utolsó részére, amely egy puskalövésnyire Eszékig húzódik. Az egész híd jó mérföld hosszú és lovagolva jó másfél órát tölt rajta az ember.”
          A korabeli természeti viszonyok között másik utat a törökök nem is választhattak, mert nem lehetett máshol átkelni a Dráván, a mocsarakon, e mellett a nehéz ágyúkat uszályokon lehetett vontatni a Dunán. Ezért volt olyan fényes haditett, hogy Zrínyi Miklós téli hadjáratának részeként 1664. február 2-án elfoglalta és felégette a hidat. Fontosságát jelzi, hogy már tavasszal kijavították, és itt keltek át azok a török csapatok, akik a véres szentgotthárdi csatát vívták.
   (Forrás: Batár Zsolt Botond: Horvátország északi és nyugati területei c. útikalauza)

2018. március 8., csütörtök

Otthoni nőnapi ünneplésre ajánlom - egy férfi sem tud ellenállni

 
   


csokis piskóta

 délutáni nasi

gesztenyepüré

lekváros kifli

sztracsatella-szelet

pudingos sütemény

A diktátorok és a nők - Sztálin

     A szocializmus idejében az egyik kiemelkedő ünnep a nőnap (március 8.) volt. Ekkor a szakszervezet szervezésében a hölgyek hóvirágot kaptak, az estig tartó eszegetésen, iszogatáson pedig az egyre kapatosabb férfiak  nem győzték eléggé dicsérni a "gyengébbik nemet".
           Tanulmányozzuk egy kicsit mélyebben Sztálin szovjet generalisszimusz, valamint fél Európa korlátlan ura viszonyulását a női nemhez.

Kun Miklós nagyon sok szemtanúval beszélgetett. „Többen közülük ma sem értik, mi késztette őket arra, hogy dübörgő tapssal köszöntsék a zsarnokot, aki annyi évig manipulálta őket. Tény, hogy Sztálinban jóval kevesebb volt az idealizmus, mint tanult bolsevik vezetőtársaiban. És sokkal gyorsabban megértette, hogy „színház a szovjet világ”. Ennek egy személyben ő lett a szervezője, főszereplője, rendezője, díszlettervezője, színikritikusa, s a díszpáholyban ülő nézője is.
            A második és a harmadik belorusz front behatolt Kelet-Poroszországba, magába Németországba. A katonákat vad bosszú hajtotta: az elkövetkező néhány hónapban kétmillió német, százezer osztrák nőt erőszakoltak meg, volt olyan berlini nő, akit hatvan-hetven alkalommal. 1945 május végére tízezer nő haldoklott Berlinben. A katonák még a náci táborokból frissen kiszabadult orosz nőket (!!!) is megerőszakolták.
            Sztálint mindez nem igazán foglalkoztatta, egyszer dühösen így szólt a látogatáson nála lévő jugoszláv Politbüro tagjához, Milovan Gyilaszhoz, aki panaszkodott a Vörös Hadsereg által elkövetett nemi erőszakok és fosztogatások miatt:
–Bizonyára olvasta Dosztojevszkijt. Akkor meg tudja, milyen bonyolult a férfilélek. … Képzeljen el egy embert, aki Sztálingrádtól Belgrádig harcol, több ezer kilométeren küzdi magát keresztül saját letarolt országában, elvtársai és szerettei holttestén keresztül. Hogyan várhatnánk el, hogy az ilyen ember normálisan viselkedjen? És egyáltalán, mi rossz van abban, ha ilyen borzalmak után kedvét leli egy nőben?
          Ezt a bekezdést a Magyar Nemzet - Magazin 2013. október 26-i számából vettem át: "A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven és kétszázezer közé tehető a Magyarországon  1944. augusztus 28. és 1945 tavasza között megerőszakolt lányok, asszonyok száma. Növelte a védtelen civilek traumáját, hogy az ellenük elkövetett gyalázat következmények nélkül maradt, hiszen nem volt kinél jelenteni a bűncselekményeket.Sőt, minden évben április negyedikén meg kellett ünnepelni a dicsőséges, felszabadító szovjet hadsereg katonáit, vagyis az erőszaktevőket. A legkegyetlenebbek a lovas kozákok voltak, akik Nyíregyháza környékére érkezve sokakat megerőszakoltak és megöltek a polgári lakosság nőtagjai közül. A beözönlő orosz katonák szemében a civil lakosság egyenlő volt a jogaiktól megfosztott legyőzöttekkel. A megszégyenített magyar lányok, asszonyok közül sokan nem tudtak együtt élni a szégyennel - öngyilkosok lettek, de soknak aktus közben eltörték a gerincét, vagy agyonlőtték, ha ellenkezett. A mai Magyarországon sokféleképpen gondolkodnak a nők megerőszakolásáról, erre egy példa: Szanyi Tibor szocialista politikus amikor megkoszorúzta a budapesti Szabadság téri szovjet emlékművet, akkor Skrabski Fruzsina filmrendezőt arról győzködte, hogy "ne ugráljon már ezen a gumikacsán", inkább hajtson fejet a hős szovjet katonák előtt. A rendszerváltásig még a témáról sem volt szabad beszélni. Oroszországban pedig még most is tabu a Vörös Hadsereg katonáinak viselkedése."

