2018. július 7., szombat

A nap imája

            „Istenem, kérlek: adj nekem bölcsességet, hogy megérthessem a páromat, adj szeretetet, hogy megbocsáthassak neki, és adj türelmet, hogy elviseljem a hibáit! Mert ha erőt kapnék, akkor biztos agyonütném. Ámen.”

A csók világnapjára - július 6.

A csók fajtái (A szemérmes puszitól a francia csókig)


Kutatások alapján a férfiak és nők 60%-a állítja, hogy az első csóknak döntő hatása van a megfelelő partner kiválasztásában. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél fontos szerepe van a “Nagy Ő” megtalálásában. Az első csók sokszor meghatározza egy kapcsolat kezdetét vagy korai végét.
            A hamisítatlan érzéki gyönyört keltő csókhoz két ember egymás iránti odaadása, tudása és kölcsönös szimpátiája kell. Csókot adni és kapni egyforma hevességgel érdemes. A legtöbb csók két alapvető mesterfogás keverékéből: a zárt és a nyitott szájjal történő csókolózás elemeiből áll.
            A csók kezdetben általában lágy és szelíd. Zárt vagy alig nyitott ajakkal kezdjük. Ideális esetben az arcizmaink tökéletesen lazák. Ettől hamarabb érezzük úgy, hogy a szánkkal csókolózunk, nem csupán az ajkainkkal. A szorosra zárt ajak és a csücsörítés a tartózkodás jele, és lehetetlenné teszi, hogy valóban megcsókoljanak. Ugyan miért akarnál szigorú apácanövendéknek tűnni? Lazítsd el az ajkadat, hagyd, hogy gyengéden puhatolózva találjon rá kedvesed szájára.
            Könnyedén húzd végig a felső ajkad vagy mindkettőt a társad száján. Finoman lehelj csókot az állára, az orrára, a szemöldökére, a szemhéjára, a halántékára, a fülére, a nyakára és a tarkójára, igyekezz kifigyelni, melyiknek örvendezik legjobban. Ha valami igazán a kedvére volt, azt valószínűleg változatlan formában és helyen viszonozza.
            Játszadozz, csókolgasd az ajkait, az arcát és a nyakát tovább. Immár kissé erősebben tapaszd az ajakad az övére, egy-egy csókod tartson hosszabb ideig, mint az első körben. Nagyon finoman megharapdálhatod párod ajkának széleit is.
            Számtalan pár beéri ennyivel. Mások számára ez a száraz csók jelenti a romantikát, és sokkalta vonzóbbnak érzik a nyelves pusziknál. Egyesek visszataszítónak tartják a nyelves (vagy francia) csókot, a romantikusabbak és a kalandosabb természetűek azonban szeretik.
            De térjünk vissza az ajkaidhoz, amelyek immár kissé kinyíltak. Dugd ki rajta egy picit a nyelved, és a hegyével nyalintsd meg társad ajkát. Mivel egy férfi ajka sem fagylalt vagy jégkrém, kerüld az összeszorított ajkakkal való szopogatását, és még véletlenül se úgy nyalogasd, mint egy olvadófélben lévő fagyit! Egyszerűen érintsd meg nyelved hegyével az ajkak közepét, majd két oldalát, végül húzd végig nyelved párod felső ajkán. Lassan haladj, figyeld, melyik rész érintése tetszik neki a legjobban, és miként válaszol. Ha még újdonság számára ez a játék, segíts neki ellazulni. Türelmed jutalma a szemérmetes csók boldogsága.
            Ajkad alsó ívét érintsd kedvesed ajkához, nyisd ki kissé a szád, dugd ki a nyelved hegyét, és lassan, nagyon gyengéden fedezd fel vele párod ajkainak külső, majd a belső felületét. Valószínűleg követi a példád és viszonozza mozdulataidat a felsőajkával és nyelve hegyével. Ezután tedd meg ugyanezt, a felső ajkaddal érintve száját, és közben kínáld fel számára az alsó ajkad.
            Miután kellőképp elidőztetek egymás ajkán csüggve, merészkedj kissé beljebb. Mozgasd gyorsabban ide-oda, fel-alá a nyelved, játszadozzatok, mintha a két nyelv kergetőzne. Azután finoman vonulj vissza, csukd be a szád, hogy ismét teljesen ellazulhassanak az arcizmaid és a nyelved.
            Soha ne merészkedj túl mélyre a párod szájában, ne próbáld a torkán ledugni a nyelved, és a társadnak se engedd meg ezt. Némely férfi ugyanis hajlamos ugyanúgy használni a nyelvét, mintha a hímvesszője lenne, és mindenáron a szájüreg mélyére törekszik. Amikor ez előfordulj, húzódj vissza, csukd be a szád, majd kezdd elölről a csókolózást az apró, finom érintésekkel. Kedvesed bizonyára hamar megérti a jelzést.
            Tartózkodjatok egymás nyelvének túl erős szopogatásától és beszívásától, mert sem ez, sem a dárdaszerűen előreszegezett nyelv bökdösése nem kellemes. Tétlen se maradj, ha nyelvedet lustán megtartod magadnak, nem lesz túl vidám élmény a csókolózás.

Egy átlagos 70 éves élet időtartama alatt az ember 110. 000 percet tölt csókolózással.
          A csókolózás egy bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe.
            A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.
            A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. Az aktuális rekorder egy bangkoki pár, akik 46 óra 22 perc 9 másodpercen keresztül csókolóztak Thaiföldön a szerelmesek napja alkalmából rendezett csókmaratonon.
            A Nature magazin egyik cikkében 2003-ban arról számolt be, hogy kétszer annyian fordítják jobbra a fejüket, mint balra.
            A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csókolózás feltehetően tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimók és az új-zélandi őslakók, a maorik kultúrájában például az orrokat dörzsölik össze helyette. (Ez sem rossz, ki kell próbálni!) (A képeken Picasso és Henrik Sorensen képzelte csókok.)

Karfiolkenyérrel a kilók ellen

Ez a cso­dás karfi­ol­ke­nyér remek szö­vet­sé­ge­sed lehet, ha a fölös ki­lók­tól sze­ret­nél meg­sza­ba­dulni. Szén­hid­rát alig van benne, tö­ké­le­tes fo­gyó­kú­rás alap! A zöld­fű­sze­rek­től, a fok­hagy­má­tól, va­la­mint a saj­tok­tól tész­tája cso­dás me­di­ter­rán han­gu­latú. Is­teni finom és ez nem hiz­lal!
A karfiol a szénhidrátszegény diéta egyik legsokoldalúbb zöldsége. Tulajdonképpen bármit helyettesíthetsz vele, amit normál esetben szénhidrátbombákból készítenél: lehet köret a rizs helyettnassolnivaló falatka, sőt, akár pogácsanokedli, sőt, zsemle is. És ami a legjobb: teljesen szénhidrátmentes, vagyis csak úgy robbannak majd le rólad a felesleges kilók!
Ezúttal csodás, zöldfűszeres-sajtos, mediterrán aromájú,  nyári kenyér készül belőle. 

Hozzávalók:

·1 fej karfiol, apró rózsákra szedve
·1/2 csésze reszelt mozzarella sajt
·1/2 csésze forgácsokra vágott parmezán sajt
·1 tojás
·1/2 evőkanál összenyomott fokhagyma
·1/2 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom
·1/2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
·1 teáskanál só
·1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
A feltéthez:
¾ csésze reszelt mozzarella sajt

Így készítsd el:

1. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius-fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
2. A karfiolt háztartási robotgéppel őröld rizs méretű szemcsékké.
3. Egy nagyobb tálban keverd össze a darált karfiolt a reszelt mozzarellával, a parmezánforgáccsal, a tojással, a zúzott fokhagymával, a zöldfűszerekkel, a sóval és a borssal.
4. Az így kapott masszát simítsd a sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. fél centi vastagon.
5. Mehet is az előmelegített sütőbe, 10-12 perc után vedd ki. Szórd a félig kész karfiolkenyérre a másik adag mozzarellát. Tedd vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt elolvad, és barnulni kezd. Hagyd hűlni 10 percig, majd vágd vastagabb csíkokra az isteni, szénhidrátmentes kenyérkét!
6. Friss zöldfűszerekkel és parmezánnal tálald, és tegyél mellé pikáns, paradicsomos szószt a mártogatáshoz!

Jó étvágyat!

(Forrás: Fittfazék

2018. július 6., péntek

Máglyarakás

 Hozzávalók egy 30 X 24 cm-es tepsihez:
  • 12 zsemle
  • 1 kg alma
  • 6 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 tk őrölt fahéj
  • 1 l tej
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg sárgabarack lekvár
Elkészítése:
A zsemléket előző nap felszeleteljük kb 1 cm-es szeletekre és hagyjuk megszikkadni.
Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük és a margarinon cukorral és fahéjjal ízesítve megpároljuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük.
A tejet felforraljuk és a szikkadt zsemlékre öntjük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját.
A zsemlés massza felét a tepsibe terítjük, elosztjuk rajta a párolt almát, majd a maradék masszával betakarjuk. A tetejét megkenjük baracklekvárral és sütőben 160 fokon kb 40 percet sütjük.
Közben a tojások fehérjét cukorral és két evőkanál lekvárral kemény habbá verjük. Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd rákenjük a fehérje habot és a sütőbe visszatéve még 15-20 percet sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
(Forrás: Receptneked.hu Küldte: Kautz Jozsef)

H. Barbócz Ildikó: Még mindig lilában (Balatoni tűnődések VII/6.)

És néhány nap múlva visszavárt. Ezúttal autóval kacskaringóztunk a napsütötte vidéken. Olyannyira megkapó volt, hogy ki kellett szállni az autóból a májusi tarka mezők kellős közepén, a kaszanyűbükköny világoslila virágtengerében gyönyörködni, a mezei zsálya sötétlila illatát újra és újra beszívni. A domináns lila színbe olykor-olykor a pipacs vérző pirosa vegyült, a palettát a fehér színek szelídítették. A délnyugati dunántúli szélben lent a földön milliónyi virágszál hullámzott, fent az égen felhőalakzatok fonódtak össze és kúsztak szerteszét, habos tortacsodák ültek a dombokon túli tó fölött. Akár a világ végére is képzelhettük volna magunkat a hirtelen ránk törő csöndben, mert a sokadrangú országúton csak elvétve mellőzött valaki. A semmibe vett, lenézett, most előkelő helyre került mezei zsálya Balatonszőlőstől Balatonakaliig mutatta az utat, mintha szabályosan sorba ültették volna a két oldalon.
Mosolygott a smaragdszínű rét, dúdolgatott a virágzásnak induló szőlősorok között a szél, határtalanul s üdén magasodott fölöttünk az ég fehér felhőpamacsaival, s mi ugyanilyen határtalan örömmel szedtük csokorba húgommal az árokparti lila virágokat, melyek Paál László vásznára kívánkoztak. Ebben a gyermeki önfeledtségben a lelkünk is felfrissült kicsit, s így érkeztünk föl a már ismerős dörgicsei dombra a Boldogasszony templomromhoz, ahonnan a tücskök cirpelése közepett széles sávban látható volt a Balaton nyugati medencéje. Kívánkozott a mozdulat, hogy egy padon süttessük magunkat a kellemes időben, míg be nem teltünk a pazar látvánnyal. Nagy meglepetésünkre és örömünkre másnap a parthoz közeli „Karolina” kávézóban az üvegasztalokon és 5 literes befőttes üvegekben ez az árokparti lila növény díszelgett. A rózsamintás huzatú székeken kényelmesen hátradőlve, akár egy rózsaligetben, kortyolgattuk a frissen pörkölt kávét és a szálas teát. „Tea, kávé, bor, kenyér – egy pillanatnyi nyugalom” – így hirdeti magát a testvérpár, aki nagymamájuk emlékére hálából üzemelteti ezt a helyet. A Nagymama süteménye és a Vilma tortája az ősöket idézi.
Balatonfüred, 2013. május (Fotó: H. Barbócz Ildikó)

2018. július 5., csütörtök

Okos gondolatok
Csontváry Kosztka Tivadar születésnapjára - 1853. július 5. (3/1)

Önarcképe (1900 körül)
          Több mint fél évszázad után, a festő születésnapján átfogó életmű-kiállítás nyílik 97 alkotásából a budai várban lévő Honvéd Főparancsnokság tizenkét termében. Nyitva év végéig hétfő kivételével 10-18 óra között. A kedvenc magyar festőm előtt tisztelgek három részből álló sorozattal.
           Csontváry 1853július 5-én született Kisszebenben (ma: Sabinov, Szlovákia), egy évben Van Gogh-gal, de igazából mégsem tekinthetők kortársnak, mivel Van Gogh már halott volt, amikor Csontváry festői korszaka indult. Édesapja, dr. Kosztka László gyógyszerész, aki a helyi közösség igen megbecsült tagjaként szakmája mellett különféle rendészeti-közigazgatási jellegű (rendőrkapitányi és postai) feladatokat is ellátott. Különcségei már neki is voltak: az akkori magyar közállapotoktól meglehetősen idegen módon kerülte a szesz és a dohány minden formáját, szabadidejében pedig pirotechnikai kísérleteket folytatott, petárdákkal és minirakétákkal; tehát afféle amatőr tudós volt, amilyen „külföldön” egyébként sem volt ritka a nagy háborúk előtt. Édesanyja az Ung megyei származású daróci Heizelmayer Franciska volt.
Csontváry elemi iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, a magyar nyelv tökéletes elsajátítására szülei alföldi rokonokhoz küldték. 1862-től a kisszebeni kegyesrendiek algimnáziumába járt. Sokat kerülte az iskolát, inkább a természetben gyönyörködött, különféle rovarokkal, lepkékkel, dongókkal, méhekkel játszott. Egy 1863-as tűzvész következményeként leégett a város jelentős hányada. Míg apja tűzoltással foglalatoskodott, Bella nővére a tűz áldozatává vált. Az apa a forradalomban vállalt császárpárti szerepe miatt családjával együtt 1865-ben Kisszeben elhagyására kényszerült. Felesége rokonaihoz, Szerednyére költöztek, ahol a családfő földműveléssel és vadászattal kezdett foglalkozni. A gyerekek az ungvári kegyesrendi főgimnáziumba jártak.
1873-ban elhagyta a római katolikus hitet.
Tíz évi munka után a Szentföldre és Olaszországba utazott, ahol a tájat – ebben ma már a kritikusok egyetértenek – értő szemmel és tehetséges kézzel festette le. Az 1890-es évek végén DalmáciábanOlasz- és Németországban járt. 1902-ben festette Selmecbánya látképe c. művét, majd Jajcéban és a Hortobágyon dolgozott, 1904-ben EgyiptombanPalesztinában és Athénben járt. Ez út emlékét Kocsizás újholdnál Athénban, a Jupiter-templom romjai Athénban c. képei őrzik. 1904-ben festette a Nagy-Tarpatak a Tátrában, A taorminai görög színház romjai c. több négyzetméteres tájképeit.

H. Barbócz Ildikó: A lila virágok nyomában (Balatoni tűnődések (VII/5.)

         Az elhúzódó orvosi előadás után egy délután Dörgicse az úti cél. Autóbusszal pendlizünk, ami helyi lakosokat szállít. A térkép beszédes földrajzi neveket tár fel előttünk: Som-sarok, Kopasz-tető, Erdő alja, Irtás, Nemes-mező, Magyal. Balatonszőlősön már megfordultunk korábban, akkor erős szélben tettünk egy sétát a falu főutcáján, s emlékezetem szerint a Vadkörte kiskocsmában tájjellegű bort kóstoltam. Pécsely és Vászoly települések a térképről már ismerősnek tűntek. Dimbes-dombos vidéken kanyargott a busz, szemem a szőlőtáblákat mérte volna föl, de a Balaton-felvidék ezen részén a gondoltnál kevesebbet láttam. Pedig igazi, napsütötte, déli fekvésű szőlőtermő táj ez, egy dörgicsei ismertető tábla szerint már a római uralom idején szőlőt és bort termeltek itt. Alkalmi ismerősünk szerint az öregek kihaltak, a gyermekeik nem fognak ebbe a nehéz munkába, ami állandó odafigyelést követel, és a bor szeretetét, babusgatását jelenti. Természetesen errefelé is vannak híres pincészetek, pl. a Koczor, a Pántlika. A domboldalakon néhol feltűntek a jellegzetes présházak is. Dörgicse elbűvölő hely. Egy helybéli fiatalember azt javasolta, hogy a falu harmadik részén, Alsódörgicsén szálljunk le. Már messziről hívogatott egy templomrom. A hozzávezető dombot könnyeden s rövid idő alatt megmásztuk. Meglepetés volt a panoráma, mert ilyen széles, szinte a nyugati medencéig húzódó képre nem számítottunk. Ilyen borult időben is élvezettel néztünk körbe a XIX. századi rom tövében. A Badacsonyhoz közeli Szépkilátóhoz hasonló élményben volt itt részünk. A falu nádtetős, tornácos, meszelt falú, helyreállított parasztportái a múlt századokat idézték, melyek mára már a nyaralók szerepét töltik be. Alsó-, