2016. december 3., szombat

Xavéri Szent Ferenc ünnepnapjára - december 3.

   Xavéri Szent Ferenc, családi nevén Francisco de Jassu y Javier (Javier vára, 1506április 7. – San-CsaogKanton mellett, Kína1552december 3.), jezsuita szerzetes, minden idők egyik legnagyobb keresztény misszionáriusa.
            Kína partjai előtt halt meg, miközben szíve minden vágya az volt, hogy Kínába juthasson. Elhagyatottsága ellenére is halálhíre hamarosan bejárta az egész akkori művelt világot, és a távoli vidékekről írt levelei, illetve az egyre népszerűbbé váló jezsuita rendtársaknak köszönhetően, egyre nagyobb csodálat övezte a misszionárius tetteit. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a missziós életforma utáni vágy gyakorlatilag felváltotta a középkori kereszténységre annyira jellemző szentföldi zarándoklatok iránti igényt. Többek között Xavéri Szent Ferencnek köszönhetően a missziós élet az Isten iránti teljes elköteleződés egyik paradigmája lett. Xavéri Szent Ferencnek köszönhetően az is világossá vált, hogy az eredményes missziós munkát széles körű intellektuális felkészülés kell hogy megelőzzön. Xavéri Szent Ferenc példája ezreket vonzott a missziókba, és ezzel vette kezdetét az „Újvilág” (Amerika), Ázsia és Afrika misszionálásának első nagyobb hulláma.
            Fél évszázad sem telt el a baszk szerzetes halála után, és V. Pál pápa boldoggá avatta Xavéri Ferencet. Ezzel a római katolikus egyház mintegy hivatalosan is követendő példaként állította a jezsuita misszionáriust. Szentté a rendalapító Loyolai Szent Ignáccal egy időben (1622-ben) avatta XV. Gergely pápaXIV. Benedek pápa 1748-ban „India és az egész Távol-Kelet védőszentje” nevet adta neki, XI. Piusz pápa pedig 1927-ben „az egész földkerekség minden missziója védőszentjeként” bízta rá a misszionáló egyházat. Halála napját (december 3.) már a szentté avatás utáni évben felvették a római naptárba.

NOSZTALGIA 2012-ből, A világ legszegényebb politikusa

Az ameriki elnök a Fehér Házban, a francia az Elysée palotában, Mexikó elnöke a kastélyszerű Los Pinosban, a cseh elnök a prágai várban, a Hradzsinban, a magyar a budai várban, a Sándor Palotában, az orosz a Kremlben tölti mindennapjait, ahol emberek tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: szegényesen él, mint a népe.
            Az uruguayi államfő 2009-es megválasztása után nem követte elődeit az állam által biztosított luxusrezidenciába. Helyette úgy döntött, felesége farmján, Montevideo külterületén, egy düledező házban éli mindennapjait. Testőröknek nyoma sincs, összesen két rendőr és Mujica háromlábú kutyája, Manuela vigyáz az elnök testi épségére.
            A farmhoz tartozó földet Mujica és felesége művelik, gyakori látvány a traktoron ülő államfő. Nem csoda, hogy ezzel az életvitellel, és azzal a ténnyel, hogy fizetésének 90 százalékát (12 ezer dollárt) jótékonysági célokra fordítja, elnyerte a világ legszegényebb elnöke címet.
            Mindez azt jelenti, hogy Mujica egy uruguayi átlagkeresetét teszi zsebre havonta. Majdnem egész életemben így éltem és jól, boldogan – mondta az egyébként vegetáriánus politikus.
Mujica a hatvanas években a Tupamaros gerillaszervezet tagja volt, akik a kubai forradalom mintájára szerveződtek. Az elnök 14 évet töltött börtönben, ott megszokta a puritán körülményeket.
- Úgy hívnak a legszegényebb elnök. De nem érzem magamat szegénynek. Szegények azok, akik azért dolgoznak, hogy fenntarthassák luxus életkörülményeiket, és emellett mindig többet és többet akarnak. Ez szabadság kérdése. Ha nincs túl sok mindened, nem is kell halálra dolgoznod magad, hogy fenntartsd a javaidat, így több időd jut magadra – tette hozzá.
Az eddig hatalmas támogatást élvező politikus népszerűsége azonban 50 százalék alá esett két erősen vitatott lépése miatt. Az uruguayi kongresszus ugyanis nemrég fogadott el két törvényjavaslatot. Az egyik az abortuszt engedélyezi egészen a terhesség 12. hetéig. Elődjével ellentétben Mujica nem vétózta meg a javaslatot. Az elnök emellett támogatja a kender legalizálását. Mujica ugyanis úgy véli a fő probléma nem a fogyasztás, hanem a drogkereskedelem, és ezzel a lépéssel visszaszorítható a bárók tevékenysége.
(2012-ben találtam ezt az írásomat. Öt év eltelt, és ez az úr még mindig ilyen! Hallottam a minap nyilatkozni a TV-ben, azt mondta szerényen, volt Berlinben, 25 motoros rendőr kísérte a repülőtérről, és csak a Mercedes páncélozott ajtaja nyomott 6 mázsát. És széttette a kezét.)

2016. december 2., péntek

Csetneki Juhász Balázs: Tél

        


          Az őszi köd belebújt a télbe,
        Fehér palástja alatt didereg a cinke.
        Fagykirálynő koronája csillog-villog,
        Jeges ékszereit a hideg szelek lengetik,
        Csilingelnek, mint távoli szánok csengői
        A fehér végtelenben elveszőben.

A félelmetes állatvilág2016. november 30., szerda

Kovács Margit születésnapjára - - - 1902. november 30.

          Kovács Margit (Győr, 1902. november 30.Budapest, 1977. június 4.) Kerámiaművész. Kossuth-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze. (Információ: Google)

          Én a világ egyik legszebb múzeumi anyagának tartom a Kovács Margit életművét bemutató szentendrei Kovács Margit Múzeumot. Ajánlom mindenki figyelmébe.

                A gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit. A múzeumnak – amely Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye – a 18. században épült sóház (később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza) ad otthont. Ma a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások és többnyelvű tájékoztató rendszer várja a látogatókat.
            1973-tól a rendszerváltásig szinte nem volt olyan Magyarországra érkező magas rangú nemzetközi vendég – köztük uralkodók, államfők, miniszterek, jelentős művészek –, akiknek ne szervezték volna meg a Szentendre és a Kovács Margit Gyűjtemény programot. E látogatásokat is bemutatják fényképeken az új szárny földszintjének egyik részében.
            Az épület földszintjén és pincéjében, valamint az emeleti vetítőteremben a folyamatosan bővülő adatbázis segítségével a látogatók tovább mélyíthetik a művésszel és életművével kapcsolatos ismereteiket
(Információ: museum.hu  – magyar múzeumok honlapja)

Néhány csodálatos darab:
A három grácia (Párkák)                                                   Szentendre