2018. szeptember 15., szombat

Fokhagymás spenótos burgonya szalonnával (friss egytálétel)

Egy kis zöld, egy kis klasszikus magyaros… hiszen a szalonna-krumpli páros mi más lenne? Akár fúziós kajának is hívhatnánk, de minek? Egyszerűen nagyszerű ez az étel, ami akár egy nagyobb étkű férfinak is megfelel!
Hozzávalók
 50 deka leveles spenót
 60 deka újburgonya
 25 deka kolozsvári szalonna, kockákra vágva
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 só, bors

Elkészítése
            A burgonyát héjában sós vízben főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk kockákra, és tegyük bele egy nagyobb tálba. A szalonnát pirítsuk meg egy kicsit, a spenótot pedig a fokhagymával pár perc alatt pároljuk össze.  A  spenótot és a szalonnát a kisült zsírral együtt adjuk hozzá a burgonyához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze. Melegen tálaljuk. (Forrás: Bonduelle)

A gyógyító szőlő

            Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Az ember már ősszel is sokkal idegesebb, mint nyáron, ugyanis kevesebb vitamin jut a szervezetébe.
            A szőlő fogyasztása ősszel különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint tartalmaz, összetevője egy flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő hatású. A magja is értékes, az íze pedig egyszerűen mennyei.
            Ez a Bibliában is központi szerepet játszó és a leggazdagabb jelentéstartalommal felruházott gyümölcs eredetileg Szíriából származik. Onnan honosították meg Egyiptomban, majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában (mai neve: Dunántúl) is művelték. Napjainkban ugyanolyan a jelentőségge, mint az időszámításunk utáni évszázadokban: élvezeti cikként, gyógyító növényként, valamint az úrvacsora átváltozást szimbolizáló növényeként szervezetünk, testünk, lelkünk tisztítására, megújítására szolgál. A hatszáz évet is kibíró és húszméteres mélységben földbe gyökeredző szőlőtőke ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag nedűje nem véletlenül vált az emberiség életet adó, misztikus és kultikus italává.

A szőlő gyógyhatásai
            Szinte felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve akálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig. A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is.
            A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. Az őszi hónapokban a fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse, különösképpen, ha néhány napig mást nem is fogyasztunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével.

A szőlőmagról
            A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása miatt már az iskolás gyermekeknek is ajánlják. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ma már a táplálék-kiegészítők között is megtaláljuk a szőlőmag-kapszulát, ami véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri problémákban. A szőlőmagolaj a trombózis és a magas káros koleszterinszint természetes ellenszere. Érdemes gyümölcshúst és magot együtt fogyasztani és feldolgozni, hogy minden gyógyerő együtt legyen.
            A piros színű szőlő leve és a belőle készült vörösbor köztudottan jótékony hatású az egészségre, de nem csak az emésztés elősegítése miatt. A piros színű bogyós gyümölcsök – elsősorban a szőlő – tartalmaz egy flavonoid nevű növényi anyagot, amely jelentős antioxidáns (fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő) hatású.
            Mivel a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer, nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen. Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.

Fogkefe helyett szőlő?
     A szőlő természetesen nem pótolhatja a fogmosást, de a benne lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolát is jellemzi. Cukor helyett tehát nemcsak a szőlő, hanem a magas gyümölcscukor-tartalmú mazsola is ajánlott, különösen gyermekeknek, nem utolsósorban fogkímélő hatása miatt. (Alapja: Richpoi Hírek) 

ÖT ÉVE TÖRTÉNT - Krimi a szlovák Parlamentben

            Alojz Hlina független honatya bántalmazta Anton Martvont, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselőjét, miután Martvon beszédében azt állította, hogy a Hlina tulajdonában lévő egyik vendéglőben kiskorúaknak szolgáltak fel alkoholt.

            A kijelentés elhangzása után a láthatóan feldühödött Hlina felkelt a helyéről, odafutott Martvonhoz, torkon ragadta, s azt kiabálta, hogy a Smer képviselője nézzen a szemébe. "Meglökött, a székek közé estem, és fenyegetőzött" – írta le a történteket Martvon a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Martvon, aki a támadást nem viszonozta, később újságírókkal közölte, hogy az ügyben a parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottságához fordul jogorvoslatért. (Forrás: HVG)
          És mi nem vagyunk megelégedve a magyar parlament hangnemével!!!! Akkor mit mondhatnak Pozsonyban (Trianon óta: Bratislava, ami szláv testvériséget jelent)?
          Egy érdekes mondás: KI A SZLOVÁK? Az a cseh, aki tud magyarul!

