2016. október 15., szombat

H. Barbócz Ildikó: Balatoni tűnődések - 2014

Tájképek

Badacsony felől szürke borulás indult Tihany felé, az apátságtemplom tövéből kicsit vészjóslónak tűnt a felhőzet, de Füreden, leszállván a buszról már azt láttuk, hogy egyenletesen szétterült a tó fölött, haragossága enyhült, így a faházaknál megejtettük a halas-hagymakarikás vacsorát. Nem sokkal később a siófoki szállodasor rózsaszín-lilában tündökölt, egy szálloda mintha lángra lobbant volna, a lemenő nap fényei csillogó vérvörösre gyújtották az ablaküvegeket, a zsarátnok tompa árnyalatai hulltak a kékesszürke tó vizébe.
Nyárvégi, csöndes, napsütéses időre ébredtünk. Éppen ideális volt a badacsonyi kiránduláshoz. A vonat is lassan zötykölődött az északi parton, szinte ringatóan hatott. Vonattal igen-igen régen utaztam errefelé, talán főiskolás koromban, amikor táboroztatási gyakorlaton vettünk részt Balatongyörökön. Autóval már többször is jártunk ezen az útvonalon.
A partszakasz a szinte még érintetlen, ősi arcát mutatta a nádas-sásos növényzettel, a mocsaras talajt kedvelő nyírfákkal, bokrokkal, melyekre liánok milliónyi karja kúszott. Jellemzőek még az égig érő karcsú nyárfák, az ezüst törzsű jegenyék. A dió és mandula burkai repedezni kezdtek, készülődtek a barna kippkopp-táncra. Időnként a Balaton selymes fényű vize is megcsillant kéklőn a dús vegetációban, s mi jólesőn nézelődtünk kifelé a nyaralóvonat ablakán. A települések olyan sűrűn követték egymást, hogy a vonat igazán bele sem tudott húzni. Volt időm lejegyezni a megállókat:
Aszófő – egy kiszáradó völgy fejénél fekszik, s itt található a környék egyik legismertebb Fodor pincészete, melynek roséját a húgom elismerően emlegette.
Örvényes – a falun átfolyó Pécsely-patak neve már ismerősen cseng korábbi barangolásainkról.
Balatonudvari – az ablakból ugyan nem látni, de felidéződik bennem az országút szélén fekvő temető képe a védetté nyilvánított szív alakú sírkövekkel, melyeket egy kőfaragó család készített a 19. sz. első felében. A község nyugati határában még felfedezhetők az egykori Kiliántelep nyaralóházai.
Fövenyes—Balatonakali—Dörgicse: ez utóbbi Akalitól kb. 5 km-re északra terül el. Általunk tavaly felfedezett kisközség, mely három részből áll. Kisdörgicse nem jelentős, annál inkább a felső és az alsó település, mindkettő templomromjairól nevezetes. A Gernye-hegy lejtőjén álló impozáns oromzatúnak a legfőbb szépsége elhelyezkedése, ahonnan páratlan panoráma nyílik az egész nyugati medencére. Szeretem a falu nevét is, kemény hangzói ellenére kedvesen szól.
Zánkafürdő—Zánka—Köveskál: óhatatlanul az úttörőtábor letűnt korszaka jut eszünkbe, amikor is bizonyára felejthetetlen napokat töltöttek itt az arra kiérdemeltek. Nekem a szemközti oldalon Balatonszemes nyújtotta a felhőtlen pihenést és a vidám gyerekkort. Köveskálon valóban köves a talaj, ugyanis hajdanán ez a kiégett terület használhatatlan termőföld volt, csak a későbbiekben ültettek ide gyümölcsfákat és telepítettek szőlőket.
Balatonszepezd—Szepezdfürdő—Révfülöp: Itt megállván bőszen kutattuk Miklósék hajdani nyaralóját/présházát a domboldalon, de bármilyen lassan cammogott is a vonat, nem találtuk meg. Helyettük a gyermekekkel még együtt töltött, jóízű emlékek sorjáztak.
Balatonrendes: „Itt aztán rendesen viselkedjetek!” – hangzott egy tanárnő szájából az intés a szomszéd ülésen.
