2018. augusztus 11., szombat

Fokhagymás kenyérsaláta

Hozzávalók
-4 szelet teljes kiőrlésű kenyér 
-50 dkg paradicsom 
-1 csokor újhagyma 
- 1 ek. olaj 
- 12 fekete olajbogyó 
- 1 gerezd fokhagyma 
- só, bors 
- néhány friss mentalevél

Elkészítés
            A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd kockákra vágjuk. Az újhagymát felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk, a mentaleveleket feldaraboljuk, majd ezeket egy tálban összekeverjük. Ezután beletesszük az olajbogyókat, az összepréselt fokhagymát, az olajat, végül sóval és borssal fűszerezzük. A hűtőben rövid ideig érni hagyjuk, majd tálakba tesszük a salátát, és a tetejükre pirított kenyeret szórunk. (Forrás: 109.hu)

H. Barbócz Ildikó: Újabb találkozás a tengerrel

(Fotó: H. Barbócz Ildikó - Jesolo) 
2012. április vége. Kis észak-olaszországi körút Trieszt, Mantova, Cremona, Milánó, Bergamo, Comó és Brescia érintésével. Jobbára olyan helyeken jártunk, amelyeknek a nevét  most hallottam először, és az idegenvezető szerint is ezeket a városokat jobbára az „ínyencek” keresik fel, akik már bolyongtak Velence, Róma és Firenze utcáin.
Az első este Jesolóban volt a szállásunk.  Bő egy évvel jártunk itt korábban. A szállodai szoba (Hotel Arruzzo) elfoglalása után irány a tengerpart! A csoportból mi voltunk az elsők, akik a homokot taposva, belesüppedve a partot jártuk. Ameddig a szem ellátott, a napernyő nélküli fehér tokok karókként, párhuzamos sorokat alkotva, egymásra merőlegesen álltak ki a homokból. Senki a parton. Hasonmása a tavalyi tavaszi tengerképnek, azzal a különbséggel, hogy még elcsíptük a lemenő nap opálos fényeit, melyek lustán játszadoztak a kifutó tengerhabokban. Elgondoltam, hogyha a nyári szezonban kirakják a szivárvány minden színében a napernyőket a szállodák elé, és alájuk telepszik a tömérdek ember, már nem is lenne olyan vonzó a part a zsúfoltsága miatt. Így volt most szép, néptelenül, csöndesen, egyedül a tengerrel.
A középkori városkákat megjárván, a milánói gótikus dómot megcsodálván visszafelé útban erősen meresztgettük szemünket Velence felé. Szemünk már tudta az irányt, Mestre hajódaruit láttuk is, de a campanilét nem. Egy ugrás lett volna innen a lagunák városa, mert azt soha nem lehet megunni. És mégis! A velencei harangtorony a láthatáron! Tőle kissé balra Torcello harangtornya. Pár percre megmelegszik a szívem. Irigylem most azokat az embereket, akik arra járnak, a torony magasán vagy a kis sziget magányában. Aztán előtűnnek a laguna láthatárig nyúló vizei, a jesolói tengerpart szállodasora is érzékelhetővé válik. Az a gyors vigasz, hogy néhány nap elteltével újra találkozhatunk a tengerrel. Süt a nap, 20 C körüli a meleg, talán még a naplemente részesei is lehetünk. A laguna szélén haladunk a busszal, már csak 5 km Jesolo. A szürke ceruzára hasonlító hatalmas szálloda messzire kiemelkedik, legutóbb annak tövében, ahhoz közel laktunk. Nem árt ilyen égbe nyúló támpontokat megjegyezni.
A tenger a szállodához most még közelebb. Először magam sem gondoltam volna, hogy lehúzom a cipőmet, de a homok olyan kívánatos volt, annyira vissza akartam idézni a korábbi nyaralások, fürdések emlékét, annyira óhajtottam a tenger sós vizét. A perc kihagyhatatlan volt. Páran a csoport fiataljai közül meg is mártóztak. Nem volt hideg a víz, kellemesen hűvös habjai, fodrozódásai jólesőn simogatták fáradt lábaimat. Mit érdekelt engem, hogy a nadrágom szára vizes lett! Azonnal a lidói tengerparti vizes tocsogás jutott az eszembe, aztán a sperlongai hosszú mezítlábas séta. A percek teltével minden fürdés ott sorjázott emlékeimben, a sós vízzel való érintkezés előcsalogatta a hajdanvolt órákat, napokat.  Még volt annyi idő a vacsoráig, hogy a mólóra is kisétáljunk. Én mezítláb. Az érkező hullámok ritmusára szabályosan locsogott a víz a deszkák alatt, a sós levegőt szinte habzsoltuk megunhatatlanul. A négy nappal ezelőttihez képest a part megélénkült, kitették a színes napernyőket is, kinyitott a büfé, egy helyen szólt a zene.
Tenger! Te ellenállhatatlanul gyönyörű, semmi máshoz nem hasonlítható! Ma is elbűvöltél. Szirén módjára csábítod az embereket, óriási a hatalmad és az erőd. Egy pohár víz is fantasztikus tud lenni, a játszótéren egy lapát homok egy szitába fér bele, de amikor ilyen megmérhetetlen, felbecsülhetetlen tömegben hever a lábad előtt, mindjárt megváltozik az értéke, az ereje. Más dimenzióban foglalkozunk vele. Amikor mezítláb a süppedő, a halmazállapotát szüntelenül változtató homokban mackó módjára járunk, az imbolygás közepett nem kilószámra mérjük a mennyiségét, hanem elsősorban a hőmérsékletét érzékeljük, száraz vagy nedves mivoltát, séta közben ajándékaira, a kagyló-kincsekre figyelünk.  Élvezzük, amint az ezernyi homokszem betemeti a lábunkat vagy az egész testünket, aztán kissé haragszunk rá, mert nehezen tudunk megszabadulni tőle. Nem így a tengertől. Óvatosan áztatjuk benne a lábunkat, szokjuk a hőfokát, hullámos ölelését, aztán egyre beljebb merészkedünk, már a nyakunkig ér, és akkor úszni kezdünk benne, ráhasalunk a hullámok hátára, közben óhatatlanul megízleljük sós ízét. Eggyé válunk vele. Előttünk a végtelensége, alattunk a mélysége, szemünkben a szépsége ragyog. Mártózásunknak csak a rá fordítható idő végessége vet véget, de másnap lehetőség szerint kezdhetjük elölről az egészet.
A partvidékeken óriási iparágak épülnek a tengerre a hajóépítéstől a szállodaláncokon át a turizmusig. Csábító ereje ódaivá magasztosul, öröktől fogva való és természetes. Nincs a Földön nála nagyobb hatalom. Ebben rejlik minden sallangtól mentes, tiszta vonzódásunk a tengerhez, melynek titkait kifürkészni emberi ésszel és szemmel reménytelen, mert titkát mindenkor magába zárva az ár-apály ritmusára vonz és taszít a tenger.

