2018. március 24., szombat

Ötven fölött - napi egy alma kötelező

Ha minden 50 éven felüli elfogyasztana naponta egy almát, minden évben 8 500 szívroham és stroke miatti halálesetet lehetne megelőzni az Egyesült Királyságban – derül ki az Oxfordi Egyetem szakértőinek friss kutatásából, amely a BMJ szakfolyóiratban jelent meg.
            Az adatok alapját modellezés képezi, nem pedig elméleti tanulmány. Bár minden gyümölcs hasznos lehet e célra, de az előnyök tudatosítása a lakosságban így is kihívást jelent. A korábbi adatok szerint a szigetországban a felnőttek több mint kétharmada nem eszi meg a napi ajánlott öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt, és Európa többi országában sem sokkal kedvezőbb a tendencia. És bár tízből kilencen legalább napi egy adagot elfogyasztanak, Dr. Adam Briggs és kollégái úgy vélik, hogy mindenki számára hasznos lenne ennél több is. Számításaik alapján ha minden felnőtt megenne naponta plusz egy adag gyümölcsöt, évente 11 000 érrendszeri okok miatt bekövetkező halálesetet lehetne megelőzni.
A viktoriánus mondás, miszerint „napi egy alma az orvost távol tartja”, különösen fontos az 50 éven felüliek esetében, akiknél nagyobb az érrendszeri betegségek kockázata – állítják a kutatók, akik a leggyakoribb érrendszeri halálokok, tehát a szívroham és a stroke megelőzését vizsgálta sztatin tartalmú gyógyszereket szedő és napi egy almát evő 50 éven felülieknél. Feltételezve, hogy tízből legalább heten követték az utasításokat, a sztatinok 9 400 életet menthetnének meg évente, míg az alma 8 500-at. Az adatok nagy mennyiségű, több százezres mintán alapul, amelyet más orvosi kutatásokhoz és megfigyelésekhez gyűjtöttek össze. „Kimutattuk, hogy milyen hatékonyak lehetnek akár a legapróbb életmódbeli változtatások is. A gyógyszerek és az egészséges étrend tényleg segíthetnek megelőzni a szívbetegséget és a stroke-ot is. Bár az orvosok által írt koleszterincsökkentő receptjét nem szabad almára cserélni, mindenkinek hasznos lenne több gyümölcsöt enni” – összegezte Dr. Briggs. (Forrás: Vital.hu)

Alma-humor

2018. március 23., péntek

Zsolnay Vilmosra emlékezem halála napján - 1900. március 23.

