2018. szeptember 8., szombat

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Bogyay Katalin emlékfát ültetett Balatonfüreden - 2012. szeptember 7.

A Tagore sétány olasz részlegébe Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete a fa elültetésével megerősítette halhatatlanságát, amit kiváló írásaival már elért.
Egyed Irma a balatonfüredi önkormányzat és a rendezők nevében köszöntötte a jelen lévőket. Majd Bóka István polgármester méltatta Bogyay Katalin gazdag, tevékeny és sikeres életútját, valamint kiemelkedő kapcsolatát Balatonfüreddel. Visszautalt Tagoréra is, hogy a Nobel-díjas indiai költő nem is gondolta akkor, hogy az első fa elültetésével milyen nagy eseménysorozatot indít el a város életében. Megköszönte, és  hosszasan sorolta azokat a személyeket és intézményeket, akik kitalálták, majd életben tartották a Quasimodo Költőversenyt.
Az ünnepség csúcsaként Bogyay Katalin és Bóka István néhány lapát föld rádobásával jelképesen elültette a szép, formás fát. Majd Bogyay Katalin az emlékkönyvben is megörökítette a 61. emlékfa ültetésének eseményét.
Ezután Bogyay Katalin meleg szavakkal megköszönte a megtiszteltetést, hogy fát ültethetett Balatonfüreden, és a 195 tagországot tömörítő UNESCO tevékenységéről is beszélt.
(Bejegyeztem 2012-ben)

Emberből vagyunk!

Egy jómódú gazda, és egy szegény ember üzletet kötött.
            A gazda minden héten ad két kiló túrót a szegény embernek, aki viszonzásul két kiló mézet ad cserébe. Ment az üzlet rendben jó ideig, mígnem egyszer a gazda arra gondolt, hogy bizony nem minden ember tisztességes, meg kellene mérni a mézet, amit kap. A legközelebbi csere után, hazaérve megmérte a pontos mérlegén – hát az csak másfél kiló volt!
            Felháborodva ment a szegény emberhez és indulatosan a szemére vetette, hogy becsapta őt. A szegény ember lehajtott fejjel szólt: –Nagyon sajnálom, hogy így történt, de nagyon szegény ember vagyok. Egy kétserpenyős mérleget már beszereztem, de súlyokra még nem volt pénzem. Így amikor megkaptam a túrót, azt kivittem a kamrába, rátettem a mérleg egyik serpenyőjére, majd a másik serpenyőbe kimértem az azonos súlyú mézet.

Gyors és finom reggeli


            Unod a szendvicset, a virslit vagy a rántottát? A zabpehely sem az igazi, gyümölccsel pedig nem laksz jól? Ráadásul túl sok időd sincs reggelizni? És mosogatni sem szeretnél sokat? Ne aggódj, van egy olyan receptünk, ami garantált siker!
Ha a sütő elég meleg, vedd elő az alábbi alapanyagokat: 
- nagyobb zsömle
- sonka
- sajt
- tojás
- fűszerek (só, bors, oregánó ízlés szerint)


            Nincs más dolgod, mint vágódeszkán felszeletelni apróra a sonkát, a sajtot; kibelezni a zsömléket, beleütni a tojást és hozzáadni a többi alapanyagot, valamint egy kis fűszert. És már mehet is a sütőbe! Míg megsül, szintén marad egy kis időd – ami alatt mondjuk, elkészítheted a frizurád.  (Király Réka receptje)

Kisasszony napjához kapcsolódó népi hiedelmek - szeptember 8.

  • Kisasszony napja volt sokfelé a cselédek szolgálatba lépésének az ideje.
  • Ilyenkor kezdték a dióverést.
  • Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz. Bugyborékos vagy ritkaszemű eső – esős időszakot jósol.
  • Úgy vélték, hogy Kisasszony-napkor rózsát hány a nap. (Hasonló hiedelem él Nagyboldogasszony és Gyümölcsoltó Boldogasszonnyal kapcsolatban is.) A Középső-Ipoly menti községekben az asszonyok felmentek a közeli dombra a felkelő napot nézni, abban a hitben, hogy meglátják benne Máriát és a nap körüli rózsákat.
  • Vetés kezdetét jelentette a nap. Pereszlényben ez hagyományosan úgy történt, hogy a gazda megszentelte a vetőmagot. Tiszta ruhába öltözött, s menet közben senkihez sem szólt. Vetés közben tilos volt káromkodni. Miután végzett, magasra dobta a zsákot, hogy akkorára nőjön a gabona. A Mura-vidéken Kisasszony-napkor az elvetendő búzát ponyvában kiteszik a harmatra, hogy meg ne dohosodjon. Ha ezt a vetőmag közé keverik, megmentik az üszkösödéstől.
  • Pereszlényben úgy vélték, hogy Kisasszonynapkor búcsúznak a fecskék, de még nem indulnak útnak.
  • Csók István: Hölgy lepellel

NOSZTALGI9A - HAT ÉVE TÖRTÉNT Kő Pál szobrászművész balatonfüredi gyűjteményes kiállításának megnyitójáról - 2012. szeptember 7.