2018. augusztus 10., péntek

Kedves állatok - az állatkertek napjánRakott krumpli

A klasszikus
            Hozzávalók két személyre: 1,5 kilogramm krumpli, 8 tojás, 1 bögre tejföl, 200 gramm prézli, kevés olaj, só és bors ízlés szerint.
            Az 1,5 kilogramm krumplit mossuk meg jól, aztán tegyük fel főni. Öntsünk a vízbe két kiskanálnyi sót. Főzzük puhára úgy, hogy ne essen szét. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni a krumplit, közben tegyük fel a tojást főni. Körülbelül félóra után vegyük le a tűzről. Ha kihűlt a burgonya és a tojás is, akkor pucoljuk meg mindet, majd szeleteljük fel karikákra.
            Pirítsuk meg a prézlit egy kevés olajon. Vegyünk elő egy jénai tálat, majd tegyük bele rétegesen a hozzávalókat: először a krumpli-, aztán a tojáskarikákat, utána a tejfölt – nem túl vastagon – majd a prézlit, és ezt ismételjük meg mindaddig, amíg meg nem telik a tál. A végén krumplival és tejföllel fejezzük be a sort, majd vegyünk egy tojást, keverjük fel és öntsük rá az egész tetejére. Tegyük be a jénai tálat a 200 Celsius fokos sütőbe, és süssük addig az ételt, amíg a rakott krumplinak a teteje megbarnul. Ízesítsük saját ízlésünk szerint.