     (Egy magyar kesernyés vicc jut az eszembe: Sztálin meghal, és jelentkezik a mennyország kapujánál. Szent Péter beszól a birodalmába: –Órákat, ékszereket eldugni, agyalok föl a padlásra!)

            A háború előtt a szovjet politikai elit tagjai azt beszélték, hogy Sztálin időnként színésznőket hív légyottra. A Balsoj (Nagy Színház) énekesnőit meg filmcsillagokat. Sokan el tudták képzelni, hogy egy-egy híres színésznő vagy filmcsillag merő karrierizmusból elfogadta Sztálin közeledését. Azt azonban senki sem állította, hogy ezek romantikus légyottok voltak. Sztálin egyszerűen kocsit küldött értük, ők pedig elmentek hozzá a Kremlbe. A legnagyobb titokban.
            A kitüntetésekkel és pénzjutalmakkal elhalmozott művészeknek, milliók bálványozott kedvenceinek – közülük is elsősorban a szép színésznőknek – eközben számos megalázó feladatot kellett vállalniuk a Kreml zártkörű rendezvényein, amelyeken ők szórakoztatták az ország urait. Kun Miklós szerint a szovjet vezetők úgy bántak a színésznőkkel, mint a 18. században a gazdag bojárok a jobbágyszínházak szerencsétlen tagjaival. Gyakran telefonáltak rájuk éjszaka, hogy azonnal készüljenek. Néhány perc múlva már ott volt értük a nagy, lefüggönyzött autó a Kreml rendszámával, s már vitte is az országos hírű balerinát vagy énekesnőt, akinek csak annyi ideje volt, hogy magára kapjon valamit, a vállára dobja a kiskabátját, s bepúderezze álmos arcát.
            Natalja Spiller – a Nagy Sínház szopránja, kora egyik legérzékibb asszonya – felháborodva mesélte, azért ugrasztották ki az ágyból éjnek évadján, hogy elénekeljen hajnali fél négykor néhány orosz népdalt a zártkörű koncerten a fél Politikai Bizottság előtt. „Némelyikük olyan részeg volt, hogy se mozogni, se beszélni nem tudott. Mások meg kurjongattak, s férfierejükkel kérkedtek.” El tudom képzelni, hogy beéneklés, valamint minden egyéb előkészület nélküli koncertek, balettszámok művészi színvonala milyen lehetett, bár még így is magasan meghaladhatta a - Világ felét élet-halál uraként igazgató - hallgatóság morális, kulturális, szellemi színvonalát!
Források:
Kun Miklós: Az ismeretlen Sztálin
Kun Miklós: Oroszország válaszúton
Simon Montefiore: Sztálin. A Vörös Cár udvara.