            Zsolnay Vilmos 1900. március 23-án hunyt el, akkor a pécsi Budai városrész ótemetőjének Szent Mihály-kápolnájában temették el. A következő évben, 1901-ben veje, Sikorszky Tádé tervei alapján került tető alá ez az épület, aki a gyár művészeti vezetője és ismert műépítész volt. További 12 év munkájával, a fiú, Miklós megörökítette apja életművét. 1913. október 13-án este fél 10-kor hozták ki a temetőből vállukon az ezüstözött ónkoporsót a fiú Miklós és a három fiú unoka: Zsolt, László és Tibor, és vitték a mauzóleumhoz fölvezető följárón, ahol a Zsolnay porcelángyár dolgozói sorfalat álltak és acetén lámpával világítottak. Felvitték a kápolnába, ahol megtartották az istentiszteletet, majd 1913. október 13-án 11 órakor, teliholdnál levitték a kriptába és elhelyezték a szarkofágban, mely most is nyugvóhelye. 1919-ben a feleség, Bell Teréz halálakor a szarkofágot megmélyítették, és a férj fölé temették el őt.
          Zsolnay Miklós, a fiú, 1922. február 25-én hunyt el egy Bécs melletti szanatóriumban, ahonnét különvonat szállította Pécsre, a városháza előtt tartották meg a búcsúbeszédeket, és utána helyezték el a kriptában, az egyik, optikai szempontból legfontosabb sírhelyre, amely később a két lánytestvér nyugvóhelye is volt. Miklós ma is a kriptában nyugszik. A többi családtag koporsóit, urnáit vandál kezek meggyalázták, feltörték, csontjaikat szétszórták. 1986-ban a teljes megsemmisülés határán volt a mauzóleum, amikor egy lokálpatrióta városvédő, Lovas László 15 év munkájával mentette meg a mauzóleumot és fejtette meg az eozin-rejtélyt, és ma már be is tudja bizonyítani. Ő a Városvédő Egyesület és a Zsolnay család által létrehozott kuratóriumnak az elnöke.
            Zsolnay-mauzóleum Pécs "Ledina" nevű városrészén található épület, amely a Zsolnay család temetkezési helye volt. A mauzóleumot felújították, így 2011 júliusától ismét látogatható.
A Zsolnay-mauzóleumról
          A kápolnának különleges akusztikája és optikája van, a benti hangok gyönyörűen csengenek, és hallatszanak a kápolnán kívül is. Az alsó szintre a mauzóleum északi ajtaján juthatunk le, ehhez kilépünk a kápolnából és megkerüljük az épületet és megcsodálhatjuk kívülről. A kör alakú építményt lépcsők keretezik, mind-mind ívelt kerámialépcsők, pirogránit fagyálló agyagból égetve, rajtuk itt-ott lyukakat láthatunk, melyek nem cél nélküliek. Az épület természetes légkondicionálását szolgálják. Az most üveg nélküli 6 ablak és a gondosan kiszámított helyeken elhelyezett lyukak segítségével a levegő állandó áramlása biztosítja a folyamatos levegőcserét. Az épület tetejét is Zsolnay-cserép borítja, zöld mázas tetőcserép. A vízköpők, a 40x40-es vízelvezető árok mind-mind a Zsolnay-család munkái. Az épület északi oldalán, a másik bejáraton belépve 17 lépcsőn juthatunk be a temetkezési helyre. A kápolna közepén lévő kör alakú nyíláson felnézve a déli bejárat fölött elhelyezett félkör alakú domborműre lehet látni, mely egy szemhez hasonlít. A nyugati oldalon látható Zsolnay Vilmos domborműves arcképe. A déli oldalon egy kerámiatörténeti kuriózumot láthatunk, a vörös lüsztert. A szarkofág keleti oldalának dísze egy pajzs. Júlia tervezte édesapja kérésére 1892-ben, a város ókereszténykori szimbólumát mintázta meg elsőként a Zsolnay-család (az öt tornyot, Pécs jelképét), így lett ez a család és a gyár jelképe az eozin korszakban, amely 1896-1922-ig tartott. Mint márkajelet használták az eozinmáz jelölésére.
          A Zsolnay-negyedtől a mauzóleumig tartó sétányt 42 darab pirogránitból készült oroszlán díszíti két oldalról, valamint a járóburkolat is megújult. A felújítások korabeli fotók és tervrajzok alapján készültek.   (Wikipedia)

Meteorológiai világnapra - március 23.

A trópusi Darwinban (Ausztrália)
1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO) – a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként. Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, erre emlékezve határozták el 1960-ban a METEOROLÓGIAI VILÁGNAP megünneplését, s azt azóta minden évben március 23-án tartják.
            Az időjárás megfigyelésére először 1853-ban hirdettek meg nemzetközi programot. Az 1950-ben létrehozott WMO kormányközi testületnek tekinthető, az ENSZ szakosított intézményeinek egyike. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatáscsere megszervezése tartozik. A megrendezett világnapok középpontjában mindig egy-egy időszerű témakör áll.
(Forrás: Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség)

Időjárásjelző

Meleg van:

A fotózás mesterműve:

2018. március 22., csütörtök

A víz világnapjára - a humor tükrében


A víz világnapját az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére 1994 óta ünneplik világszerte. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.


A magyar politikai humorból:
            Józsi bácsi 1950-ben Budapestre utazik, és mivel legutóbb csak a háború előtt járt ott, nehezen tud eligazodni az új utcanevekben. Meg is kérdez egy járókelőt: –Tessék mondani, merre van a Horthy Miklós utca?
–Hű, bácsikám, ne mondjon ilyet, mert ha meghallják, rögtön elviszik! Már nincs Horthy utca, Sztálin utca van helyette.
            Az öreg tovább mászkál, de csak nem tud eligazodni. Ismét megkérdez egy járókelőt: –Tessék mondani, merre van a Mussolini tér?
–Megbolondult maga, bátyám! Ilyet ki ne mondjon máskor, mert megütheti a bokáját! Nincs már Mussolini tér, csak Moszkva tér.
            Az öreg nagyon el van keseredve, hogy nem talál meg semmit, de megy tovább. Ismét megkérdez egy járókelőt. –Tessék mondani, merre van a Hitler utca?
–Maradjon csendben, öreg, mert nagy baj lesz! Hát hol él maga? Nincs már régen Hitler utca, Vörös Hadsereg utca van helyette.
            Szegény Józsi bácsi nagyon elkenődik, és bánatában leül a Duna partján a lépcsőre. Ahogy ott búslakodik, arra megy egy rendőr és megkérdezni: –Mit csinál itt, bácsikám?

–Nézem a Volgát! – feleli búsan az öreg.

