2018. április 28., szombat

Dolgozni jó?
Természeti környezetben
Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Tócsifélékből

            A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.
Tócsi a Dunántúlon
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg finomliszt, 3-4 gerezd fokhagyma, fél evőkanál só, olaj a kisütéshez.
Előkészítése: A krumplikat meghámozom, lereszelem, majd elkeverem a liszttel, a zúzott fokhagymával, valamint a sóval. 15–20 perces pihentetést követően olajozott forró serpenyőre lapítom és lassan megsütöm, majd megfordítva a másik oldalát is ugyanígy.

Lapcsánka (Tócsi)
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg finomliszt, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 deci aludttej, fél evőkanál só, olaj a kisütéshez.
Előkészítése: A krumplit meghámozom, lereszelem, majd elkeverem a liszttel, a zúzott fokhagymával, valamint a sóval. Belekeverem az aludttejet is, hogy meg ne barnuljon. 15–20 percig pihentetem, majd kiolajozott forró serpenyőre lapítom és lassan megsütöm, majd megfordítva a másik oldalt is.

2018. április 27., péntek

Elmélkedés a női egyenjogúságról - - - - A humor szemszögéből

–Kisasszony, ki mondta magának, hogy azért, mert a vállalati bulin megcsókoltam, már elhanyagolhatja a munkáját? – kérdi a főnök a titkárnőtől.
–Az ügyvédem.

–Apuci, miért kukorékolnak a kakasok már kora hajnalban?
–Tudod fiam - válaszol az apa –, sietniük kell, ha valami mondanivalójuk
van, mert aztán felébrednek a tyúkok is!


A daliás herceg lovagol az erdőben. Egyszer csak eléje toppan egy öreg banya, egy hollóval a vállán, és megszólítja:
–Szép legény, ha megmondod, milyen madár ez itt a vállamon, a magadévá tehetsz!
–Úgy látom elefánt! - vágja rá ijedten a herceg.
–Hmm, határeset, de elfogadom!!!

A férj borotválkozik a fürdőben és morog magának:
–A fenébe! Ezzel a borotvával még a nyakamat sem tudom elvágni!
Az asszony beszól neki: –Beadjam a nagy kést?

Tömött busz Pesten. A vezető mögötti ülésen egy fiatal srác ül. Az egyik megállóban felszáll egy középkorú nő. A fiatalember udvarias akar lenni, ezért felkínálja ülőhelyét a nőnek, de az arrogánsan visszautasítja, mondván, hogy "köszönöm, de előmelegített helyre nem ülök". A srácot elönti a düh, és hangosan ezt mondja a nőnek:
–Tudja mit hölgyem? Akkor üljön maga a jegesmedve jéghideg farkára!
A nő felháborodottan fordul a sofőrhöz:
–Uram, ugye ön is hallotta mit mondott nekem ez a pimasz fráter?
Erre a buszsofőr:
–És most mit tegyek? Talán forduljak északnak?

Mit parancsol, uram?
–Mindegy, csak nagy legyen, hideg, és sok vodka legyen benne.
–Na, akkor jöjjön, bemutatom a feleségem.

A székely ember sapka nélkül áll a nagy hidegben az utcán. Arra jön a komája:
–Hallja, kend, mit áll itt hajadonfővel ebben a hidegben?
–A házban ráncba szedtem az asszonyt, de most kéne egy bátor ember, aki ki merné hozni a sapkámat.

Mussolini dicstelen halálának története - 1945. április 27.