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Badacsonyi szüreti fesztiválról (hatodik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 4. rész

A Badacsonyi Bor Tricikli Francival minden évben igazi siker – mondta a hangosbemondó. Sajnos többet nem tudhattunk meg róla, pedig megérdemelné.

Balatontördemic Badacsonytomaj és Szigliget között fekszik; lakosainak száma: 835 fő. Területe már a bronzkorban is lakott volt. Régi elnevezése: Nemestördemic, 1950 óta viseli mai nevét. A Tördemic Táncegyüttes 2009-ben alakult; a meleg ellenére is alaposan felöltöztek. Játékos előadásuk még fokozhatta a melegség érzését, de szépen helyt álltak.

A Sipos Borház nevéhez, múltjához méltóan többszáz liter borral érkezett (mint hallottuk a hangosban). De ogy mennyit osztottak szét a kiváló fehér borból, arról hallgatott a fáma. A családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra szállt. A dédapa kezdte herceg Eszterházy badacsonyi vincelléreként. Ma 10 hektáron gazdálkodnak. Az idők folyamán sok turistát és nevezetes személyt láttak vendégül. Leghíresebb Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. október 22-én.
A menet következő egységeként egy ősi magyar életkép szerepelt, a lovak orra alatti karikás ostor csattogtatása igazi bravúr volt a betyárnak és a lovasnak egyaránt.

Dunaszerdahely (ma Szlovákiában: Dunajská Sreda) a Csallóköz kulturális, közigazgatási, gazdasági központja. Már a bronzkorban is lakott volt. Ma a 22.500 főből 16.500 magyar nemzetiségű. Felvonulásuk a magyarság összetartozását jelképezte.

Nemesgulács a Tapolcai-medence déli részén, a Balatontól kb. 5 km-re fekszik. Neve az ómagyar Gula névből származik. A hagyomány szerint Eőry Miklós birtokosnál szolgált Répa Rozi, Sobra Jóska híres betyár szeretője. A római időktől fogva virágzó szőlőtermelés színhelye, a világhírű badacsonyi borok egy jelentős részét a környékén termelik. Ez meglátszott a nemesgulácsi lovasfogaton ülőkön is, akik igen nagy jókedvvel érkeztek meg Badacsonyba. A mellettünk álló asszony felkiabált: „Szállj le Béla, mert megyünk ebédelni!”. A Bélának eddig tartott a Világ dicsősége!
A nemesgulácsi felvonulókat a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület (székhelye Badacsonytomajban található) kistraktorral húzott borkínáló kocsija követte. A badacsonyi nyugdíjasokat szállító vonat is kínálta a finom bort, a nagy igyekezetben még egy kancsó is halálát lelte az aszfalton.

2018. szeptember 14., péntek

Mai mondások 2/2.

21. Aki megházasodik, az megtudja mi a boldogság, de akkor már késő.
22. Mivel mindig az okos enged, már rég a hülyék uralkodnak...
23. Engedj a kísértésnek: nem biztos, hogy máskor is lesz rá alkalmad.
24. Soha ne becsüld le az ostobaság hatalmát!
25. Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad.
26. A zsenialitásnak megvannak a maga határai. A hülyeség azonban  nincs ilyen határok közé szorítva.
27. A zseni okítás nélkül olyan, mint ezüst a bányában.
28. Ha könnyűnek találod azt, amit mások nehéznek, tehetséges vagy. Ha  meg tudod tenni, ami a tehetségesek számára lehetetlen, akkor zseni.
29. A karfiol nem más, mint káposzta, csak főiskolát végzett.
30. A döntésképtelenség legnagyobb akadálya túlságosan nagy tudás.
31. Csak azért, mert senki sem ért meg, még nem vagy művész.
32. Kedvelem Önt. Emlékeztet rá, milyen volt fiatalnak és hülyének lenni.
33. Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn!
34. Úriember az, aki nemi erőszak után hazakísér.
35. Üdvözlöm! Itt a Tűzoltóság üzenetrögzítője.
36. Ügyelj Budapest tisztaságára! Egyél meg naponta egy galambot!
37. Üldöz a munka, de én vagyok a gyorsabb.
38. Üzleti érzék: 95%-ban érteni az emberekhez, 5%-ban a gazdasághoz.
39. Igaz, hogy a kemény munka még nem ölt meg senkit, de hát miért kockáztasson az ember.
40. Az első kínos élményben a megszületésemkor volt részem. Egy nő  feküdt mellettem az ágyban.
41. Vegyen fel a gyárba igazgató úr. Meglátja milyen kevés munkával beérem...
42. Verés közben jön-megy a székláb.

