2013. február 22., péntek

A Miskolci kocsonyafesztiválra - - február 22-24.

A fesztivál rövid története

            Az Észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolcról és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon” programsorozat (1999) kiemelkedő rendezvénye, a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és elismertségű országos rendezvény.
            A miskolci hagyományok felkutatásával, s ennek eredményeként egy régi kocsonya-legenda felelevenítésével, a „Vendégségben Miskolcon” program éves zárásaként 2001-ben megrendezték az első Miskolci Kocsonyabált, majd 2002-ben a következő bál társrendezvényeként az első Miskolci Kocsonyaünnepet, 2003-ban a Kocsonyagálával kibővített Kocsonyafesztivált, 2004-től a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivált.
            A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Az 1999-ben elindított program közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város egyik esélyese lett az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek. (De végül Pécs kapta meg!)

Miért ez a fesztivál neve?

            A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya", vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka". A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét, amely így szép lassan elterjedt. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt a kocsonya, s mint ilyet, a „sokadalmakon", vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálaltak. A 18. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a bizonyos pislogós béka-eset, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a 19. századra datálódik. (Az igaz történet bemutatásával holnap lepem meg az olvasóimat.)
            A miskolciak szerencsésen ráéreztek a kedvesen pislogó béka és a megdermedt tót fuvaros adta óriási lehetőségre, és kocsonya legendáját nagyszerű érzékkel több mint fél évtizeddel ezelőtt újraélsztették. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.