A balatonfüredi Vaszary Villában sorozatban láthat  nagy volumenű, kiváló kiállításokat az érdeklődő. (Én is beszámoltam olvasóimnak 2012. május 7-i bejegyzésemben Csók István gyűjteményes kiállításáról.) Ezt a színvonalat elfogadná a világ bármely nagyvárosában található legfelkapottabb kiállítóhely is. Ebbe illeszkedett a tegnap megnyílt tárlat.
Fehér Éva - Júlia keringőjének kiváló eléneklésével ráhangolta a nagyszámú érdeklődőt a hely szellemére, majd Dallos Krisztina igazgató kellemes megjelenésével és köszöntőjével teljessé tette a hely és a nap jelentőségét. Hosszasan sorolta a neves személyeket, akik jelenlétükkel emelték a megnyitó ünnepélyességet.
Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere megköszönte Kő Pál balatonfüredi kötődését, és sorolta a személyes élményeket, majd méltatta az Antall-emlékművet és Kő Pál önzetlenségét. (Az Antall-emlékműről külön írásban emlékezem meg.) De megemlítette, hogy Balatonfüred is elismerte a most 70 éves művész munkásságát, mert az Anna-bálban a Kiss Ernő életműdíjjal jutalmazták, amit csak azok kapnak meg, akik kiemelkedőt tettek a városért.
Johann Strauss: Cigánybárójából Zsupán belépőjét Ürmössy Imre énekelte nagy átéléssel.
Dr. Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora szabadon előadott megnyitójában elsősorban pedagógiai munkásságát méltatta Kő Pálnak. Természeti kincsekben szűkös Magyarország, de szerencsére emberi tehetségben gazdag, és a fiatal szobrászok kibontakozását segíti Kő Pál. Mintegy 40 éve adja át szakmai tudását, de nem „tanítja” őket, és nem erőlteti rájuk a saját stílusát, hanem tanácsokat ad, segíti őket. Ezért olyan változatosak a tanítványainak a munkái, amelyekből a kiállításon is láthatunk ízelítőt. Azt ajánlotta, hogy a mostani zsúfoltság miatt nem lehet igazából feldolgozni a mintegy 100 művet, ezért érdemes visszajönni, mert igazi befogadásukhoz kellő idő kell.


 Donizetti: Rita c. egy felvonásos kamaraoperája előtt Ürmössy Imre kis ismertetőt tartott, majd játékosan, humorosan, színészi képességeiket is megcsillantva kiválóan elénekelték a vidám duettet.
(Fehér Éva szoprán, Ürmössy Imre basszus, Bojti Eszter zongora – az Opera Comica Lasagna Társulat tagjai)

2018. szeptember 7., péntek

Feliratok kutyás házak kapuján

Bodri 6 másodperc alatt gyorsul százra. És Te?

Nem veszünk semmit, nem adunk el semmit, nem térünk át semmilyen hitre. És ezt a kutyák is tudják.

Csöpike sem vegetáriánus!

Kutya–Betörő 15:0

Nyugi', csak az eleje harap!

Kedves betörő! A kutya mindenkit beenged, a gond 
kifelé menet kezdődik.

Amputációt és alakformálást vállalok. Próbáld ki. 
Gyere be csengetés nélkül!

A kutyák szabadon mozognak, Ön szabadon dönt!

Ne félj a kutyától! Ha csengetés nélkül jössz be, 
előbb lőlek le, minthogy a kutya megharapna!

A farkaskutya veszélyes, 
a másiktól meg még én is félek!

Melyek a világ legegészségesebb országai?