NOSZTALGIA - ÖT ÉVE ÍRTAM Elmélkedés a TeSzedd! alkalmából

          Az M1 déli hírei nagy boldogan jelentik, hogy a TeSzedd! - idén harmadszor meghirdetett - országos szemétgyűjtő akcióján az ez évi országos központban, Karcagon - ahol maga a miniszter, a fővédnök nyitotta meg az országos mozgalmat - mintegy 300 fő jelent meg, és szedte a szemetet. Nagy öröm ez - hallom - mert ott nem esett az eső, így mindenki el tudott menni, aki akart. 
          Én ezt nagyon kevésnek találom, hiszen a közmédiában napok óta halljuk a felhívást, mivel a másik védnök maga a nagyhatalmú közmédia az egész napos rendszeres tudósításaival, ahol még szerepelni is lehet!
          Büszkeséggel tölt el, hogy ötletem alapján és vezetésemmel már 1998-ban szerveztünk környezetvédelmi akciót. Az egyik veszprémi lakótelepen az általam alapított Gizella Baráti Kör Egyesület tagjaival a kulturális rendezvények, a májusfa, karácsonyfa állítás, az ismeretterjesztés, a kirándulások, a nyári történelmi, nyelvi, környezetvédelmi táborok, a gyermekrajz pályázatok, a szociális segélyakciók  mellett  nagy hangsúlyt helyeztünk a közvetlen környezetünk védelmére is. Ez utóbbiról szól a Veszprém megyei Napló 2001-ben megjelent egyik írása:

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Badacsonyi szüreti fesztiválról (ötödik rész) - 2012. szeptember 9.

Szüreti menet 3. rész

Mihályháza összlakossága mintegy 800 fő. Dicséretes, hogy 2012. márciusában megalakították a Rezeda Néptáncegyüttest. A fiatal, kecses lányok a kék-fehér ruháikban mozgalmas tánccal csábították a nézőket a délutáni gálára. Ott azt is példaértékűen bemutatták, hogy a lányok is képesek látványos produkcióra. Verték a talpukat, dübörgött a színpad, sikoltoztak, ömlött a jókedv a magasból a közönség felé.
A Mihályházi Asszonykórus hét tagjának nagyszerű hangja van, jó műsorral is készültek. Én csak azt hiányoltam, hogy nem mosolyogtak. (Talán a meleg miatt?)
Badacsonytomaj a Badacsony-hegytől keletre fekszik. A Tatay Sándor Általános Iskola tanulói sem ijedtek meg a nagy melegtől. A 160 gyerek 8 tanulócsoportban tanul.  Kellemes színfolt volt jelenlétük.
Ábrahámhegy a Balaton északi partján terül el. Már a római korban is éltek itt. A lakosság számát nem sikerült az internetről megtudni, csak azt, hogy a népsűrűsége 30,65 fő/km2. Ebből is látszik, hogy néhányan biztosan lakják, és abból is, hogy kiváló fogattal érkezett a küldöttségük.

Zalaszentgróton minden korosztály táncolhat. Nagyon ügyesen megoldották az utánpótlást. A felnőtt, a Szentgrót tánccsoport 1982-ben alakult, azóta több díjat is nyert. Külföldön is népszerűsítik a magyar kultúrát, például egy hete jöttek haza Macedóniából. A 30 éve működő együttes szép ruhái jól mutattak a színpadon, páros táncai is a magas színvonalról árulkodtak. De az igazi látványt (és a sikert) a férfitáncok és a férfi szólótáncok nyújtották. A Stimmös Népzenei Együttes igazi partnerük. Az Arvisulában táncol az ifjúsági, a Cinegében a gyermek korosztály.

