2018. július 28., szombat

Feleségek és férjek kapcsolatáról

Legalább 10 éve férjezett asszonyok egy csoportja tréningen vett részt, amelynek ez volt a témája: "Mennyi még a szerelem az ön házasságában?".

Először mindegyikük azt a kérdést kapta, hogy szereti-e a férjét?
Mindegyikük azt felelte, hogy "igen".
A következő kérdés az volt, hogy ezt mikor mondta a férjének legutoljára
Egyesek azt válaszolták, hogy "ma", mások azt hogy "tegnapelőtt", "múlt héten", "már nem is emlékszem"... stb.
Ekkor azt a feladatot kapták, hogy küldjenek a férjeiknek egy sms-t ezzel a szöveggel: "Szeretlek, drágám!".

A férjek válaszai:
1. Ki vagy? 
2. Az istenért, mi történt...?!
 3. Én is Téged (ez csak egy eset volt).4.  Ez meg mi akar lenni? Megint összetörted az autót?!
5. Mi van? Nem értem, mi akar ez megint lenni...
6. Nem tudom, mit vittél véghez, de ezt már nem bocsátom meg neked!
7. ????
8. Ne háríts rám semmit, nyíltan írd meg, mennyit akarsz már megint...
9. Álmodom?
10. Ha megtudom, hogy valójában kinek szól ez az üzenet, garantálom, hogy agyoncsapom! 
11. Már többször szépen kértelek, hogy ne igyál annyit. Ha nem hagyod abba, végleg elhagylak!

Grízes (darás) tészta receptje

Édes változata

Hozzávalók (3–4 adag): 25 dkg (rövid)metélt, 7 dkg búzadara, 2 dl víz, olaj a pirításhoz, só, baracklekvár, porcukor
Elkészítés ideje: 20–25 perc.
Elkészítés menete: Elsőként kezdd el főzni a tésztát: végy egy alkalmas lábast, melegíts benne vizet, és ha már elkezdett forrni, dobd bele a tésztát, egy csipet só és pár csepp olaj társaságában. Ezután kezdd el pirítani a búzadarát egy nagyon kis adag olajon, folyamatosan kevergetve, mert az elején ugyan nem úgy látszik, de nagyon könnyen odaég.
Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a vizet, és addig kevergesd együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vedd le a tűzről, és dolgozd össze a tésztával. Nem túl diétás megoldásként önts rá jó nagy adag lekvárt, majd szórd meg a tetejét jó sok porcukorral, mert a grízes tészta úgy jó, és a menzán egyébként se adtak belőle eleget.

Sós változata

Elkészítése: A fentiekhez hasonlóan készítjük, de a darához a vízzel történő felöntéskor több sót adunk, így pároljuk meg, és keverjük össze a tésztával.
Ízlés szerint még sóval (borssal) fűszerezve, finom ecetes salátával, savanyúsággal, savanyú káposztával, vagy csak önmagában tálaljuk.

Hamis grízes tészta

Találtam az interneten olyan ajánlást is, hogy gríz helyett prézlit érdemesebb használni, mert hamarabb kész van, és az íze is jobb. Kísérletező kedvű olvasóimnak ajánlom kipróbálni. És ha tényleg igaz, kérem írja meg nekem a bejegyzés alatt található hozzászólás rovatomba, hogy más is bátorságot nyerjen.