           1945. április 27-én éjjel egy német konvoj tartott Svájc felé. Ezen utazott Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor kedvesével, Clara Petaccival, hogy ott repülőgépre szállva Spanyolországba szökjenek, ahol Petacci bátyja volt a konzul. A Como-tó partjainál azonban kommunista partizánok – az 52. Garibaldi Partizán Brigád tagjai – feltartóztatták a menetet. Szabad továbbvonulás fejében a partizánok átnézhették a kocsisort. Vezetőjük, Urbano Lazzaro nagyon meglepődött, amikor az egyik öreg német egyenruhásban – aki mélyen szemébe húzta sapkáját és szemüveget viselt – Benito Mussolinire ismert. Velük együtt letartóztattak 13 embert (minisztereket, hivatalnokokat). Letartóztatásuk után Comóba akarták szállítani őket, ám néhány sikertelen kísérlet után úgy döntöttek, hogy inkább Mezzagrába viszik a foglyokat. Az utolsó estéjüket is itt töltötték, a de Maria família házában. A kis falut másnap lövöldözés verte fel: Benito Mussolinit, a szeretőjét és kíséretét Valerio ezredes, vagyis Walter Audisio vezetésével kivégezték. Valerio állítólag a következő szavakkal lépett a foglyokhoz "Azért jöttem, hogy megmentselek titeket. Vannak valamilyen fegyvereitek?"
Nem sokkal később egy kocsira rakta őket, s de Maria háztól nem messzire szállította őket, ahol rájuk parancsolt, hogy szálljanak le a kocsiról. Carla Petacci megölelte a Ducét, és akkor sem volt hajlandó elengedni, amikor az első lövések érték. Benito Mussolini kinyitotta a dzsekijét, s a mellkasát mutatta az ezredesnek, hogy oda tüzeljen. Az első lövéstől nem halt meg, ekkor Walter Audisio közvetlen közelről még egyszer mellkason lőtte.
            A mai napig sok a rejtély Benito Mussolini halála körül. Ilyen például, hogy mi lett annak az aranyszállítmánynak a sorsa, amit a diktátor állítólag magával vitt, s ami – szintén egyes feltételezések szerint – az Olasz Kommunista Párthoz került. Az ügy tisztázása érdekében a partizánvezér, Urbano Lazzaro és néhány társa ellen pert indítottak, azonban a vizsgálat napjainkig nem hozott eredményt. Valerio egyébként az 1973-ban bekövetkezett haláláig váltig állította, hogy ő végezte ki Carla Petaccit és a Ducét, s csak egyszer tüzelt. Még aznap éjjel kivégezték a Ducéval együtt menekülő többi hivatalnokot is.
      A Duce és Carla Petacci holttestét másnap, április 29-én Milánóba vitték, ahol a Piazzale Loretón egy benzinkút tetejéről lógatták le őket egy húskampóról, fejjel lefelé. Miközben ott lógtak a testek, a civilek kővel dobálták meg azokat. Az egész eljárás azt a célt szolgálta, hogy a még harcoló olasz alakulatokat visszarettentse a további ellenállástól, valamint bosszú az addig kivégzett partizánokért. A Duce teste gúny tárgya lett, s számos kegyetlen atrocitás érte.
            A téren végezték ki Mussolini egyik utolsó, leghűségesebb emberét is, Achille Staracét, aki Istennek nevezte a Ducét. A Párducember becenévre hallgató katonát a Duce mellé akasztották.
            Mussolinit kivégzése és holttestének közszemére tétele után Milánó mellett, egy önkormányzati temetőben, jelöletlen sírban hantolták el. Alig egy évvel később azonban, 1946. húsvét vasárnapján egy ismert neonáci, Domenico Leccisi és két társa megtalálta a sírt és kiásta a Duce holttestét. A síron egy üzenetet hagytak: „ó Duce, végre Te velünk vagy. Befedünk Téged rózsákkal, de az erényed illata elfedi ezeknek a rózsáknak az illatát”. Az eset a fiatal olasz demokráciában nagy port vert fel, s akkoriban nagy aggodalomra adott okot. A Duce testét végül is hónapokkal később találták meg egy kis utazóládában, Milánótól nem messzire, Certosa di Paviában. A test felfedezése után a Franciscan-testvéreket azzal vádolták, hogy rejtegették a Duce holttestét, a későbbi vizsgálat azonban kiderítette, hogy Benito Mussolini maradványai állandóan úton voltak. A politikai vezetés bizonytalan volt abban, hogy mit is tegyen a maradványokkal. Közel tízévnyi átmeneti állapot után egyeztek bele abba, hogy Mussolini testét szülőhelyén, Predappio Romagnában temessék el. A döntés kierőszakolását eredményező politikai kampányt Domenico Leccisi vezette, aki ekkor a parlament tagja is volt. Végül az egyetlen tisztelet, amit megadtak az egykori diktátornak, hogy a szülőföldjén temették el egy kriptában. A sírboltot Benito Mussolini idealizált márványszobra díszíti. Az odavezető utat pedig az ókori Róma igazságszolgáltatásának jelképei, az összefont vesszőkből álló márvány fascesek szegélyezik. (Forrás: honvedelem.hu - barikad.hu)

Jellemző Mussolini idézetek

–Háromezer éves történelmünk feljogosít bennünket arra, hogy mélységes szánalommal szemléljünk bizonyos doktrínákat, melyeket az Alpok túloldalán olyanok támogatnak, akinek ősei írni sem tudtak, akiknek életéről nem maradtak fenn dokumentumok azokból az időkből, amikor nekünk Rómában ott volt Caesar, Vergilius és Augustus.
–A háború a történelemnek az a leckéje, amit az emberek mindig hajlamosak elfelejteni.
–A fasiszta állameszme az emberi minőségre épít, ezért elveti a demokrácia többségi elvét, ami a mennyiséget helyezi a minőség fölé. A demokrácia (népuralom) a mai értelemben különben is hazugság, hiszen a nép nem uralkodik azáltal, ha négy évenként egyszer szavazás formájában a véleményét meghallgatják.
Csak a vér az, mely lendületbe hozza a történelem zúgó kerekét!
–A hit, nem pedig az érvek mozgatják a hegyeket. Az értelem fontos, de ez sosem lenne képes megmozgatni a tömegeket.
–Rájöttem, hogy az internacionalizmus ostobaság. Butaság azt hinni, hogy az osztályöntudat valaha is fontosabbá válik a nemzetnél és a kultúránál. A nemzeti érzés létezik, kár tagadni.
–Szándékosan az első helyre emeltük a végrehajtó hatalmat, mert a végrehajtó hatalom a nemzet életében mindenütt jelen van és operáló hatalom, olyan hatalom, amely a hatalmat minden percben gyakorolja, amely minden pillanatban szemben találja magát a megoldásra váró problémákkal, amely a legnagyobb kérdésekről dönt, amelyek csak egy nép történetében felmerülhetnek … (Róma, a fasiszta párt kongresszusán, 1925.)