A zalaszentgróti Garabonciás Színpad: Az ellopott kakas c. vásári komédiája igazi harsány darab. Kiválóan, senkitől sem zavartatva adták elő. Az sem befolyásolta őket, hogy a sátorban ülők a színpad előtt bemutatott, erősítés nélküli darabból alig láttak, hallottak valamit. Még a lányok látványos verekedésére sem csökkent a beszélgetés zaja. Ha már mindenképpen be kellett mutatni ezt a darabot, akkor ezzel kellett volna kezdeni, mert a kiváló szereplők több figyelmet érdemeltek volna.

Darvastó Veszprém megyében Sümegtől 10, Tapolcától 20, Ajkától 25 km-re fekszik. Közigazgatásilag Csabrendek nagyközséghez tartozik. Kedves küldöttséggel vettek részt az ünnepi menetben.

2018. szeptember 13., csütörtök

Mai mondások 2/1.

1.      Minket nem lehet elbocsátani!!! A rabszolgákat el szokták adni...
2.      A sikerhez vezető út karbantartás miatt zárva.
3.      A legveszélyesebb sütemény az esküvői torta.
4.      A mosoly még mindig a legelegánsabb módja annak, hogy kimutasd a  fogad fehérjét
5.      A nagyotmondás ellen a nagyothallás az egyetlen védelem.
6.      A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a  nyílt gonoszság, a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
7.      A hibáiból tanul az ember. Vannak azonban olyanok, akik sohasem hibáznak.
8.       A gödrök első számú törvénye: Ha benne vagy, ne áss tovább!
9.      A tiszta lelkiismeret általában a rossz emlékezet jele.
10.  A tapasztalat segít minket, hogy ugyanazt a hibát legközelebb  sokkal ravaszabban kövessük el.
11.  Annak ellenére, hogy az élet drága, még mindig elég népszerű.
12.  A pénz minden gonoszság gyökere... és az embernek szüksége van gyökerekre.
13.  A kritikus olyan nyomorék, aki futni tanít.
14.  A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.
15.  Budapesten két féle gyalogos van: kaszkadőr és kamikáze.
16.  Olyan vagy, mint a csésze. Aljas és nagyfülű.
17.  Jöttem, láttam, és most nem győzök bocsánatot kérni.
18.  Barátok jönnek, mennek... az ellenségek gyűlnek.
19.  Egyesek szerint a szó akkor hal meg, ha kimondják. Szerintem akkor  kezd el élni igazán.
20.  Az ideális nő olyan mind a Hold. Este jön, reggel megy.

A marathóni futás eredete - i. e. 490.

A marathóni csata (ógörögül: Μάχη το Μαραθνος) a görög–perzsa háborúk egyik legjelentősebb ütközete, amely Athén és a perzsák között zajlott i. e. 490. szeptember 13-án. I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A csata, mely görög győzelemmel végződött, nagyrészt Hérodotosz leírásából ismert.
A legenda szerint a hírnök, aki Athénba elvitte a győzelem hírét, úgy kimerült a futástól, hogy odaérve csak annyit bírt mondani, hogy „Győztünk!”, és holtan esett össze. Futása inspirálta a maratoni futást, melyet először az 1896. évi nyári olimpiai játékok során rendeztek meg, hossza ma 42,195 km.
Hagyományosan óriási perzsa túlerőről szokás beszélni a marathóni csata kapcsán, ez azonban vélhetően nem felel meg a valóságnak. Az ókori források több százezres seregről is beszélnek. Egy modern becslés szerint, mely a tengeri szállítás lehetőségein alapul, valószínűleg 25 000 fő körül lehetett a perzsa sereg, amely útközben még apadt is, mert a szigetvilág sok megszállt területén kellett helyőrséget hagyniuk. Ezt figyelembe véve reális becslésnek tűnik, hogy Marathón mezejére már csak húszezer perzsa (illetve a perzsák szolgálatára kényszerített más nemzetiségű) katona érkezett.
Az athéniak tízezer harcost állítottak ki, akikhez csatlakozott az ezer plataiai katona. Mivel a csatában végül nem vett részt a perzsa lovasság, még az is elképzelhető, hogy az ütközet kiegyenlített erőviszonyok vagy akár görög létszámfölény mellett zajlott. Pontos források nem állnak rendelkezésre, csak becslések, az azonban nagyon valószínűtlen, hogy többszörös túlerőben lettek volna a perzsák.

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Badacsonyi szüreti fesztiválról (negyedik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 2. rész

A Veszprémtől nem messze található Litér táncosainak utcai bemutatója előre vetítette a délutáni gálán látható magas színvonalat. A fiatalabbak, a Zöldág csoport már 53 éve folyamatosan működik. Az abszolút profizmus meglátszott a kezdésen is, a férfiak verték a csizmát, dübörgött a színpad, a látványosság kritériuma tökéletesen ki lett szolgálva. Közben meg hol ez, hol az szólózott, hiba nélküli koreográfia, a közönségnek csillogott a szeme. Az idősebbekből alakult Szárazág szintén nagyot alakított. Itt is megvoltak a látványos férfiszólók, a térkihasználásuk is tökéletes volt, de összességében – természetesen – a ritmus lassabbra, a dübörgés kisebbre kerekedett. A Tegnap zenekar kiváló kísérete is hozzájárult a nagy sikerhez.

A Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport mintegy 15 évvel ezelőtt alakult Győrben. A hangos dobszó, a látványos lobogók virtuóz pörgetése, dobálása, a díszes jelmezek a reneszánsz kor ügyességi játékait, a lovagi tornák hangulatát idézték. A hangosban külön kiemelték, hogy jövőre is várják őket. (Én is így gondoltam!) Kár, hogy a délutáni gálán nem léptek fel.

           Monostorapáti Veszprém és Tapolca között húzódó út mentén fekszik. Jól felszerelt ekhós kocsijukon ülők nedűt is kínált a nézelődőknek. A minőséget és a közönséggel együttgondolkozást jól jellemezte, hogy mire Badacsonyba értek, már ugyancsak laposakat pillantottak a legények a kocsi tetejéről.

Látrány Balatonlellétől 5 kilométerre, délre található. A Koppány nemzetsége által alapított – valamikor vitéz napokat megélt – községet mindössze 1350 fő lakja. Ezért külön dicséretes, hogy néptánccsoport is működik itt, akik szívesen mennek fesztiválokra, rendezvényekre. A Jázmin együttes tagjai a felvonuláson mosolyukkal, gyors táncukkal, látványos ugrásaikkal hamar közel kerültek a közönség szívéhez. Ez csak fokozódott a színpadi produkciójuk alatt. A ruha, a lüktető zene, a férfitáncosok kiváló szólója, a söprű továbbadogatása, a csizma verése mind a közönség megnyerésének kedvelt eszközei. Éltek is vele a közönség örömére.

A badacsonytomaji Pipitér óvodásai dalokat énekelve, több kilométert gyalogolva a tűző napon minden dicséretet megérdemelnek. Bemutatták, nem igaz, hogy a mai fiatalok nem eléggé edzettek! (De lehet, hogy csak a badacsonyiak ilyen strammok?)

2018. szeptember 12., szerda

Komolyan a boldogságrólMária napjához kapcsolódó népi hiedelmek - szeptember 12.