Alma és máj
            Noha sejtettem, viszont nem gondoltam volna, hogy mennyi féle rakott krumplit lehet elkészíteni. Mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mit használ fel, mivel bővíti ezt a fenséges lakomát.
            Van, aki almát és májat is felhasznál, viszont tojást nem. Ehhez fél kiló csirkemáj szükségeltetik, hagyma és két alma. Továbbá természetesen só, bors, olaj, tejföl és aki szeretné, sajtot is lehet hozzáadni. Mindenekelőtt ajánlott bepácolni a májat. Miután megmossuk azt és felvágjuk, tegyük bele egy kevés olajba, szórjuk meg borssal és sóval.
Hagyjuk addig a fűszeres olajban, amíg úgy gondoljuk, hogy felszívta az ízeket (néhány óra). Jénai tál helyett lehet használni tepsit is, viszont akkor kenjük ki vajjal vagy zsírral. A karikákra vágott krumpli egy részét tegyük az aljára, utána az almaszeletekből egy réteget. Majd még egy sor krumpli következik, egy kis tejföl és máj. Ismétlés következik: krumpli, alma, burgonya és tejföl. Szinte egy óra alatt készen is van a sütőben. Miután kivettük, tehetünk rá sajtot. A forrótól az megolvad és ad egy plusz ízt az egésznek.

Hússal, gombával és szalonnával
            Igen változatossá tehetjük az ételt, ha módosítjuk a hozzávalókat. Például kolbászt is lehet beletenni máj helyett vagy mellett. A legelső verziót, a klasszikust azért ajánlanám, mert könnyebben emészthető, pedig nehéznek tűnik. A máj vagy a kolbász megerőltetheti a gyomrot. Nos, visszatérve a változatosságra, átalakíthatjuk teljesen az egészet.
            A receptek között keresgélve olvastam a következő hozzávalókat, amiket még fel lehet használni: közel fél kiló csirkemellet (csíkokra vágva), egy nagy hagymát, gombát, császárszalonnát (hmm), kukoricát. Ízesítőként a majorannát, a mustárt, természetesen a sót, a borsot is írták, emellett a zellerlevelet. Nem hiányozhat ez esetben sem a tejföl és az alap, a héjában főtt krumpli. z elkészítési mód ugyanaz, ami az előbbieknél is, csak a sorrend más, amit úgyszintén mi választhatunk meg, tehát teljesen ránk van bízva, különösebb szabály nincsen, amit be kellene tartani. A tál aljára mindig a krumpli kerüljön, ez a lényeges igazán, utána tehetjük a csirkemellet (amit szintén bepácolhatunk, ahogy a májjal tettük, viszont ez esetben majorannával és mustárral egészíthetjük ki a só-bors párost).
            A csirkemellcsíkok után jöhet a gomba, utána a kukorica, ne felejtsük ki a császárszalonnát sem, a hagyma is megadja az ízét, a kihagyhatatlan tejföl egy része következik, majd a burgonyaszeletek és a tejföl. Reszelt sajtot és szárított zellerlevelet szórhatunk rá a végén, aztán tehetjük is a sütőbe alig egy fél órára.

Savanyúság és desszert
            Ha nehézre sikeredett, azaz, ha az utóbbi gazdagon elkészített verziót választottad a rakott krumpliból, akkor bizony ne csodálkozz, ha nem vagy jól, főleg akkor, ha túl sokat is ettél belőle, mert annyira finomat ajánlottam. Nincs semmi probléma, megelőzhető a baj, elsősorban mértékletességgel, majd nem utolsó sorban savanyúsággal. Bármilyet választhatsz, a lényeg az, hogy a savassága miatt oldja a zsírt. Bort is lehet inni evés közben, az is segít az emésztésben. Desszertnek a savas tartalmú gyümölcsöket ajánlom. Egy finom, lédús és hűs gyümölcssaláta jól passzol egy ilyen ételhez.
Jó étvágyat és jó kísérletezést!

Mentsétek meg Nyugat-Magyarországot! felhívás 1921. augusztus 10-én hangzott el!

          1921. augusztus 10-én a (Magyar) Területvédő Liga (TEVÉL) felhívást tett közzé Mentsétek meg Nyugat-Magyarországot! 
          Előzménye: 1918. november végén megalakult Budapesten a Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája, vagy rövidebben (Magyar) Területvédő Liga (TEVÉL) a magyar békedelegációi tárgyalási előkészítésének tudományos támogatására. Alapítói Karafiáth Jenő jogász, Kelemen Kornél ügyvéd, Lázár Andor ügyvéd, Lázár Ferenc közjegyző, Milotay István újságíró, Pethő Sándor újságíró. Elnökei: id. lóczi Lóczy Lajos, Teleki Pál, Urmánczy Nándor. Főtitkára: Krisztics Sándor. A Liga jeles tagjai között említésre méltó Cholnoky Jenő földrajztudós, író, egyetemi tanár, az MTA tagja, dr. Persay Ferenc (élt: 1854–1937), Bars vármegye alispánja. Buza Barna, a Károlyi-kormány ideiglenes igazságügy-minisztere (regnált: 1918.október 30.–november 3.) kétmillió koronával segítette az állam részéről a szervezet megalapítását, amit a Magyar Földrajzi Társasás is támogatott. Országszerte helyi szervezetei alakultak. A Magyarországi Tanácsköztársaság feloszlatta, de annak bukását követően, 1919 augusztusában gyakorlatilag azonnal újjáalakult. Ettől kezdve országosan szervezett tüntetéseket és tömeggyűléseket, különböző kiadványokat, levélzárókat adott ki a megalázó békeszerződés ellen.
          Miután 1920. július 4-én aláírásra került a trianoni békediktátum, a Védő Ligák Szövetségével közösen pályázatot írtak ki a magyarság aktuális életérzését kifejező rövid imádságra, illetve jelmondatra. A győztes pályaművek: Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna: Magyar hiszekegy c. imája (melyet a szerző 1921-ben Hitvallás c. hosszabb verssé bővített), ill. ismeretlen szerző Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország jelmondata.
          A Liga menekült gyermekek számára internátusokat szervezett. 1920-ban kiadott irredenta levélzáró sorozatukat Tary Lajos tervezte. Országos gyűjtéséből összejött pénzből csináltatta és állíttatta fel 1921. január 16-án a budapesti Szabadság téren az ún. Irredenta szobrokat; 
          A Területvédő Liga „találta meg” és használta fel saját propagandacéljaira József Attila 1922-ben írt Nem, nem, soha! című versének címét, aminek kissé módosított változata a Nem! Nem! Soha!. gyakorlatilag a Liga (nem hivatalos) országos jelszavává vált.


2018. augusztus 9., csütörtök

Ecetes szilva befőzése

hozzávalók / 12 adag

elkészítése

  1. A szilvákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.
  2. 7 dl-es üvegeket megtöltjük vele. Kb. 7 db-ra lesz elegendő.
  3. Felöntjük mindegyiket vízzel, majd egy edénybe ezt leöntjük, és felforraljuk a cukorral, ecettel, szalicillal együtt. Forrón visszatöltjük a szilvákra. Néhány perc múlva, mikor már a szilva jól átmelegedett, újra leöntjük a lét, és még egyszer felforraljuk. Megint visszatöltjük a szilvákra. 
  4. Másnap pótoljuk az ecetes lét, hogy tele legyenek az üvegek, és lezárjuk. Rögtön tehetjük a helyükre. A kétszeri forralás a dunsztolás helyett van!
  5. 2 hónapos érlelés után fogyasztható.

