2017. július 13., csütörtök

A Vizes Világbajnokság díjazása

Július 14-én elindul a 17. FINA világbajnokság, ahol közel 2500 sportoló méri össze tudását hat sportágban. A legjobbak pénzdíjazásban is részesülnek, aki például világrekordot úszik, az aranyéremmel együtt 13,5 millió forintot kap. Összesen 1,5 milliárd forintot oszt ki a nemzetközi szövetség a résztvevők között.

Pénteken kezdetét veszi a budapesti vizes világbajnokság, ami a legnagyobb sportesemény, amelyet valaha Magyarországon rendeztek. Az eseményen szereplő legjobb sportolókat díjazza a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), így nem csak a sportszellem miatt éri meg versenyezni, hanem az igen szép pénzdíjazás miatt is.

A FINA hivatalos oldala szerint összesen 5 460 300 dollárt osztanak szét a sportolók között.

Ez 1,47 milliárd forintnak felel meg.

Ez az összeg azonban növekedhet, hiszen nem tartalmazza a világrekordokat, minden egyes úszásban elért világcsúcsért 30 ezer dollár, azaz 11 millió forint jár.

A teljes díjazás jelentős részét az úszás viszi el, ők 2,52 millió dollárt kapnak. Ennek oka, hogy ebben a sportágban rendezik meg a legtöbb versenyszámot, összesen 42 aranyérmet osztanak ki. Ez eseményenként 60 ezer dolláros összdíjazást jelent.

A számok többségében az első nyolc helyezettet díjazzák, ez alól kivétel az óriás toronyugrás, ahol 14 sportoló kap pénzt, ez valószínűleg lefedi a teljes mezőnyt.

Az egyéni és páros számok (úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, szinkronúszás) helyezettjei azonos díjazásban részesülnek, az aranyérem 20 ezer dollárt (5,4 millió forintot) jelent, az ezüst 15 ezer dollárt (4,05 millió forint), míg a bronz 10 ezer dollárt (2,7 millió forintot) fizet. A nyolcadik helyezettek 1000 dollárt (270 ezer forintot) kapnak.

Természetesen a csapatsportok nagyobb díjazásban részesülnek, az első helyezett szinkronúszó-csapat 50 ezer dollárt, míg az aranyérmes vízilabdacsapat 80 ezer dollárt kap.

Fontos megjegyezni, hogy a férfi és a női sportolók díjazása között semmilyen eltérés nincs.

Magyarország a 2015-ös világbajnokságon – ahol ugyanekkora volt a sportolók díjazása – az éremtáblázat 8. helyén végzett 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszásban világrekorddal nyert.

Ez összesen 175 ezer dollárnyi díjat jelent, amihez hozzájön még hét döntős eredmény, valamint a férfi vízilabda-válogatott 6. helyének díjazása.

Ez azt jelenti, hogy a magyar sportolók Kazanyban összesen 224 ezer dollárt (60,5 millió forintot) kaptak a FINA-tól.  

Nem meglepő módon Hosszú Katinka keresett a legjobban a magyarok közül, ő 84 ezer dollárt, azaz 22,6 millió forintot kapott a nemzetközi szövetségtől.

(Most találtam az interneten. Forrás: Origo)

NOSZTALGIA - A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló (4/4)

          Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester tették le tegnap délelőtt a Dagály Uszodaközpont alapkövét.
          Tarlós István a Hír TV-nek nyilatkozta, a Budapesti Közlekedési Vállalat 52 milliárdos adósságának átvállalása fejében az állam átveszi a Dagány eddigi épületeit, területét.


          A munkagépek is bemutatót tartottak az építkezésből. Az építkezés két év alatt közel ötezer embernek biztosít majd munkát. A vb költségvetése 23 milliárd forint, ebből kell 2017. március 31-re felépíteni a 18 ezer férőhelyes központot.


          Az ünnepség után a TV-stábok nevezetes sportolókkal, edzőkkel készítettek interjúkat, pl: a férfi vízilabdáról.
A blogomban 2015. május 5-én jelent meg

2017. július 12., szerda

NOSZTALGIA - A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló (4/3)

          Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester tették le tegnap délelőtt a Dagály Uszodaközpont alapkövét.

Beszédeket mondtak:

           Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke köszöntője után  külön kitért rá, az úszók mind letettek egy-egy követ az épülethez. Mindenkinek megköszönte, aki tett érte, hogy Budapesten rendezik a világbajnokságot. A mai napot nevezte a világbajnokság legfontosabb eseményének, mert az a 16 nap is fontos, de ez az uszoda egy életre szól.

          Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere ismertette a kerület hatalmas fejlődését az utóbbi években, és kiemelte, ez az építkezés, valamint a környék fejlesztése is ehhez járul hozzá.
 

          Tarlós István erőteljesen hangsúlyozta, a főváros és az ország képes e nagyszabású esemény megrendezésére. 4,5-5 milliárd néző figyeli a TV képernyőjén, 200 ezer néző a helyszínen, 100 ezer új vendégéjszaka Budapesten. Büszke, hogy gazdája lehet ennek a világbajnokságnak. De Budapest az olimpia rendezésének a jogát is el akarja nyerni, ennek jó előzménye a Vizes Világbajnokság. Mindenkinek sok sikert kívánt, és megköszönte mindenki támogatását.

           Az építkezést bemutató kisfilm bejátszása után Julio Maglione a FINA elnöke a protokoláris köszöntések után kijelentette, a világ teljes úszó társadalma számára jelentős esemény a mai. A FINA rendkívül nagyra értékeli, hogy Magyarország átvette a szervezést. Mindenki hangos derültségére megjegyezte, az a szerencsénk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a foci mellett az úszást is kedveli.

          Orbán Viktor is mindenkinek megköszönte a támogatást, de ő a fő érdemet a sportolóknak tulajdonította, akik töménytelen sikert szereztek a magyaroknak. Nem rendezője, hanem valódi házigazdája lesz az ország ennek a rendezvénynek. Nekünk elég két év is, amire másnak négy év kell - mondta büszkén. A világ megváltozott, eddig a nagy halak ették meg a kicsiket, most a gyorsak eszik meg a lassúakat, és a bátrak eszik meg a gyávákat. A rendezvénynek az egész ország a nyertese lesz. Jöjjön az egész Világ! Várjuk Önöket! - fejezte be beszédét.
(Folytatom)

2017. július 11., kedd

NOSZTALGIA - A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló (4/2)

         
          Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester tették le tegnap délelőtt a Dagály Uszodaközpont alapkövét. 
          Az uszodaközpont, a kapcsolódó közlekedés-fejlesztések, a Népfürdő utca átépítése, az újpesti rakpart vonalán árvízvédelmi gátépítés, gyalogos sétány és rakparti út építése két év alatt elkészül. A Dagály Uszodaközpont lesz a 2017-es vízi világbajnokság fő helyszíne.
          Az olimpia és a labdarúgó világbajnokság után, az atlétikai világbajnoksággal holtversenyben a világ harmadik legnagyobb sporteseménye az úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó, nyíltvízi úszó és óriás toronyugró világbajnokság.
          A tervezett épület a Dagály strandfürdő telkének északi részén, a Dunára merőlegesen, közel 15.000 m2-en helyezkedik majd el. Az épületben két 50 méteres medence – egy versenymedence és egy edzőmedence –, egy 25 méteres műugró medence és egy 12 méteres tanmedence lesz.

Várakozás a megnyitóra:Megjött Orbán Viktor


2017. július 10., hétfő

A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló előzetes (4/1)

2015. május 15., péntek 11:00 - 12:00

Dagály-fürdő

1138 Budapest, Népfürdő u. 36.

A 2017. évi FINA világbajnokságra épülő új uszoda alapkő-letételén részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a Szervező Bizottság két elnöke, továbbá Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója.

(Több részben folytatom)