2014. április 5., szombat

A budapesti Százados úti Művésztelep gyűjteményes kiállítása a budapesti Józsefvárosi Galériában

              A Józsefvárosi Galériában 2014. április 4-én újabb figyelemreméltó kiállítás nyílt. Orbán Kálmán, Lakatos Adorján és Tabányi Antal nagy átéléssel, magabiztos hangszertudással előadott zenéje kellemes keretet nyújtott a színvonalas tárlathoz.
           Szakács Imre festőművész, a Régi Szentendrei Művésztelep Egyesület elnöke, az Európai Unió Művésztelepek Szövetségének alelnöke mondott köszöntőt.
            Száva Botond alpolgármester (a képen az intézmény igazgatónője mellett) elmondta, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat nagy gondot fordított eddig is, és a jövőben is fog a nagynevű művésztelep fejlesztésére, a közösségi élettér biztosítására.
            Szabó Gábor (a képen balra), a legrégebbi lakó, beszélt a művésztelep életéről, és megemlítette, hogy itt mindenki egy általa választott művel mutatkozik be, majd megnyitotta a kiállítást.

            A Százados úti művésztelep Budapest első művésztelepeként épült, egyben Európa legrégibb folyamatosan működő művésztelepe. Létesítését 1909-ben kezdeményezték, 1910-ben hagyták jóvá, és 1911 novemberében már beköltöztek az első lakók. A terveket Wossala Sándor készítette. Tizenöt földszintes ház épült huszonnyolc műteremmel az akkori Budapest peremén. Temető, vasút és laktanyák választották el a voltaképpeni várostól. Kertészetek övezték, és szomszédságában épült fel a Fővárosi Kenyérgyár. Feljegyzések szerint ideiglenesnek építették a telepet; végleges helyéül Zugliget volt kijelölve, de az első világháború elsöpörte a terveket. A telep 1923-ban kapott villanyvilágítást.1949 óta a Józsefváros része, korábban Kőbányához tartozott.
            Az itt élő művészek nem alkotnak szoros művészeti csoportosulást, különböző felfogásban készítik műveiket. A képzőművészet és iparművészet legkülönbözőbb területein alkotnak. 1997-ben megalapították a Százados úti Művésztelep Egyesületet, mely rendszeresen kiállításokon mutatja be az itt születő alkotásokat.            A hely korlátozott volta miatt csak néhány alkotást tudok bemutatni a blogomban. De mindenkinek ajánlom megtekintésre. A kiállítás ingyenesen látható május 3-ig.
            A jelen lévők egy része, köztük sok kiállítóművész.