A diktátorok és a nők - Adolf Hitler

Guido Knop: A Harmadik Birodalom titkaiból c. könyvéből:
„A nőkkel való kapcsolatát illetően ma már számunkra döbbenetes, de Hitlerért döglöttek a nők, de ő ezt nem viszonozta. Kihasználta őket, ameddig csak lehet, majd miután megfeledkezett róluk, a legtöbbjük az öngyilkosságba menekült. De kik voltak ezek a nők, és mit láthattak Hitlerben? Ráadásul egyikük sem úgy élte meg, hogy a nagyember átgázolna rajtuk, vagy csak érdekből tartaná velük a kapcsolatot. Sok támogatója tartott ki mellette a bebörtönzése idején is, sőt, azután is szeretettel gondoltak rá, hogy a háború végeztével teljesen nyilvánvalóvá váltak a bűnei. Hitler sokak szerint meleg volt, amit ő mereven elutasított, egyrészt, mert nem illett bele a politikusi imidzsébe, másrészt meg nem illett bele a társadalomképbe sem, amit az árja felsőbbrendűség képviselt. Arra a kérdésre, hogy miért nem nősül meg, mindig azt válaszolta, hogy ő már eljegyezte magát a politikával, de valószínűleg ennek egészen más oka volt. Soha nem kötődött egyik szeretőjéhez sem, és az sem teljesen tisztázott, hogy valóban volt-e bármiféle testi kapcsolat bármelyik nővel, aki körbeimádta. Az, hogy szinte az összes nő, akit közel engedett magához, öngyilkos lett, még őt magát is megijesztette, rossz óment látott benne.”

Hitler véleménye a nőkről

A nőnek is van csatatere. Minden gyerekkel, akit ennek a nemzetnek szül, ezt a csatát vívja. Csak ez az erő harca, ahogyan a férfinak is megvan a magáé. Úgy küzd a férfi az egész népközösségért, ahogyan a nő a gyermekeiért, akinek ráadásul ő maga adta az életet. (Elhangzott egy nürnbergi nőszövetségi gyűlésen)

Bármennyire kitágítható is a nők tevékenységi köre, egy valóban szerves és logikus fejlődés végcélja mégiscsak a családalapítás kell hogy legyen. (1932)

Ha egy nő elkezd töprengeni a lét kérdésein, az ember idegeire megy. (1942)

A női egyenjogúság a zsidó szellemiség terméke – maga a szó és a jelentése is. (1934)

Szégyellném, hogy német férfi vagyok, ha háború esetén akár egyetlen nőnek is ki kellene mennie a frontra. És ha a férfiak olyan gyávák és olyan nyomorultak lennének, hogy ezt az egyenjogúság szóval akarnák megmagyarázni, hát kérem, ez nem egyenjogúság, mivel a természet nem erre teremtette a nőt. Arra teremtette, hogy ápolja a megsebesült férfiakat, ez az ő kötelessége. (1935)

A német lány a nemzet tagja ugyan, de csak az esküvője után válik igazi állampolgárrá. (Hitler könyvéből, a Mein Kampfból)

Nincs annál szebb, mint felnevelni egy fiatal teremtést: egy tizennyolc, húszéves lány még formálható, mint a viasz. Egy férfi bármelyik nőre rányomhatja a bélyegét, hiszen a nő mást sem akar. (1942)

A táncművészet a zenével együtt egy nép kultúrájának elsődleges megnyilvánulása. Egy táncosnőnél elsősorban az érzelmek és a zenei érzék a fontos, nem pedig az intellektus. (1942)

Többé nem törik igába és nem sorvasztják el a nemes emberi testet. A szépség új világa van kibontakozóban. (1934)

Meg kell akadályozni, hogy a lányok túlságosan nagy ismeretanyagot halmozzanak fel, mert ez gátolná egészsége fejlődésüket. … Olyan lányokat akarunk, akiknek szilárd a hitük a Führerben, és ezt a hitet egykor majd átplántálják gyermekeik szívébe is, hogy a nemzetiszocializmus és ezáltal Németország örökké fennmaradjon. (A náci ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend fennmaradt dokumentumából.)