  • A név gyakorisága miatt kedvelt névünnep. Manapság ritkán adnak egy születendő lánynak Mária nevet. De Magyaországon ma kb. 400 ezer körül élnek Máriák, ami a leggyakoribb női név. (A második az Erzsébet kb. 300 ezerrel, a harmadik a Katalin kb. 200 ezerrel.)
  • Egyes vidékeken a búcsú napja, például Sárkeresztesen a rokonokat kacsával, töltött paprikával, lepénnyel, kalácsokkal kínálják.
  • Bukovinában a csángó magyarok között Istensegíts nevű település búcsúnapja. Vendégségeket, táncmulatságokat rendeznek, a környék négy falujából is várják a vendégeket.
Istensegíts (románul Țibeni) település Romániában, Bukovinában, Suceava megyében. A falut 1776-ban csíki székelyek alapították, akik a madéfalvi veszedelem után menekültek Moldvába. A lakosság Fogadjisten településsel együtt Mártonffi Mór kezdeményezésére érkezett Somoskáról temploma irataival együtt. Az első 80 család odaérkezésük után a Kopasz hegy lábánál telepedett le, de a tavaszi hóolvadások, árvizek miatt hamarosan néhány km-rel arrébb kellett költözniük. A falu lakossága 1824-ben 1327, 1877-ben pedig már 4000 fő volt. 1910-ben 2992 lakosának kb. 43%-a csángó magyar. 1883-ban a bukovinai csángók hazatelepítéséért indított mozgalom hatására több család elköltözött innen az Al-Duna mellé, Székelykevére. Az ide költözött Ambrus, Barabás, Bartis, Béres, Bot, Borbandi, Bőte, Dudli, Domokos, Faluközi, Finnya, Fülöp, Győrfi, János, Kató, Lovász, Magyaros, Makrai, Miklós, Nagy, Nyistor, Pék, Sánta, Szabo, Szász, Szőte, Tamás, Urkon és Váncsa családok nevei maradtak fenn. 18901910 között újabb kivándorlási hullám hatására több család vándorolt Kanadába, ahol a telepesek megalapították az ottani Istensegíts nevű települést.
Istensegíts templomában és iskolájában magyar volt a nyelv, bár a  terület a középkor óta nem tartozott a Magyar Királysághoz. 1919-ben azonban az iskola magyar tanítóit nyugdíjazták, illetve elbocsátották, helyükre román tanítókat neveztek ki.
1941-ben a magyar lakosság nagy részét áttelepítették a Magyarországhoz visszatért Bácskába, ahol 8 helyre, 899 család telepedett le; Istensegíts (Lipár) 314, Istenfölde (Milesevo) 89, Istenáldás (Nyegusevo) 124, Istenes (Radivojevicevo) 132, Adjisten (Karkatur) 52, Istenhozott (Srednjisalas) 60, Istenvelünk (Nova crvenka) 102, Székelytornyos (Sveticevo) 26 családdal alapítottak önálló települést, ahol 1944-ig éltek, ekkor menekülniük kellett. Magyarországon, a DunántúlonBaranya és Tolna megyében – jórészt a kitelepített svábok házaiban telepedtek le.
A Pallas Nagy Lexikona írta a településről: "falu Szeret bukovinai kerületi kapitányság ugyanily nevü járásában, vasút mellett, 2701 lakossal, akik közt mintegy 2000 csángó, plébániával, postával és népiskolával".
Székelykeve - római katolikus templom (A képet 2016. júliusában készítettem)

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Badacsonyi szüreti fesztiválról (harmadik rész) - 2012. szeptember 9.

A szüreti menet 1. rész

 
A badacsonyi szüret az itt élők egyik legnagyobb ünnepe – mint hallottuk többször is. És ez a jól összeállított, gazdag, változatos vidám menet is bizonyította. A badacsonytomaji Szlovák kereszttől indult. 
Balogh Attila sümegi csodálatos szürkemarha fogata megadták a kezdés össznépi varázsát.

A dicső múlt, a vitézi élet nosztalgiáját a hagyományőrzők biztosították. Közülük a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium 2003-ban alakult Csobánc várának „védelmére, felújítására”. A XVI. század végvári hagyományait ápolják, a magyar végvári életet mutatják be korhű öltözetben és fegyverzetben.

  Majd a borlovagrendek elegáns ruhákban megjelent képviselőinek (még női borlovagrend is megtisztelte az ünnepséget) vonulása megteremtette a rendezvény méltóságát. A jól mutató tapolcai ifjúsági fúvószenekar kellemes zenéje pedig a mozgalmasságot, a jókedvet, a fiatalságot tolmácsolta a nagy meleg ellenére is nagylétszámú nézelődőnek.

A tapolcai táncosokról, a Gyula vitézek kompániájáról, Tapolca város küldöttségéről a köszöntőben elhangzott, hogy sokadjára jöttek, de nem utoljára. Színvonalas fellépésüket látva, nem is lepődtünk meg, hogy a rendezők ragaszkodnak hozzájuk.
 
A messziről érkezett finn vendégek szép népviselete, a magyarhoz képest visszafogottabb, de ugyanakkor nagyon kedves tánca nagy tapsot kapott már a menetben is. A színpadon azután osztatlan sikert arattak a mókás, vidám táncukkal, amikor a fiúk a lányokat még a hátukra is felvették. Mi magyarok nagyon kedveljük, ha mások a mi kultúránkat, hagyományainkat tisztelik. A nyelvrokonainktól igazi gesztus volt, amikor zenekaruk magyar zenét kezdett el játszani, táncosaik pedig magyar táncot adtak elő. Az elismerés és a hála nem maradt el, a délután folyamán a legnagyobb tapsot ők kapták.