2017. január 14., szombat

Gyertek velem minőségi világlátásra

Többen utazni kellemesebb, és az esetleges problémákat is könnyebben meg lehet oldani. Ezért bemutatom a 2017-re tervezett útitervemet, amihez lehet csatlakozni autóval, lakóautóval, lakókocsival és utasnak.Azért év elején, hogy lehessen tervezni.
(Jelentkezni, érdeklődni nálam: batarzsbotond@freemail.hu)
 

április 20-25. (csütörtökön indul, 6 nap)

Kis körút a Tisza mentén
Szeged - Horgos - Magyarkanizsa - Zenta - Ada - Óbecse - Zsablya - Titel - Perlász - Nagybecskerek - Elemér - Nagykikinda - Törökkanizsa - Horgos

 
május 3-31 (szerdán indul, 28 nap)

Nagy körút: Andorra – Spanyolország – Portugália – Gibraltár
1-2. Budapest - Nizza - Andorra, 3. Andorra, 4-5-6. Lourdes - Guernica - Altamira - Compostella, 7-12. Portugália, 13. Cacares - Plasencia - Zafra - Cobelleros, 14. Sevilla, 15. Cadiz, 16. Gibraltár, 17. Ronda - Malaga, 18. Granada, 19. Cordoba, 20. Úbeda - Baeza - Toledo, 21. Toledo - Avila, 22-24. Madrid - Escorial 25. Segovia - Burgos, 26. Zaragoza - Barcelona, 27-28. Barcelona - Monaco - Budapest

június 12-18 (hétfő-vasárnap, 7 nap)

A Vasfüggöny Túraút felderítése (Ma Burgenland osztrák tartomány keleti határa – Csonka-MO nyugati határa)

Közben tanulmányozása június 17-én a IX. Vasfüggöny túraútnak ami Sopron környékén zajlik.

június 26–július 7. (hétfőn indul, 12 nap)

Délvidéki Országhatártúra három országba

Odafelé a Duna román oldalán: Lászlóvára, Vaskapu, Kazán-szoros, Orsova, Herkulesfürdő, Szörényvár (románul: Turnu Severin), két napos látogatás Bulgáriába - Bodony (bolgárul: Vidin). Visszafelé a Duna szerb oldalán: Kazán-szoros, Galambóc, Ráma, Szendrő, Nándorfehérvár

augusztus  első fele (7-10 nap)

Fiume (horvátul: Rijeka), Abbázia (horvátul: Opatija) - Spalatóig (horvátul: Split)
Hazafelé Bosznia-Hercegovinán keresztül
Fürdés, nevezetességek
          
augusztus 19. környékén a Páneurópai Piknikhez kapcsolódva (4-6 nap)

A Magyar Királyság és az Osztrák Császárság volt határának a bejárása, felderítése
(Ma Burgenland osztrák tartomány nyugati határa)

 
augusztus vége, szeptember közepe (21 nap)

Nagy körút: Rómától délre Olaszország nevezetességei (Róma, Szicília is)


szeptember második fele (4 nap)

Kirándulás Kárpátalja déli részére (Tiszaújlak – Nagyszőlős környéke, 4 nap)


2018. előzetes
május (28 nap)

Nagy körút: Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Walles) és Írország

 
          Budapest, 2017. január 23. 

                                                                                  Batár Zsolt Botond sk.
 

 A JÚNIUSI DÉLVIDÉKI TÚRÁHOZ KEDVCSINÁLÓNAK A KEDVENC VÁRAM - NÁNDORFEHÉRVÁR:

Csetneki-Juhász Balázs: A magány

Az önzés falát leromboltam,
Azt hittem szabad vagyok,
De rám omlott a magány fala,
E rom lesz, szemfödőm
Ravatalom, temetőm.
Miért történt ez én velem, hiszen
Uram meggyóntam minden bűnömet.
Öreg vagyok, erőm fogy,
A magány fala végez velem,
Eltemet, ellene tenni
Semmit sem tudok.
Ó Istenem!
Mégis megadtad énnekem,
Hogy az önzés falát
Ledönthettem.