Honnan ered? - Horogra akad

A Balatoni halak napjára - július utolsó szombatja

          Gyakran olvashatunk olyan hírt, hogy a rendőrség által üldözött bűnöző horogra akadt. E mindennapos hír szövegében egy nagyon régi mesterséget idéző szólásra bukkanhatunk. A horog ugyanis a horgászok szerszáma, ők dobják a vízbe, hogy halat fogjanak. Az éhes hal, ha bekapja, fennakad rajta.
          Legtöbbször az elcsípett bűnöző esetében fejezzük így ki magunkat, de néha akkor is halljuk ezt a szólást, amikor a lány terve valóra válik, és az általa kiszemelt legényt sikerül meghódítania, férjnek, vagy udvarlónak megszereznie, s így az is horogra akadt. Előtte mondjuk a lányról: kiveti a horgot, és miután sikerült végleg behálóznia a legényt, akkor mondjuk: bekapta a horgot.
          Ezt a szólást persze még akkor is használjuk, ha azt akarjuk érzékeltetni, hogy sikerült valakit rászedni, valamely nem tiszta ügy számára megnyerni.
          A horog használatának legegyszerűbb formája a pecázás. A kézben tartott  botra zsinór van kötve. A zsinóron fel s alá csúsztatható pedző, vagy úszó, úszóka. A zsinór végéhez illeszthető előkére felcsalizott horgot kötnek. A csali lehet kishal, giliszta, kukorica, tésztaféle. Az úszó (pedző) abban a pillanatban, amikor a vízben vagy a víz fenekén a horgot a hal bekapja, megmozdul - lebukik, vagy a vízre fekszik - s így jelt ad a horog gyors kihúzására. Ám a pedző néha csak meginog a vízben, jeléül annak, hogy a hal csak bökdösi a horgot, még nem kapta be. A horgászatnak ezt a jelenségét azért is említem, mert nyelvünk szólás formájában ugyancsak megörökítette. Amikor valaki valamit kezd megérteni, de még nem vált szellemi birtokává, akkor szoktuk mondani: pedzi már a dolgot.


Balatoni halak napja - július utolsó szombatja

Szokatlan dolog, hogy egy folyó- vagy állóvíz halainak ünnepnapja legyen. Magyarországon július végén ünneplik a balatoni halak napját. Az ünnepnap létesítésének célja hazánk legnagyobb tavának népszerűsítése.
Hazánk – és Közép-Európa – legnagyobb tavára, a Balatonra, valamint a benne élő halakra kívánja felhívni a figyelmet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezése: 2004 óta minden év július 31-e (más adatok szerit július utolsó szombatja, az idén július 28-a) a Balatoni Halak Napja.
Az igazi balatoni hungarikum a keszeg (dévér és vörös szárnyú), a fogas (süllő), a csuka, harcsa és a balin. A legkedveltebb balatoni halunk a ponty, dacára annak, hogy a Balaton eredetileg nem is pontyos víz.
Az ízletes balatoni halak helyett az emberek inkább a hekk halat fogyasztják a tó partján, mivel az abban van a legkevesebb szálka. A helyzet odáig fajult, hogy az Argentínában honos halat sokan már balatoninak hiszik. A Balatoni Halak Napja többek között erre az anomáliára is rá kívánja irányítani a figyelmet
A hal nemcsak fehérjékben és vitaminokban (D, B2, B12) gazdag, jelentős ásványianyag- és nyomelemforrás (jód, szelén, fluor) is egyben. A benne rejlő omega-3 zsírsavnak köszönhetően a gyakori halfogyasztás jótékony hatással van az egész testre. Csökkenti az időskori szem-megbetegedéseket, a mellrák-, az infarktus-, az érelmeszesedés- és az agyvérzés kockázatát és hatékony segítséget nyújt a depresszió ellen is.
Várpalota mellett található egy kedves település, Csór. Van ennek egy híres-neves fogadója: Csóri Csuka Csárda. Sokan nem tudják, honnan ere a neve. Íme a monda nagyon röviden:
Mátyás király egy ízben a csóri fogadóban szállt meg. Mivel böjti idő volt, halat rendelt. Jókora csukát kapott, de hiányolta a máját. A fogadós azt mondta: nincsen neki. A felséges úr méregbe gurult, és megparancsolta szolgáinak, vesszőzzék meg a kapzsi fogadós kezét... A király a "piros kesztyűhöz" ezt a kommentárt fűzte: ha a csóri csukának nincsen mája, a palotai pálcának meg nincsen száma!

NOSZTALGIA - ÖT ÉVE TÖRTÉNT Halászléfőző piknik - Alsóörs, 2013. július 27. (Beszámoló 4/1. rész)


          2012-ben nagyon jól éreztem magam az alsóörsi Halászléfőző pikniken. Két bejegyzésben számoltam be olvasóimnak 2012.  július 21-én. Az idei rendezvényről is készítek  részletes képriportot. Most tekintsék meg előzetesemet.
A résztvevőket Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere köszöntötte

A főzőversenyt Molnár Zoltán vezetésével a Dunai Halászok csapata nyerte meg


Amíg az érdeklődők kóstolgatták a halászlevet, „Jó ételhez szól a nóta” címmel Hajnal Nikolett és Németh Rudolf cigányzenekarának műsorát hallgattuk
Utána a Veszprém-Bakony Táncegyüttes fellépése következett

Az idei nap sztárvendége Charlie volt


A Sa-Si duó utcabálja a tavalyihoz hasonlóan jól sikerült, melyről 2012. augusztus 18-i bejegyzésemben írtam.
Tájkép csata után - másnap reggel 7 órakor
(A színpad állva maradt, jól felépítette Cziráki Martin és Miklós, Hajdú Csaba és Kertész Dávid.
Részletes beszámolóval folyamatosan jelentkezem.)

2018. július 27., péntek

Szerbiai benyomásaimról (5/4.)

          Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom –­ kezdeményezésemre – a 75. évforduló alkalmából (több napos) vízi és szárazföldi túrát szervezett. Most nem a műemlékekről, nem a látnivalókról számolok be folytatásokban blogom olvasónak, hanem a szubjektív benyomásaimról.

          Ami zavart, az igénytelenség szemmel látható. A régi magyar területeken nem annyira, de a régen is szerb területeken jobban. Néhány példa:

Sajkásgyőrkei pad a parkban

 Óbecse egy nagyobbacska település, a környék központja. Romokban a főtere, de az ortodox temploma kivül-belül rendezett.


Ópalánka nagyon fontos dunai kompátkelő, mivel híd száz kilométerekre található. Naponta ötször közlekedik a komp. Így néz ki a kikötés helye.

Az utak minősége vegyes. A főutak jók, mint nálunk, a mellékutak rosszabbak, mint nálunk.

A falfirka általános. Talán még több, még rondább és még zavaróbb, mint nálunk. Még a csodálatos fekvésű szendrői várban is éktelenkedik.

A folyók (Tisza, Duna, Dráva stb.) nagyon vadregényesek, nincsenek beton közé szorítva. 
 Adai kemping, a zentai Tisza-híd, jobbra a strand.

Bal oldalt macedon, jobb oldalon szerb nemzetiségű horgász Szendrőnél, a Dunán. Mint a világon mindenütt, ők is arra panaszkodtak, hogy nincs kapás!
(Készült 2016-ban) (Folytatom)

Nők, férfiak görbe tükörben

Görögország csődje 1898-ban

         Athanasion Christoforos: Az újkori Görögország története c. könyvében (Budapest, 2006. 43. oldal) olvastam a következőket (szó szerint írom le):
           "A görög kormány a háború által okozott károk helyreállítására és a hadisarc kifizetésére súlyos politikai és gazdasági feltételek mellett újabb kölcsönöket vett fel Angliától és Franciaországtól. A két imperialista nagyhatalom a kölcsönök visszafizetésének biztosítására 1898-ban Görögországot nemzetközi pénzügyi és gazdasági ellenőrzés alá vonta: rátették kezüket az állam bevételeire, a vámokból és a bélyegekből befolyó összegekre. Az ország költségvetésének felét pedig a korábi kölcsönök amatai emészették fel. Így Görögország csődbe jutott."
Valahogy ismerősnek tűnik ez nekem napjainkban is!!!

Görögországi képek:


Megalakult a Magyar Revíziós Liga - 1927. július 27.