Ábrahámhegy: Vajon köze lehet Ábrahám és Izsák bibliai történetéhez? Ezt az útikönyvek nem taglalják, de azt igen, hogy ezzel befejeződik a Balaton-felvidék, és a bazalttal fedett hegyekkel egy új tájegység, a Tapolcai-medence bontakozik ki.
Badacsonyőrs—Badacsonytomaj—Badacsony: A településen szemmel láthatóan semmi sem változott az évek során: a büfék, a borkóstolók, a kirakodók a helyükön. A legtávolabbi ponttal kezdtük a túrát. felvitettük magunkat a Kisfaludy-házhoz. Innen még a köves ösvényen is botladoztunk egy darabon, hogy a Rózsakövön ülve megpihenhessünk és gyönyörködjünk a széles panorámában, a somogyi partban. A legenda szerint, ha egy leány és egy legény háttal a Balatonnak ráül erre a kőre, a szerelmesek soha el nem hagyják egymást. A tóból jókora szelet tárult elénk, a szemközti Fonyód felé sűrű volt a hajóforgalom.
A pára elmosta a túlparti kontúrokat. Egry József, a tó ihletett festője is gyakran láthatta így: „A Balaton párás fényében minden elveszti tárgyi valóját”— olvashattuk múzeummá átalakított házában a  műteremben. Szeretem a festő stílusát, mindig is szerettem nagy ívű ecsetkezelését, a vázlatosságot idéző sejtelmességét, amibe számtalan gondolat és érzés belefért, legfőképpen a Balaton egyes részleteinek elmosódott, látomásos ábrázolása, amely a művész tó iránti határtalan szeretetéből fakadt. Ebéd alkalmával még találkoztunk egy emléktáblával a jelenlegi Hársfa vendéglő falán: „1916 / tavaszán/ ebben a házban/ az akkori hadikórházban/ töltötte gyógyulása idejét/ Egry József…”Mi is évszázados hársfák alatt, melyek karéjban ölelték körül a hotel épületét, ebédeltünk. Fenséges volt a fogasfilé rántva/roston frissen kevert salátaágyon, mely felaprított uborka, paprika, paradicsom és salátalevél keverékéből állt öntettel ( balzsamecet, olívaolaj, mustár, só, cukor, bors). Mellé kihozott még a pincér fűszeres, héjában sült burgonyát. A hozzá kortyolgatott badacsonyi Szürkebarát nem volt az igazi számomra, nem úgy a Szegedy Róza házában ajánlott ürmös bor. Állítólag a ház asszonyának találmánya volt ez a felforralt mustágyra helyezett szőlőbogyó, kb. tízféle gyógy- és fűszernövénnyel megbolondítva, többek között fahéj, bazsalikom és természetesen a fehérüröm. Igen illatos és kellemes zamatú, nem túl erős nedű keveredett belőle. A hegy legszebb épületében minden a költő Kisfaludy Sándor és múzsája szerelméről, életéről regél. Csodálkozom, hogy nem rendeznek az ürmös bornak külön fesztivált, mert ebben a régióban, a vulkánok völgyében jó hangzású, csábító napok—hetek is zajlanak, mint pl. Szürkebarát túra májusban, Kéknyelű virágzás ünnepe júniusban, Rózsakő fesztivál augusztusban, a közeli Szigligeten szüreti vigadalom szeptemberben, süllőfesztivál októberben, Ábrahámhegyen pedig még murcifesztiválra is sor kerül. Ez csak természetesen egy kis ízelítő, a programoknak se szeri, se száma az egész Balaton körül. Szerintem a szervezők már átestek a ló túloldalára.
A badacsonyi vasútállomás épületében megállt az idő. A jegypénztár ablakai, a barnára festett fapadok a közelmúltat idézik, amikor még úttörőcsapatok is megfordultak a váróteremben. A melengető napsütést keresve inkább a peronon várakoztunk a Tapolca felől érkező vonatra, amely Balatonfüredig ringatott a tóparti élményekkel.       
(A felső képet is a szerző készítette.)