A gyógyító zeller

 A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.

           A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonságai: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
Milyen esetekben segít a zeller-lé kúra?
Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
Allergiára:
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fõ szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.
Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdõt.
Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására.
A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: A mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.

(Forrás: Birtalan Katalin - természetgyógyász)

Képek a horvát Adriáról

 A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot mindenkinek ajánlom megtekinteni
 A legnagyobbn vízesés 78 m magasságból esik alá
 Messziről gyönyörű látvány a több emeletes és több ágú vízesés a gyűjtő tavacskával.
Közelről a hatalmas robaj a lenyűgöző.

 Spalatóban (a horvátok Splitnek keresztelték át) jópofa a nagy tölcsér az egyik sétáló utcában.
Jó érzés volt a saját útikalauzomból olvasni a Keresztelő Szent János-templomról.

 Egy órán keresztül ültem ezen a helyen, és néztem, csak néztem Diocletianus 1700 éves palotájának romjait és a keresztény szellemű átalakítás eredményét: Diocletianus mauzóleumának 1400 évvel ezelőtti templommá alakítását. A 800 éves Harangtorny alsó két emeletét IV. Béla felesége, Laszkarisz Mária, román, majd ezt tovább emelte másfél évszázaddal később gót elemekkel bővítve Károly Róbart felsége, Erzsébet. 

A Központi előcsarnokban (Peristilium) római katonákkal lehet fényképezkedni, és pihenni a lépcsőkön.


 Spalatóban a másik kedvenc helyem a pálmafás sétányon üldögélni (mint a képen) és nézni a kikötőt vagy Diocletianus palotájának külső falát (akár éjjel is).

Trau (a horvátok Trogirnak keresztelték át) mozgalmas történetének egyik érdekes emléke az itt látható klasszicista filagória, melyet Marmont marsall azért emeltetett, hogy a tenger csobogása mellett kártyázhasson. (Főnöke, Napóleon is szeretett kártyázni, és gyakran csalt is!)

 Jó közérzetemet fokozta, hogy a tenger csobogása mellett tudtam írni a Trianon könyvemet, és hogy a kánikula csökkentésére mindig kéznél volt a tenger.

2018. augusztus 8., szerda

NOSZTALGIA - ÖT ÉVE TÖRTÉNT Búgócsiga együttes utcabálja Balatonfüreden - 2013. augusztus 5.

          Nyolc óra előtt pár perccel érkeztem a balatonfüredi móló előtti Kisfaludy Színpadhoz, hogy 8 órától részt vegyek a Bógócsiga egyettes utcabálján. Nagy volt a várakozásom, mert még nem ismertem őket. A nézőtér nagyon foghíjas volt, a szinpadkép pedig 8 óra 5 perckor így nézett ki.  De nemsokára a fehér gatyás úr odament a mikrofonhoz, és elmondta, hogy a nagy melegre tekintettel fél órával később kezdenek. Hogy kinek volt melege, azt nem mondta, de lehet, hogy a zenekar többi tagjának, akik a strandon vagy a környéken bőven található sörözők egyikében hűtötték magukat. A várakozás alatt sétáltam egyet a Tagore sétányon a Balatonfüredi Borhetek sátrai között, mely a tópart legnagyobb és legrégebbi ilyen rendezvénye.


          Mire visszaértem, már sokan voltak, és éppen a Hungária együttes Vízparti twistparti című száma hangolta a közönséget. Az utóbbi években többször jártam utcabálokban, és sokról írtam is, ezért meglepő volt, hogy a most hallott számok nagy részét más zenekarok nem szokták előadni. De ezek is kiválóan illettek a hangulatba. Volt rekedt hangszín, füstköd, közönség megénekeltetése, sőt a gyerekekkel is kísérleteztek a Kedvesen című  "örök" slágerrel. A tánc nem igen bontakozott ki nagyobb méretekben, de a szépszámú közönség jól szórakozott az inkább koncertre hasonlító esten.

Érdekes szobrok