          A Magyar Revíziós Liga az irredenta tevékenység szervezésére, összehangolására szerveződött. Társadalmi szervezetként arra törekedett, hogy a világ fontosabb országaiban felhívja a figyelmet a trianoni béke igazságtalanságaira, s ezzel elősegítse a revízió sikerét. A nagyon óvatos hivatalos külpolitikai területi revíziós politika 1927-ben erőteljesebb hangra váltott, mivel Magyarország olasz nagyhatalmi támogatást szerzett a területi revízió megvalósításához, ugyanekkor jelentős nyilvánosságot is kapott a világsajtóban Lord Rothermere jóvoltából.
Ezek hatására megélénkültek a Trianon-ellenes szervezetek is, mivel nagyobb lehetőséget éreztek a magyar revíziós propagandában. Egy új, tagegyesületeket tömörítő ernyőszervezetre (liga) lett szükség, mely majd a „félhivatalos” külpolitikai propagandát szervezi. Július második felében Herczeg Ferenc író, valamint a nagy gazdasági érdekvédelmi szervezetek: a Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Takarékpénztárak és Bankok Egyesülete, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület és az Országos Mezőgazdasági Kamara képviselői elhatározták a Magyar Revíziós Liga megalakítását. Herczeg Ferenc a Liga 1927. július 27-én lezajlott alakuló ülésen leszögezte, hogy „az úgynevezett Rothermere-vonal nem magyar javaslat”, mivel „a magyar nemzet nem adja föl jogát a maga ezredéves […] államterületéhez”.
          Augusztus 11-én, a liga végleges alakuló ülésén 35 nagy taglétszámú társadalmi szervezet lépett be alapítóként. (A tagegyesületek száma 1929-ben már meghaladta az ötszázat.) Herczeg Ferencet választották elnökké. Herczeg a Szerbiához csatolt bánsági Versecen született 1863. szeptember 22-én. (Trianon előtt Temes vármegye Verseczi járásának székhelye, 1910-ben 27 370 lakossal, amiből csak 8602 volt szerb nemzetiségű.). Az „írófejedelem” több menekültsegélyező egyesület elnöke, revíziós témájú cikkek és publicisztikák tucatjait írta, országgyűlési képviselő, a felsőház újonnan kinevezett tagja. Ügyvezető igazgató Fall Endre lett. (Fall a kereskedelmi iskola tanára volt Temesvárott, majd 1919-ben Magyarországra menekült, ahol sorstársai ügyeivel foglalkozott a Herczeg vezetése alatt álló szervezetekben.) 1928-ban Eckhardt Tibor (élt: 18881972) kisgazdapárti politikus, országgyűlési képviselő került az ügyvezető alelnöki posztra, és ezzel kialakult az a vezetőség, amely lényegében a liga egész fennállása alatt irányította annak tevékenységét.
          1927. október 1-jén a liga bemutatkozó előadás-sorozatot indított a régi Országház nagytermében, majd a hónap közepén az Auguszta-telepen a liga vezetőinek részvételével felavatták a Menekültek Lord Rothermere díszkertjét. Novemberben a liga küldöttsége Londonban átadta Rothermere-nek azt a huszonhat díszes bőrkötésű albumot, amelyben több mint egymillió „mindenféle vallású, életsorsú és világfelfogású” magyar fejezte ki a „nemzet háláját és hódolatát”, s köszönte meg aláírásával, hogy Rothermere „a brit nemzet dicsőséges hagyományaihoz híven nemes bátorsággal síkraszállott idegen uralom alá kényszerített és jogaitól megfosztott testvéreink millióiért”.
          A Magyar Revíziós Liga a világközvélemény – elsősorban a vezető nagyhatalomként tisztelt Nagy-Britannia – felvilágosítását tartotta fő feladatának. Mivel itthon az a nézet terjedt el, hogy a Történeti-Magyarország felosztása a szomszéd államok félrevezető propagandájának a bűne, kialakult az a kissé naiv elgondolás, hogy a Magyarország történelméről és jelen helyzetéről szóló hiteles információk terjesztése a nagyhatalmakat rábírja majd arra, hogy tévedésüket helyrehozzák. A liga tehát a békeszerződés remélt felülvizsgálatát szándékozott előkészíteni propagandájával. Gyűjtötte a magyar kisebbségek sérelmeiről szóló jelentéseket, valamint a revíziós témájú hazai és külföldi publikációkat, s maga is rendszeresen közölt revíziópárti cikkeket a hazai sajtóban és Rothermere lapjaiban. Az őszi hónapokban napvilágot láttak A Magyar Revíziós Liga Kiadványai címet viselő, angol, francia, olasz, német és magyar nyelven megjelenő sorozat első propagandafüzetei. A nagyhatalmak politikai és sajtókörei számára megküldött gyengécske, ügyetlenül fordított röpiratok azonban hatástalanok maradtak.