Cicákról mindenféle


Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Mezőhát

Mezőhát (ukránul Лазещина [Lazescsina]) falu Kárpátalja Rahói járásában.

Fekvése

Rahótól északkeletre, a Kárpát-medence utolsó települése az egykori határ, a Tatár-hágó előtt, ma összeér Kőrösmezővel.

Nevének eredete

A Lazescsina helységnév ruszin víznévi eredetű, a falu az azonos nevű patak mellett települt a 18. században. A víznév alapja a láz főnév, amihez a ruszin -scsina képző kapcsolódik. Más feltevés szerint a helység a közeli Tatár-hágóra vezető, a falun keresztül haladó útról vagy ösvényről (перелаз) kapta a nevét. A magyar Mezőhát névmagyarosítás eredménye, 1904-ben keletkezett hivatalos úton.

Történetéből

Nevét 1785-1786-ban Lasiscsi néven említették. Későbbi névváltozatai: 1789-ben Inferior Lazescsina, Inferior Lazestsina, Superior Lazescsina, Superior Lazestsina, 1808-ban Lozuscsena, Lozusscena, 1828-ban Lazestyina, 1838-ban Lazestyina, 1882-ben Lázes, 1892-ben és 1898-ban Lazescsina, 1907-ben és 1913-ban Mezőhát, 1925-ben Lazeščina, 1930-ban Lazeština, 1944-ben Mezőhát, Лазещина, 1983-ban Лазещина.
Lakóinak száma a 2001-es népszámlálás idején 4171 fő volt.

Nevezetességei

Urunk színeváltozása fatemplom: a falu Kőrösmező felőli végénél, már Kőrösmező közigazgatási területén van a 18. század végi hucul stílusú fatemplom, a Plitovatij.
Egy XVIII. századi, a kőrösmezői fatemplomhoz némiképp hasonló szakrális építmény áll. De annak ellenére, hogy a két épület azonos kereszt alaprajzú, templom és templom között alapvető különbségek vannak. Az épület elülső homlokzata rendkívül szépen kivitelezett. Az egész épületet uralja a központi kupola sátor.
A templom a mai ivano-frankovszki területen fekvő Jablunica községben épült, és 1871-ben hozták át Mezőhátra.

A templomépületen található orosz felirat szerint ezt a házat Isten dicsőségére 1871-ben Plasztunyak Mihály és felesége, Telecsuk Mária állíttatta fel. Építője Jurko Leklyuk, 1872.
A fából épült, ötös tagolású, egyszintes templom a hucul népi építészeti iskola jellegzetes darabja. Sarkain a fenyő rönköket a jobb illeszkedés érdekében bevágták. A falak  mindenütt zsindellyel fedettek.
Kereszt alaprajzú, melyet két, egymást átszelő, csaknem egyenlő oldalú téglalap alkot. A nyugat-keleti irányú része alig hosszabb az észak-délinél. Az épületet minden oldalról kéthajlású fedélszék zárja, a homlokzati részt egy kis sátorkupolával koronázza. A párkány rész felett a hajót nyolcszögletű sátortető tető fed. Az épületnek három ajtója, bejárata van. Belülről a főhajót egyébként szintén sátortető zárja, míg a mellékhajókat síkmennyezet. A korlátok és a galéria rész gazdag cizellált díszítésekben.
A belső teret díszítő fafaragások 1782–1785 között készültek. A régi ikonosztáz helyére 1932-ben állították fel a ma is látható újat.
A templom épületétől délkeletre áll a kétszintes (nyolc- és négyszögletes alapú) harangtorony. Építőanyaga: fenyő. Az első szint körül kis szoknyatető fut körül, míg a második szintet sátortető borítja.
1963-ban a templomot bezárták, és átalakították múzeummá. A templomot és a haranglábat 1971-ben állították helyre. 1990 óta a templomban ismét rendszeresen tartanak alkalmakat. A templom és a torony figyelemre méltó alkotásai a klasszikus hucul építészetnek, de 1995-ben a két épületet sajnos bádoggal fedték le.


Temető:
Mezőhát az utolsó település a Kárpát-medencében a Tatár-hágóhoz vezető úton. A közel ötezer fős falu területén 1944-45-ben, kutatásaink szerint 54 honvédet temettek el. 1944. szeptember 14. és szeptember 26. között 44 katonánkat hantolták el a helyi hegyivadász laktanyától és az itt települt 10. számú tábori kórháztól (m.kir. 10. gyaloghadosztály tábori kórház) néhány száz méterre lévő g.k. temetőben. A harcok ekkor még a hágó másik oldalán folytak, Tatarow, Worochta és Jablonica községek környékén. A 44-ben fegyvertől elesettek sorát a kaposvári 6. gyalogezred egyik katonája zárta, akit a már említett tábori kórházból mellhártya gyulladással küldtek hátra a 101. eü. oszloppal, de a Tatár-hágót ekkor már elfoglaló oroszok aknavető gránátja 1944. szeptember 26-án este 7-kor bevágott az egészségügyisek közé és megölte a tabi illetőségű honvédet. Testét sebtiben a mezőháti páncélház mellett temették el. Az előrenyomuló szovjeteket másnap a kevelei és a Kőrösmező fölé emelkedő magaslatok védelmi támpontjai állították meg. A mezőháti g.k. temetőben hantolták még el 1945 februárjában és márciusában azt a 9 honvédet is, akik a Vörös Hadsereg kötelékében lévő 1. vasút- és hídépítő hadosztály II-III. zászlóaljaiban "szolgáltak", jobb híján bízva abban, hogy önkéntes jelentkezésükkel elkerülik a szovjet hadifogságot. Ők a szörnyű munkakörülmények, a hideg és az elégtelen élelmezés miatt bekövetkezett balesetekben, illetve betegségekben haltak meg. A közelmúltban bejártuk az egykori g.k. temető területét és a sírok egy részét megtaláltuk. Igen, csak egy részét… Mivel a háború után született nemzedékek és a betelepülők nem tudták, hogy milyen halmokról van szó, már beletemettek a katonai parcellába és kitett padjaikkal helyi szokás szerint jelezték, igényt tartanak a sírkert adott részére. Nem lesz könnyű megállítani a folyamatot…
 Egykori vázlat, amelyen a tábori lelkész megjelölte a görög katolikus temetőben található magyar katonai sírok helyét. A rajzon láthatóak a 13. hegyivadász zászlóalj 2. századának és a 10. számú tábori kórháznak helyet adó laktanya épületei is.

Római katolikus templom:
Pravoszláv templom:
Most épül (2016. szeptember)


Kirándulás

A települést dél-délkeleti irányban elhagyva néhány km-re található Kozmecsik turistatelep. Innen nehéz, fárasztó úton közelíthető meg a Csornahora-hegység csúcsai, egyben a Hóvár (Hoverla) (2061 m, Ukrajna legmagasabb pontja) is. Nagyon jó túra tehető a 2020 m magasságú Pietroszhoz, valamint a Kőhavashoz. 
A Hóvárhoz igyekvő turistákat a hegyi mentőszolgálatnál, az erdészháznál regisztrálják. Erre a területre – még derült napokon is – célszerű meleg öltözetet, esővédő felszerelést vinni (augusztusban volt már, hogy átláthatatlan köd, havaseső fogadta az idelátogatókat).

A Kárpáti Bioszféra Rezervátum engedélyét díjfizetés ellenében beszerezhetjük a látogatóközpontokban.
Tisza

2016. október 14., péntek

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Fekete-Tisza forrása
A Fekete- és a Fehér-Tisza forrásvidéke

A Fekete-Tisza forrása Kőrösmező központjától kb. 22,5 km-re nyugatra található a Máramarosi-havasokban a Fagyalos (Szvidovec)-hegységben, az Aklos-hágó (Okula pereval) közelében.  Gyerekek és felnőttek számára egyaránt garantáltan nagy élményt nyújt ez az utazás a vadregényes, úttalan utakon, az egyre szűkülő Fekete-Tisza medre mellett. A csak (bérelt) terepjáró autókkal megtehető táv után mintegy 600-700 métert kell gyalogolnunk folyamatos emelkedőn előbb egy tisztáson, majd erdei ösvényen. 

 Miután megtekintettük a forrás falát és hűsítettük szomjunkat kristálytiszta vizéből, további sétát tehetünk a forrás fölötti Aklos-havasra, 1265 méteres magasságra. A gyephavas keleti szélén találjuk a "Tisza Lajos facsoport" emléktábláját. (Tisza Lajos képviselő Szeged 1879. évi árvízi kormánybiztosa volt.) Személyesen járt itt, amikor az Országos Erdészeti Egyesület elnökeként részt vett az 1882. augusztus 23-i kőrösmezei közgyűlésen. Ekkor állították a Tisza Lajos emlékoszlopot. Köré facsoportot ültettek. 
              Útközben, a település és a Fekete-Tisza forrása között is találunk több látnivalót:Félúton helyezkedett el az Apsonyi (Apsenyeci) víztározó, valamint az egykor pisztrángtelep (ma a Kijevi Egyetem kutatóháza található itt). 
Ez a program kb. 5 órát vesz igénybe. (A képeket 2016. szeptemberében készítettem.)

A tojáshéj hasznosítása

Használj ki minden egyes megvásárolt tojást, száz százalékban! A tojásnak ugyanis nemcsak a fehérje és a sárgája jó – ez az egyetlen élelem, amelynek a „csomagolása” is felhasználható.

1. Természetes trágya a talajnak
A tojások héja, főként azoké, amelyek „nyugodt”, ökologikus környezetben nevelt tyúkoktól származnak, tele van kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal, amelyek hozzásegítik a talajt ahhoz, hogy termékenyebb legyen. Zúzd össze, és szórd meg a cserepes virágaid földjét vele, illetve elkeverheted a kapott szemcsés anyagot a virágfölddel, amelybe majd a növények kerülnek. Ugyanakkor természetes rovarirtóként is hat, mivelhogy a benne lévő hatóanyagok által távol tartja a kártékony állatkákat a növényeidtől.

2. Eltünteti a foltokat a kerámiáról
Tégy összetört tojáshéjat a teás- vagy kávéscsészédbe, engedd fel vízzel, és hagyd egy éjszakán át hatni. Reggel, amikor kimosod, a makacs szennyeződések eltűnnek a kerámia felületéről. Hasonló célból lehet használni a virágvázák belsejének a megtisztításához, illetve sorlóporként egyes edények kimosásához, amelyek makacsul ellenállnak a megszokott mosogatási módszereknek. Továbbá, azt mondják, az eldugult vízvezetékekkel is csodát művel.

3. Általa jobb kávét kortyolhatsz
Amennyiben tojáshéjat teszel a kávéfőződ filterébe, jobb aromájú kávét kortyolhatsz reggelente! Akik kipróbálták azt állítják, a tojáshéj elveszi a kávé keserű ízét, így intenzívebbé válik annak valódi aromája.

4. Kiscserepek az elvetett magvaknak
A tojáshéjat remek kiscserepekké alakíthatod, amelyekbe paradicsommagot, aromás fűszermagvakat vethetsz. Amikor azok kihajtanak, tojáshéjjal együtt kiültetheted őket a kertbe, ugyanis ahogy a növény fejlődik, a héj alatta összetörik, és mivel az kiváló táplálékot biztosít a talajnak, a palánta jobban fejlődik tőle majd.

5. Szépségápolási készítmények alapanyaga
Mozsárban zúzd össze egy tojás héját, és adj hozzá habbá vert tojásfehérjét. Ez a keverék tökéletes arc- és bőrápoló, bőrradír. Ha az összetört tojáshéjat pár napra almaecetbe áztatod, illetve feloldod, a kapott készítmény jól orvosolja az enyhe bőrirritációkat is.

6. Ötletes csomagolás édességek számára
Ha vagy annyira ügyes, hogy képes vagy apró lyukon keresztül is kipréselni a tojásból a belsejét, mint ahogyan azt a húsvéti tojásoknál szokták a kézművesek, a kis hézagon csokoládét vagy zselét tölthetsz a héj által határolt üregbe. Amikor az édesség megszilárdul, meglepetésként szolgálhatod fel a „tojást” a gyerekeknek vagy a vendégeidnek!

A tojás világnapjára - október második péntek

Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg „a tojás világnapját”, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
A tojás az egyik legősibb és legértékesebb táplálékunk. Nem csak önállóan, hanem számos étel alkotórészeként is fogyasztjuk. Egész évben beszerezhető és könnyen tárolható.
A tojás belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így szerkezete és anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a szerkezeteket, melyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb külső hatások és ártalmak (fizikai és kémiai, hőmérsékleti ártalmak és fertőző mikrobák stb. ellen. A tojásból kikelő csirke azonnal önálló életre képes, hiszen fejlődése során megkapta azokat az anyagokat is, melyeket az emlősök ivadékai az anyatejjel szívnak magukba.
A tojásban lévő vitaminok és ásványi anyagok számos biokémiai folyamatban vesznek részt, biztosítják szervezetünk zavartalan működését. Az A-vitamin szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. A D-vitamin szabályozza a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést. Az E-vitamin akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében. A B-vitamin-csoport tagjai szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését. A foszfor építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára. A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin képződéséhez. A cink számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését. A kalcium lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.
(Teljes anyag: Jeles napok/Csácsi Ibolya, dietetikus)


Így készül a húsvéti tojás