Kutyavilág


Ilyen anya vagy? - horoszkóp

Rák
Imádja a gyerekeit, mintha csak anyaságra teremtették volna. Egyszerűen tökéletes erre a „szerepre”. Rendkívül lelkiismeretesen gondozza a gyereket, odafigyel rá, nagyon empatikus. Mindig rendelkezésre áll, hiszen ő azért van a világon, hogy anya legyen, s gyermekének éljen. Élethivatásának tekinti az anyaságot, igyekszik minél igényesebben tanítani a kicsit. Ám igaz, hogy túlságosan félti a gyereket, nehezen engedi, hogy önállósodjon. A Rák anyuka még felnőtt korában is nagy szerepet játszik gyermeke életében.
Bika
A Bika anyuka nem ismer lehetetlent, lelkiismeretes a gyermekgondozásban, tökéletesen biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a gyermek fejlődését a legjobban szolgálják, ezért azok jó eséllyel indulnak az életben. Emellett szilárd, megbízható alapot kínál a gyermeknek, mindig lehet rá számítani, mindig minden körülmények között gondoskodik róluk. Ám igaz, hogy nagyon erőteljesen magához köti őt. Fontos, hogy a túlféltés ne jelenjen meg a kapcsolatban, hiszen a gyereknek szüksége van az önállóságra is!
Vízöntő
Talán róla hinnék el a legkevésbé, hogy jó anya, pedig… Különleges ember, nyitott a különböző kultúrákra, emiatt Vízöntő anyuka gyermekéből is széles látókörű, érdeklődő felnőtt válhat. Ez a szemléletmód arra ösztönzi a gyereket, hogy ő maga is rengeteg kapcsolatot kössön. A Vízöntő anyuka egyenrangúként kezeli a gyermeket, kikéri a véleményét, és a döntési helyzetekben meghallgatja őt. Nagyon nagy pozitívuma, hogy sok szabadságot ad a gyereknek és hagyja őket kibontakozni. Figyelnie kell azonban arra, hogy a határokat is be tudja tartatni a gyerekkel.
Kos
A Kos anyuka eléggé energikus ember, képes arra, hogy egész nap szórakoztassa gyermekét. Jó programokat talál ki számára, és partner a játékban. A „kisfiús” játékok sem idegenek tőle, mint a focizás vagy önvédelmi sportok. Gyakran közös sportot művel gyermekével, így sporttársak is lehetnek egyben. Akkortól teljesedik ki igazán a Kos anyuka, amikor a gyerek három-négy éves lesz, s már partnernek tekinthető a szabadidős tevékenységekben.
Ikrek
Az Ikrek anyuka jó beszélgetőpartner, bár tudása néha felületes lehet. A gyerek a gondjait mindig meg tudja beszélni vele. Elegendő szabadságot és mozgásteret enged neki, így megfelelően tud fejlődni, és megtapasztalhatja önállóságát. Remek partner a szabadidős tevékenységekben, szívesen megy a gyerekkel kiállításra, színházba, moziba. Figyelme néha szétszórt, így megtörténhet, hogy pont akkor nem számíthat rá csemetéje, amikor valóban szükség lenne a problémák megbeszélésére. Ha arra van szükség, képes szigorú lenni – általában jól váltogatja a gyengéd és szigorú nevelési elveket.
Oroszlán
Az Oroszlán anyuka mindig meg tudta őrizni gyermeki énjét, partner lehet a közös játékban. Nagylelkű, mindent megad a szeretteinek. Inkább magának nem vesz semmit, de a kicsinek biztos, hogy a legjobb ruhákat és játékokat szerzi meg. Olyan, mint az anyatigris: ha valaki csúnyán néz a gyerekre, megnézheti magát! Általában megvannak a maga szórakozásai, élete, társasága, így nem „telepszik rá” a gyermekére.
Szűz
A Szűz anyuka lelkiismeretesen gondozza a gyermekét, de néha túl fáradt ahhoz, hogy valóban ráhangolódjon. Számára fontos a napirend, a szokások, amitől nem lehet eltérni. Elemi igénye a tisztaság, de a gyermekek szeretik magukat összekoszolni. Ezeket a „koszos” játékokat a Szűz anyuka nem szereti. De igaz, hogy a gyerek mindig építhet rá. Kötelességtudata olyan példakép, amely a gyermek számára követendő lehet.
Mérleg
Barátságos, rengeteg kapcsolattal rendelkezik, amelyek a gyereket is szórakoztathatják. Szeret a gyermekével beszélgetni, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy igényesen nevelje. Életvezetési mintát ad a kicsinek, akinek felnőtt korában is jól jöhet ez a tudás. Családja nagyon büszke lehet rá, hiszen megjelenése elsőrangú, nagyon szép anyuka.
Skorpió
Lelkiismeretes a gyermeknevelésben, „erős nő”, akire a gyerek mindig támaszkodhat. Általában közösen találnak a gondokra megoldást. Annyira elszánt, hogy bármi áron megvédi a gyermekét, nem számít, hogy mit kell ezért megtennie. Nemcsak az emberekkel képes szembeszállni, ha nem az egyéb, külső körülményekkel is: rengeteg munkával, de megteremti az áhított életkörülményeket, nívósan neveli fel.
Nyilas
A Nyilas anyuka nagyon vidám, derűlátóan áll az élet kérdéseihez. Szórakozás, játék vele az élet a gyermek számára. Arra neveli a kicsit, hogy kialakítsa saját elképzelését, magasabb tanulmányokat folytasson, egyetemre, főiskolára járjon. Ő maga is művelt, ami előnyös a gyereknek, hiszen mindig lesz kitől tanácsot kérnie. Figyelnie kell arra, nehogy rákényszerítse a gyerekre a saját véleményét!
Bak
A Bak anyuka komoly ember, s a gyermeknevelést élethivatásnak tartja. Ennek megfelelően lelkiismeretesen műveli, mindig lehet számítani a segítségére. Felelősségtudata óriási, felnőtt gyermekei is számíthatnak arra, hogy nincsenek egyedül a világban. Általában az anyagi kérdésekkel nincs is baj, hiszen a Bak anyuka jó anyagi körülményeket teremt.
Halak

Érzelmi ember, szinte együtt lélegzik a gyerekkel. Pontosan ráérez arra, hogy milyen kívánságai vannak a kicsinek, s azokat igyekszik is teljesíteni. A gyerek gondjait komolyan veszi, nem neveti ki. Jószívű, de gyakran túlontúl lágyszívű is. Engedékeny a nevelési kérdésekben, pedig a következetességre óhatatlanul szüksége van a kicsinek. Megtörténhet, hogy nehezen osztja be az idejét, így nem tudja ellenőrizni a gyerek iskolatáskáját, leckéjét.

2017. január 13., péntek

Veronikák köszöntése

Jelképekkel a Kárpáthazában tárlat megnyitója - 2017. január 12.


Pécsi L.Dániel alkotó megköszönte a nagyszámú közönség érdeklődését

 Pécsi L.Dániel címerterveiből

 Pécsi L.Dániel érmeiből

Dr. Hafenscher Károly a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa

Dr. Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke

Okos Márton közíró

A sok címeravató közül az egyik

A Históriások színvonalas betétszámokkal egészítettek ki a megnyitót

A vallásszabadság napja Magyarországon és Erdélyben - - - január 13.

          János Zsigmond Erdély első fejedelme jelenlétében  - Dávid Ferenc szuperintendans közreműködésével - a Tordán tartott országgyűlésen Erdélyben - a világon először - törvénybe iktatták a vallásszabadság fogalmát. Ekkor született meg az Erdélyi Unitárius Egyház is.

Szokásomhoz híven humorral ünneplem

Egy alapos vizsgálat után így szól a nőgyógyász orvos a pácienséhez:
- Kedves hölgyem, ha este megérkezik a férje, ...
- Nem vagyok férjnél. - szakította meg a nő.
- Ha találkozni fog a vőlegényével...
- Nem vagyok eljegyezve.
- Akkor mondja meg a barátjának...
- Nincsen és nem is volt soha barátom.
Az orvos elgondolkodik, az ablakhoz megy és hosszasan bámul kifelé.
-Doktor úr, miért néz ki olyan sokáig az ablakon? Csak nincsen valami baj? - kérdi a kíváncsi nő.
- Baj nincsen, de amikor utoljára történt ehhez hasonló eset, akkor keleten megjelent egy csillag.