–A mi formulánk a következő: minden az államban, semmi az államon kívül, semmi az állam ellen. (Milánói beszédében, 1925. október 28.)

2018. április 26., csütörtök

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Kemencés ételekből

Töki pompos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 2 krumpli, 1 gerezd fokhagyma, tejföl, sajt, só
Elkészítése: A krumplikat apró kockákra vágd fel, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomóval törd össze, és hagyd kihűlni. Az élesztőt a vízbe morzsold bele, és a liszttel, valamint a krumplival gyúrd össze. Ízlésed szerint sózd meg. A tészta akkor jó, ha rugalmas. Meleg helyen keleszd a duplájára, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsid méretére. Késsel szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben félig süsd meg. A fokhagymás tejfölt kend rá a tetejére, akár sajttal is szórd meg, majd süsd készre.

Kenyérlángos kemencében
Hozzávalók: 1,7 kg liszt, 5 dkg zsírszalonna, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet cukor só
Elkészítése: Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet ízlés szerint sóval keverd össze, majd gyúrd össze. A tésztát lapítsd ki, majd a tetejébe nyomkodd bele az apróra vágott szalonnát.
Nagyjából 10-15 percig keleszd meleg helyen, majd sütőlapáttal tedd be a felfűtött kemencébe. 30 percig süsd, végül vedd ki, és dörzsöld be fokhagymával és ízlés szerint olívaolajjal. Tekerd tiszta konyharuhába, és néhány órát hagyd állni. Ha kihűlt, szeleteld fel, és tejföllel megkenve, kaporral megszórva tálald. (Femina receptje)
Langalló (kemencés lángos)
Hozzávalók: 8 darab lángostészta, 2 dl tejföl, 10 dkg sertés-, vagy libazsír, 8–10 gerezd fokhagyma, liszt, só.
Elkészítése: A hamut seprűvel elseprem, majd bevetem a kihúzott lángosdarabokat. Néhány perc múlva kész. A lángost sózom, majd fokhagymás tejföllel leöntve kínálom.

Kolbászos lepény
Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 50 dkg kolbász, 20 dkg szalonna, 8 dl víz, 5 dkg élesztő, 5 tojás, 1 dl olaj, 1 evőkanál só
Elkészítése: Az élesztőt morzsold bele a langyos vízbe, majd a liszttel, az olajjal és a sóval gyúrd össze. Nagyjából fél órát keleszd, majd oszd öt egyenlő részre a tésztát. Szórd meg liszttel a tetejüket, és keleszd duplájára mindegyiket. A kolbászt karikázd fel, a szalonnát vágd apró kockákra. A tésztákból nyújts 30 centi átmérőjű köröket. Mindegyik tésztalapra üss egy-egy tojást, majd kend el. A kolbászkarikákat és a szalonnadarabkákat szórd a tetejére, és forró kemencében süsd készre. (Femina receptje)
Sonkás sült paprika
Hozzávalók: 8 db húsos tölteni való paprika, 15 dkg juhtúró, 2 vékony szelet füstölt sonka,
10–15 dkg trappista sajt,  2 evőkanál vaj, tejföl, petrezselyemzöld
Elkészítés: A szép, húsos paprikákat kicsumázom, majd hosszában félbevágom, a szeletelt füstölt sonkát felcsíkozom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét apróra vágom, ezt belekeverem a tejfölbe. A félbevágott paprikáim belsejét ujjammal alaposan megkenem egy kevés vajjal, elosztom bennük a juhtúrót, erre a sonkacsíkok mennek, rákanalazom egyenletesen a petrezselymes tejfölt. Végül tetejét megszórom a reszelt sajttal. Kivajazok egy tűzálló tájat, húsos felükkel lefelé eligazítom benne a megtöltött paprikáimat, betolom a hideg sütőbe, addig sütöm, míg a sajt szépen ráolvad. Friss mákos vagy szezámmagos zsemlével tálalva szuper reggeli, de grillezett húsok remek kísérője is lehet.
Megjegyzés: Itt a nyár, aki teheti és szeret grillezni, parázson is elkészítheti, úgy sem fog csalódni benne, garantálom! Jó étvágyat hozzá!
Házi pizza
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg sajt, 15 dkg füstölt házikolbász, 3 paradicsom,  zöldpaprika, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, piizakréml, só
Elkészítés: Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A lisztet az élesztővel, az olajjal és ízlés szerint sóval gyúrd össze. Meleg helyen keleszd duplájára. A kolbászt, a zöldpaprikát és a paradicsomot készítsd elő. A kerekre kialakított tésztát kend meg pizzakrémmel, tedd rá a kolbászt, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd reszelt sajttal szórd meg a tetejét. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a sajt megpirul. (Saját receptem és képem)

Megszívlelendő tanácsok
Az igazságról