2017. április 15., szombat

Húsvéti képeslapokból válogatás

MINDEN ISMERŐSÖMNEK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!
Ismert emberek mondásaibólA nagyböjt és a tradicionális húsvéti ételek

  A nagyböjt a Húsvétot megelőző 40 napos időszak (szintén negyven napig tart a Ramadan, a muzulmánok böjtje) hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig terjed. Hamvazószerda elnevezése egyházi szokásra utal, a múlt évi megszentelt barkát elégetik, hamuját a pap megszenteli, s keresztet rajzol vele a hívek homlokára, annak bizonyságára, hogy a halandók porból lettek, s porrá lesznek. A hamvazkodásnak egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak. Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek. Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon vajjal, növényi olajjal főztek. Volt ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.
          A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 19. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Gyakran került az asztalra cibereleves. Ennek az ételnek az alapja a búza vagy rozskorpa, melyet cserépedényben forró vízzel felöntve néhány napig erjesztenek, majd liszttel, tejföllel behabarják, és főznek még bele kölest vagy hajdinát, hogy laktatóbb legyen. Aszalt gyümölcsökből is főztek tejfölös savanyított levest, néhol ezt is ciberének nevezték. Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek, a borsó, a bab és a lencse.
           A nagyböjt végeztével a templomban megszentelt ételek kerültek terítékre. Magyarországon tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka, kemény tojással és tormával. Sok helyütt az ünnepi ételhez nem kenyeret hanem kalácsot esznek. A kalács húsvétkor süteménynek is kedvelt, töltött mákos, diós változatban is készítik. Míg Görögországban a húsvét elképzelhetetlen báránysült nélkül, nálunk már csak ritkán kerül ez az étel az asztalra. A sonka a hagyományos paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és ezt a nagyböjt alatt természetesen nem lehetett elfogyasztani, csak a böjt elmúltával, húsvétkor.

A Titanic elsüllyedt - 1912. április 15. Mentőcsónakok, utóhatások, magyar vonatkozások

           A Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító hajó az 1912. április 14-én, vasárnap 23.40 órai jégheggyel történt végzetes ütközéséről és a másnap hajnali  2.20 órai elsüllyedéséről vált ismertté.
            A hajó eredeti terveiben még 64 mentőcsónak szerepelt, azonban arra hivatkozva, hogy a hajó úgyis elsüllyeszthetetlen, illetve hogy ezek túl nagy teret vennének el az utasoktól, s rontanák a kilátást, végül mindössze 20-at helyeztek el. Az akkori előírások nem tették kötelezővé a teljes utaslétszámnak megfelelő férőhellyel ellátott mentőcsónakok felszerelését, mert nem az utaslétszám, hanem a vízkiszorítás számított. A törvénykönyv minden 10 000 BRT feletti hajóra 16 mentőcsónakot kötelezett felszerelni. A Titanic kapacitása 46 328 GRT volt, ehhez képest csupán húszat szereltek fel. Mentőcsónakok a Titanicon: 14 nagy csónak, 2 kisebb csónak és négy összecsukható mentőcsónak (összkapacitás: 1178 ember). Azon a végzetes éjszakán a luxushajón 2207 utas utazott. Ez azt jelenti, hogy a hajón utazók valamivel több mint a felének, 57 százalékának biztosítottak menekülési lehetőséget.
            A mentés két órájában teljes káosz uralkodott a fedélzeten. Sem az utasok, sem a legénység nem tudta, hogy pontosan mi a teendő ilyen esetben. Sajnos egyetlen tiszt sem tudta, hogy a mentőcsónakokat teljes terheléssel is le lehet engedni a vízbe. Ha ezt tudták volna, akkor 706 helyett 1178 embert lehetett volna megmenteni. Tehát 472 ember menekülhetett volna még meg. De a csónakok megtöltésével is bajok voltak, például az 1-es számút 12 emberrel (5 első osztályú utassal és 7 személyzettaggal) bocsátotta alá a daru, pedig a csónakban 40 hely volt.
            A katasztrófát követően törvényben írták elő, hogy minden hajó köteles az utasai számára maradéktalanul elegendő mennyiségű mentőcsónakkal rendelkezni. Előírták azt is, hogy a rádió mellett 24 órás szolgálatnak kell lennie. Előírták továbbá, hogy nyílt vízfelületen nem szabad tűzijátékot fellőni hajóról (csak partközelben), a jelzőrakétákkal való összetéveszthetősége miatt. Az S.O.S. (ti-ti-ti-tá-tá-tá-ti-ti-ti) jelzést nem sokkal korábban határozták meg egy hírközlési konferencián, mint könnyen azonosítható, egyszerű segélykérő Morse-jelsorozatot.
            A Titanic segítségére siető hajó – a brit Carpathia – hajóorvosa magyar volt: dr. Lengyel Árpád, aki a megmenekült utasoktól hálából emlékérmet kapott. 1911-ben kezébe került egy újsághirdetés: angolul beszélő magyar rovost kerestek a Carpathia fedélzetére, amely kivándorlóhajó volt. Fiume (ma: Rijeka; Horvátország) és New York között szállította az új hazára vágyókat. Visszaúton találkoztak a Titanic-kal, a megrázó élmények hatására soha többé nem szállt hajóra. Az orvos sírja a budapesti Kerepesi temetőben található.
            Az Enciklopedia Titanica brit honlap 49 osztrák–magyar (a Monarchia alattvalói) utasról közöl adatokat. Közülük mindössze nyolcan élték túl a katasztrófát, ami azt jelzi, többségében harmadosztályú utasok lehettek. A hajón utazó magyar kivándorlók nem mindannyian maradtak életben. Megmenekült például a soproni Hoffer Lujza és a harmadosztályon utazó Kisik Antal és felesége, de a tengerbe fulladt Kisik Vince és a 18 éves Kisik Mária. A tragédiát azonban túlélte Reischl Mátyás, az egyik első osztályú étterem magyar pincére. Budapesten, az Ógabona tér 48. szám alatt lakott a 60-as évek elején. Gyakran mesélt a Titanicról, hogy milyen lenyűgöző volt a hatalmas gőzhajó minden egyes helységével együtt: a tenisz szobán át a pálmakerten keresztül a tornatermig mindent a luxus övezett. Legjobb példának azt tartotta, hogy a Titanicon még teheneket is szállítottak, így az előkelő hölgyek és urak friss tejet ihattak kávézásaik alkalmával. De sokat beszélt a Titanicon átélt élményeiről, a borzalmas menekülésről, a süllyedő hajóról. (Forrás: Wikipedia, Legendavadász) (Folytatom)

2017. április 14., péntek

Egyik kedvenc virágom a tulipán.

tulipán (Tulipa) liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a fárszi (perzsa) „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra. Régies magyar neve: tulipánt.

Érdekes gondolatok