A férfi világa a nőével összevetve: a nő világa a férfi, másra csak hébe-hóba gondol. (1942)

A legfontosabb a jövő szempontjából: legyen minél több gyerekünk! Ez legyen az alapelv: egy családnak csak akkor biztosított a léte, ha legalább négy gyermeke van; tulajdonképpen négy fiúra volna szükségük! (1941)

Az olyan nőszemély, aki politikába üti az orrát, nekem maga a borzalom. (1942)

A női és a férfi munkabérek egyenlősége azt jelentené, hogy semmibe vesszük a férfiaknak a népközösség javát szolgáló teljesítményét. (1944

A diktátorok és a nők - Mussolini

            Benito Mussolini olasz fasiszta vezér életének egyik fő témája a szex volt. Amikor 1900-ban tizenhat éves lett, belépett a szocialista pártba és megszabadult a szüzességétől egy idősebb prostituált segítségével, amiért 50 centisimit kellett fizetnie. Tizennyolc éves korában egy olyan nővel volt viszonya, akinek a férje éppen katonai szolgálatot teljesített. „Hozzászoktattam az én kizárólagos, zsarnoki szerelmemhez; vakon engedelmeskedett nekem, azt tehettem vele, amit akartam” – állította Mussolini. Az élete során 169 szeretővel dicsekedő Mussolini a kortársak szemében egyfajta erőszaktevőnek számított.
            Mussolini volt az egyik első modern szexszimbólum, aki nagyban hozzájárult Cha Guevara későbbi szexuális megdicsőüléséhez. Ezernyi tudományos igényű dolgozat született arról, hogy at olasz rendszer hogyan használta propagandisztikus célokra Mussolini „férfiasságát”. Értelmiségiek az új korszak férfiideáljaként ünnepelték. „Ő egy igazi férfi; kimagaslik azon sekélyes és üres figurák világából, akik úgy végzik, mint egy kinyúlt gumiszalag” – írja Prezzolini. Az anarchista Leda Rafanelli (aki később Mussolini szeretője lett) azt írta, miután először hallottam szónokolni: „Benito Mussolini a hősi korszak szocialistája. Érzései, meggyőződései tele vannak férfias és erőteljes lelkesedéssel. Egy igazi férfi.”
            Mussolini minden olasz asszony férjeként láttatta magát. Ez később kifizetődött, például amikor az etiópiai megszállás miatt megszorításokat kellett bevezetni, és Mussolini arra kérte a lakosságot, hogy adományozzanak aranyat az államnak. Sok százezer asszony szolgáltatta be karikagyűrűjét, csak Rómában kétszázötvenezren. A felső tízezer asszonyai sem tudták kivonni magukat a hatása alól. Clementine Churchillt, aki rendkívül boldog volt az emlékbe kapott dedikált fényképtől, 1926-ban megbabonázta „gyönyörűen csillogó aranybarna szemeivel”. Lady Ivy Chamberlain emlékbe eltette a fasiszta párt kitűzőjét. (Forrás: Jonah Goldberg: Liberál-fasizmus; 2012.)

2018. március 7., szerda

Nőnapi előzetes - A boldog nők öt titka és imája

A boldog nő öt titka:
            1. Fontos, hogy egy olyan férfit találj, akivel megoszthatod a felelősségeket és a háztartási munkát, és hogy legyen egy jól fizető állása.
            2. Fontos, hogy egy boldog férfit találj, aki imád táncolni, utazgatni  és mindig megnevettet.
            3. Fontos, hogy egy romantikus férfit találj, akire érzelmileg támaszkodhatsz, anélkül, hogy ő ezt kihasználná, és ráadásul nem hazudik.
            4. Fontos, hogy egy olyan férfit találj, aki tökéletes szerető, és imád  veled hancúrozni.
            5. Fontos, de alapvetően fontos, hogy ez a 4 férfi ne ismerje egymást!A BOLDOG NŐK IMÁJA :
"Istenem, kérlek: adj nekem bölcsességet, hogy megérthessem a páromat, adj szeretetet, hogy megbocsáthassak neki, és adj türelmet, hogy elviseljem a hibáit!" "Mert ha erőt kérnék, akkor biztos agyonütném. Ámen.."