Magyarország a középmezőnyben volt akkoriban

Forrás: MTI | 2012. augusztus 15. szerda 07:46 |
|
Magyarország az 54. a 145 rangsorolt ország közül.
A Bloomberg amerikai sajtóügynökség közzétette a világ
legegészségesebb országainak listáját, amelyet Szingapúr, Olaszország és Ausztrália vezet. Magyarország az 54. a 145 rangsorolt ország közül.
A pontozásnál figyelembe vették egyebek mellett a születéskor és 65 évesen várható élettartamot, az életkori csoportonkénti halálozási arányt, a dohányzás arányát, az alkoholfogyasztás mértékét, a légszennyezettséget, valamint a túlsúlyosak és elhízottak arányát.
A dobogós helyeket követően Svájc került a negyedik helyre, melyet Japán, Izrael, Spanyolország, Hollandia, Svédország és Németország követ. Az Egyesült Államok a lista 33. helyére került, Kína az 55., míg az utolsó helyeken Szváziföld (145.), Lesotho (144.), Kongó (143.), Csád (142.) és Mozambik (141.) áll.
Közép- és Kelet-Európában a rangsorolt tíz hely közül Magyarország az utolsó helyre került. Ezen a részlistán Szlovénia (25.), Csehország (32.), Bosznia-Hercegovina (34.), Horvátország (36.), Albánia (38.), Lengyelország (40.), Macedónia (43.), Törökország (44.) és Szlovákia (49.) is megelőzi Magyarországot (54.).
Az 1 milliónál több lakossal bíró 145 értékelt ország rangsorának elejét az európai országok és más fejlett államok foglalják el, míg a lista végére szorultak az afrikai országok.
Az elemzéshez az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által májusban kibocsátott adatokat használták fel a Bloomberg szakemberei, a lista összeállításánál saját statisztikai értékelési módszereiket alkalmazták.

A vöröshagyma áldásos hatásáról

          A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6, C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított. De a megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!

Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3–5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.

Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Torokfájás esetén
            Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.

Migrén            Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás            Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs            A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.
(Interneten kaptam)

Török Buda emléknapja - szept. 7.


       Buda visszafoglalásának emlékére tartják.

XI. Ince pápa kezdeményezésére jött létre 1684-ben a Szent Liga: a Habsburg Birodalom, Lengyelország és Velence törökellenes szövetsége, amelyhez később csatlakozott Oroszország, és a bajor, szász, brandenburgi választófejedelem is küldött zsoldosokat. Négy év alatt szorították vissza a törököket. 1686-ban, 145 év után vált szabaddá Buda. Bár a seregben nagy számmal harcoltak magyar katonák is, formailag Magyarország nem volt tagja a Szent Ligának. Így aztán további árat kellett fizetnie az országnak a török kiűzéséért: a bécsi haditanács a szövetséges hadsereg eltartási költségének 70%-át a parasztokra rótta. A császári tisztek a porciók behajtásán kívül raboltak, zsaroltak. Az erdők, nádasok menekültekkel teltek meg.
(Forrás: Neumann-ház– Irodalmi Szerkesztőség)
A Bécsi kapu téren található - kettős keresztet vivő - angyalszobor /Ohmann Béla alkotása/ az 1686. évi ostromra emlékeztet.Abdulrahmannak, az albán származású, utiolsó budai pasának a sírja a budai várban
2018. szeptember 6., csütörtök

Az arab és a fia

          Az öreg arab már 40 éve New York közelében lakik. Szeretne a kertjében krumplit ültetni, de egyedül van, öreg és gyenge. A fia Párizsban tanul. Ír hát neki egy e-mailt:

"Kedves Fiam, Ahmed! Nagyon szomorú vagyok, mert nem tudok a kertemben krumplit ültetni. Biztos vagyok benne, hogy ha itt lennél, tudnál nekem segíteni, felásni a kertet. Szeretlek! Atyád.

Másnap az öreg e-mailt kap a fiától:

Kedves Apám! Ne nyúlj a kerthez!!! Ott rejtettem el a "cuccot". Én is szeretlek! Ahmed.

Harmadnap hajnali 4-kor lerohanja az öreg arab házát a hadsereg, az FBI, CIA, a Ranger-ek és a Nemzetbiztonsági Hivatal. Átkutatják a házat és felássák az egész kertet, minden millimétert átkutatnak, de semmit sem találnak.  Aztán reggel csalódottan távoznak.


Negyednap az öreg arab újra e-mailt kap a fiától:

Kedves Apám!  Remélem, mostanra már fel van ásva a kerted és ültethetsz bele krumplit. Sajnos csak ennyit tudtam innen tenni érted. Szeretlek!
Ahmed

Cicahumor