        A Revíziós Liga 1928 tavaszától egyre sűrűbben közölhette írásait a Magyar Külpolitika című folyóiratban, amely 1929-től a liga hivatalos lapja lett. A címlapon ettől kezdve ott állt a liga jelvénye is: zöld mezőben kalász és három kezdőbetű – MRL. Megkezdődött az országos szervezeti hálózat kiépítése is. E mozgalom keretében vármegyék, városok és községek, valamint a legkülönbözőbb apró társadalmi egyesületek – kaszinók, önképzőkörök, baráti társaságok – csatlakoztak a ligához. Ezenkívül magánszemélyek egyénileg is beléphettek. A taglétszám 1930-ra elérte a kétmilliót.
A liga eközben külföldön is terjeszkedett. A nagyhatalmak fővárosaiban irodákat állított fel, melyek a követségeket tehermentesítve propagandát folytattak, bizalmas összeköttetéseket szerveztek, s cikkeket helyeztek el a sajtóban, ellátták a magyarbarát társaságok tagjait anyagokkal. A Revíziós Liga külföldi titkárságai kétségkívül nagy munkát végeztek, még ha ez nem eredményezte is a fogadó ország közvéleményének megnyerését. Olaszországban megalakult az Amici dell’Ungheria (Magyarország Barátai) nevű egyesület, illetve annak ifjúsági szervezete, melyek rendszeresen szerveztek barátsági rendezvényeket, revíziós témájú előadásokat és csereutazásokat. Franciaországban több politikus és újságíró is felszólalt a magyar revízió érdekében. A harmincas években olasz, angol, francia és német képviselőcsoportok tettek látogatást Magyarországon – rendszerint a liga szervezésében. A liga londoni titkársága segédkezett Bethlen István 1933. végi angliai előadásainak előkészítésében is. (A volt miniszterelnök 1932 májusában a liga díszelnöke lett.)
          A Magyar Revíziós Liga 1940 szeptemberéig összesen 270 könyvet jelentetett meg. Ezekben, lényegében válogatás nélkül, minden történeti, néprajzi, biztonságpolitikai, gazdasági, jogi, földrajzi, katonapolitikai érvet hadrendbe állított, amelyet alkalmasnak talált a magyarság iránti rokonszenv fokozására vagy a trianoni békeszerződés bírálatára.
A revíziós propaganda három közismert szimbólumot is segítségül hívott: a krisztusi passió jeleneteit (hamis bírák, kálváriajárás, keresztre feszíttetés, feltámadás), az 1848–49-es szabadságharc eszmei hagyományát (jogos önvédelmi harc az idegen agresszió ellen, egységes nemzeti mozgalom, kiváló külföldiek a haladó magyar ügy pártján, hősies bukás után méltányos kiegyezés) és a honfoglaló-honvédő történeti tradíciót (a haza földjét meghódító hős, a haza és a nyugati kereszténység védelme rablóhordákkal és pogányokkal szemben).
          A Magyar Revíziós Liga propagandájának aktivitása, valamint a revízió iránt tanúsított nemzetközi érdeklődés aggodalmat keltett a kisantant államaiban. Csehszlovákiában, Romániában és Jugoszláviában 1931-ben létrejöttek az első antirevizionista szervezetek, sőt egy francia publicista kezdeményezésére központot állítottak fel Párizsban. 1934 elején megalakult a Román Revízióellenes Liga, amely körlevélben szólította fel a közalkalmazottakat és az állami vállalatok dolgozóit a csatlakozásra. A magyar nemzetiségűek számára ugyan nem volt kötelező a belépés, de a tagdíjat az ő fizetésükből is levonták.
A Magyar Revíziós Liga feladatköre 1941 után megváltozott, Magyarország diplomáciai kapcsolatai az angolszász hatalmakkal megszakadtak, a hivatalos viszony helyreállítására nem volt remény. A magyar kormány azonban megkísérelte újrakötni az elszakadt szálakat, de ez semmilyen eredményt sem hozott.
         1944 elején a németek tudomást szereztek a fegyverszüneti és kiugrási tárgyalásokról, amelyet a Liga tagjai végeztek, s a katonai megszállás veszélye fenyegetett. Az irattárból el kellett tüntetni a béketapogatózásokra vonatkozó bizalmas dokumentumokat. A semleges országokban tartózkodó képviselők biztonságban voltak, a budapesti központban dolgozókra viszont komoly veszély leselkedett. A liga Zrínyi utcai irodájában többször tartottak házkutatást, alkalmazottai ellen körözést adtak ki, s bár annak nincs nyoma, hogy bárkit is letartóztattak volna, a Magyar Revíziós Liga hamarosan széthullott.
(Készülő Trianon Trilógiám második kötetéből részlet)

2018. július 26., csütörtök

Szerbiai benyomásaimról (5/3.)

          Délen, a Bácska, Dél-Baranya/Drávaszög, Muraköz, Mura-vidék területének 1941-es visszarendeződése után Magyarország határa teljesen a vizek mentén alakult ki: Dráva, Duna, Tisza. Az Országhatártúra mozgalom –­ kezdeményezésemre – a 75. évforduló alkalmából (több napos) vízi és szárazföldi túrát szervezett. Most nem a műemlékekről, nem a látnivalókról számolok be folytatásokban blogom olvasónak, hanem a szubjektív benyomásaimról.

          Minden kapható, ugyanúgy, mint nálunk. Az árak is hasonlóak. A fizetés azonban kevesebb.
          Ahogy délebbre megyünk, a Trianon előtt is szerb részekre, szemmel látható a szegénység. A Bácskában és a Bánátban a kiváló fekete földek lényegesebben magasabb életszínvonalat biztosítanak. Ez volt a Történeti Magyarország éléskamrája. Nemhiába ragaszkodtak foggal-körömmel a szerbek ezekhez a területekhez Trianonkor.
          Feltűnően sok a kóbor kutya a mezőkön, az országutak mentén, a városokban. De sok ember is sétáltat kutyát. A vasút kiment a divatból. Például Fehértemplom elhagyott vasútállomása. Pedig itt négy sínpár volt valamikor!!!

A horgosi vasútállomás pottyantós WC-je

Nyomorék emberek kéregetnek a városokban a templomok előtt.

Településeken és nappal is kell használni a tompított világítást, nem csak az országúton, mint nálunk.

Nagyon sokfelé láttunk illegális szemétlerakókat. De a települések, utak mente is szemetes. Mint nálunk régebben. Gályán a kereszt mellé tették a szemétgyűjtőt. De itt legalább van.
(Készült: 2016-ban)

Elmélkedés a női egyenjogúságról - A humor szemszögéből


A férje temetése előtt az idős özvegyasszonytól megkérdezi a temetkezési vállalkozó: - Hány éves volt a férje, asszonyom?
- 98. Két évvel idősebb nálam.
- Akkor ön most 96?
- Igen. Arra céloz, hogy talán nem is érdemes már hazamennem?

Egy idős néni sétálgat az utcán, egyszer csak meglát egy jósdát. Gondolja, ő még szeretne élni, kíváncsi, milyen lesz a jövő, így hát betér oda. Leül a jósnővel szemben.
- Azt szeretném tudni, hogy mi lesz velem 20 év múlva – mondja a néni.
A jósnő ránéz, kicsit csodálkozik, hiszen látja, hogy elég öreg, de azért elkéri a tenyerét és elkezdi olvasni a jövőt.
- Látok egy pasast New York-ban – mondja meglepetten a jósnő.
- Ohhh – mosolyodik el a néni.
- Látok egy fiatalembert Párizsban is.
- Húúú!
- És egy jóképű férfit Chichagóban.
A néni hangosan kacarászik, a jósnő nem hisz a saját szemének, de aztán egyszer csak megszólal: – Jaj, megvan! Maga a jövő héten felajánlja a szerveit.
–Halló, elmegyógyintézet? Nem szabadult ki maguktól mostanában egy őrült?
–Nem. Miért?
–Mert valaki ma megszöktette a feleségemet.

A nyomozó kérdi a csinos titkárnőt:
– Hölgyem, nincs valami ötlete, miért ugrott ki a főnöke az ablakon?
– Sajnos nincs. Pedig olyan kedves ember volt. A múlt hónapban vett nekem  egy igazi szőrmebundát, a múlt héten egy igazi sportkocsit, ma pedig egy  igazi gyémántgyűrűt. Aztán mondta, hogy szeretne lefeküdni velem, mit kérek  cserébe?
– És mit mondott neki?
– Azt, hogy az irodában mindenki 50 dollárt szokott adni.
 
- Apuci, miért kukorékolnak a kakasok már kora hajnalban?
- Tudod fiam – válaszol az apa –, sietniük kell, ha valami mondanivalójuk van, mert aztán felébrednek a tyúkok is!

A férj hazatáviratozik, hogy üzleti útjáról egy nappal hamarabb tér vissza. Amint belép, a hálószobából kéjes nyöszörgéseket hall, az ágyban felesége egy idegen pasassal ölelkezik. Felordít fájdalmában, és kirohan az éjszakába. A szomszéd sarkon az anyósába ütközik.
–Még ma reggel beadom a válópert – kiáltja fenyegetően
Az anyós csillapítja: –Adj egy esélyt a lányomnak, hogy rendbe hozza a dolgot!
A férj rááll; bemegy a klubjába, ott hívja fel egy óra múlva az anyósa: –Minden rendben! A feleségednek tökéletes mentsége van, máris tiztázta magát. A postaközpont hivatalos papírjával bizonyíthatja, hogy nem kapta meg a táviratodat!

A vezérigazgató szokott stílusában levelet diktál gyönyörű, fiatal felesége csábítójának: –Uram! Felhívták a fegyelmemet arra, hogy Ön egy ideje szerelmi viszonyt folytat a feleségemmel. Hogy ezt a kérdést rendezzük, kérem, keressen fel irodámban pénteken délután három órakor.
A csábító válasza: –Tisztelt Uram! Megkaptam körlevelét. Meghívását a péntek délutáni tömeggyűlésre köszönettel elfogadom.

Bukta

            Ha nincs otthon friss, instant élesztőt is használhatunk hozzá és bármilyen töltelékkel, túróval, almával is elkészíthető!


Hozzávalók / 6 adag

A tésztához

§                                 3 dl tej (langyos)
§                                 1.5 dl napraforgó olaj
§                                 1 db tojás
§                                 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
§                                 60 dkg finomliszt
§                                 3 ek cukor (3 sarkokba)
§                                 1 csomag vaníliás cukor (4 sarokba)
§                                 1 tasak instant élesztő (középre)

A töltelékhez és a tetejére

§                                 10 dkg sárgabaracklekvár
§                                 2 dl tej (meleg)
§                                 1 dl napraforgó olaj

elkészítés

1.                              A kenyérsütőbe a fenti sorrendbe beletesszük a tészta hozzávalóit, és dagasztó (kelesztő)programra állítjuk. Aki kézzel dagasztja, rugalmas tésztát kell készítenie.
2.                              Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, leheletnyi liszttel átgyúrjuk. Kb 1 cm vékonyra, téglalap formájúra kinyújtjuk, egyforma -hosszúkás- nagyságúakra vágjuk (14-15 db lesz).
3.                              Kézzel egyenként még lapítunk rajtuk (kb. fél cm lesz), és a felénk eső részére ráteszünk 1-1,5 tk lekvárt, a két szélét ráhajtjuk, majd felgöngyöljük.
4.                              Olajjal leheletnyi vékonyan kikent tepsibe rakosgatjuk (a tekerés alja alulra essen), de ne szorosan, mert még kelni fog.
5.                              A tetejére: megmelegítjuk a tejet, beleöntjük az olajat, összekeverjük, és ráöntjük a buktákra. Állni fog benne, de nem baj, mert sülés közben felszívja! 
6.                              Előmelegített sütőben, normál hőfokon 40-50 perc alatt megsül.
7.                              Porcukorral megszórva tálaljuk.
§                                 sütési hőfok: 180°C
§                                 tepsi mérete: 36x27 cm
§                                 költség: 500 Ft
(Forrás: Gabys konyhája)