Grízes tészta

hozzávalók (4 adag)
kb. 25 dkg tészta (rövidmetélt)
1–2 ek olívaolaj
6-8 dkg búzadara
csipetnyi só

tálaláshoz: 
porcukor, lekvár

elkészítés
            A vizet feltesszük forrni, majd ha forr, akkor teszünk bele olajat, sót és a tésztát.
            Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és beleszórjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!) aranybarnára pirítjuk. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára.
            Ezután felöntjük kb 1,2 dl meleg vízzel (vigyázat, nagyon fog gőzölögni!). Alaposan elkeverjük, és elzárjuk alatta a hőt.
            Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
A megfőtt tésztát leszűrjük, és a darába tesszük, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek, majd rövid ideig átmelegítjük.
            Porcukorral megszórjuk, lekvárt teszünk rá, és azonnal tálaljuk.

A Kos jegy szülötte és a párkapcsolat - március 21.-április 20.

                        Az asztrológia szerint viselkedésünket, életvezetésünket befolyásolják a csillagok, különösen az, hogy melyik jegyben születtünk. Más elképzelései vannak egy jó párkapcsolatról egy Kosnak, mint egy Bikának vagy egy Nyilasnak.
            A Kost a flört nagymesterének tartják. Imád szemezni, csábmosolyokat küldeni mindazok felé, akik akár a legcsekélyebb mértékben is megtetszett neki. Sikeréhez jelentősen hozzájárul az is, hogy fölöttébb titokzatos, ami rendszerint már eleve izgatja a másik felet. A rejtélyességnek az erotikában, főleg a kapcsolat kezdetén, de mindig különleges varázsa van.
A kos emellett remekül ért a beszélgetés elindításához, kiváló csevegő, színesen mesél, partnerére így nem mindennapi vonzerőt gyakorol. Érhető tehát, hogy könnyen létesít kapcsolatot, nem jelent gondot számára egy futó viszony kialakítása.
Azt viszont tudnunk kell, hogy lagymatag, langyos, minden izgalmat nélkülöző flört halálosan untatja, az ilyenfajta kapcsolatba bele sem kezd, vagy nyomban felmondja a viszonyt. Jóllehet a flörtöt nyilvánvalóan nem veszi olyan komolyan, mint a tartósabb, mélyebb kapcsolatot, azt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy a flörtölésnél is ragaszkodik a nyíltsághoz és az őszinteséghez, és nem tűr képmutatást, a színjátékot, a hamis érzelemnyilvánítást. A rövid párkapcsolatok esetében sem fogad el olyan partnert, aki uralni akarja őt, ilyen alkalmakor is ő akarja kezében tartani a gyeplőt. A flörtöt a Kos végletesen képzeli el a mindent, vagy semmit alternatíva alapján. Partnerétől tehát ez esetben is elvárja a teljes érzelmi odaadást és erőbedobást, s azt, hogy a viszony idejére teljesen átadja magát a Kosnak, aki ellenkező esetben nyomban véget vet a kalandnak. Ugyanakkor egyáltalán nincs tekintettel társa érzékenységére, készüljünk fel, tehát gorombaságok és sértések sorozatára, amennyiben a Kossal kívánunk flörtölni.
            A könnyed kapcsolatok tekintetében egyébként a Kost leginkább az Ikrek, a Nyilas, és az Oroszlán vonzza.

            Akár nő, akár férfi, a legfontosabb számára, hogy partnere elismerje őt. A Kos nők nem szeretik a tutyimutyi, határozatlan, gyenge jellemű férfiakat, inkább a magabiztos, erős, szenvedélyes férfiakhoz vonzódnak. Persze általában épp az ilyen típusú pasikkal nem lesz hosszú életű a kapcsolatuk, hiszen ők maguk is akaratosak, határozottak és irányító hajlamúak. Erre mondják, hogy "két dudás egy csárdában ".
            Hogyan hódíts meg egy Kost? Közelíts hozzá intellektuális síkon, légy ötletes és tettrekész. A vita szót pedig töröld ki a szótáradból.
(A kos jegy tulajdonságaival két tegnapi bejegyzésemben is foglalkoztam.)

2018. március 21., szerda

ÖT ÉVE TÖRTÉNT - Magyaros szalonnasütés Seminole-ban (Florida - USA)

         Kedves meghívást kaptam Korda Erzsi néni 101. éves születésnapi ünnepségére, amit szűk baráti körben a Boca Ciega Milleneum Parkban rendeztek meg.
Erzsébet Biscotto, Mike Korda (fia), Christine Korda (menye), Carolyn Sudar A kellemes, barátságos ünnepségen még a park lakói is képviseltették magukat
(A képek 2013. március 20-án készültek.)

Az alvás világnapjára - március 21.Megszívlelendő igazságok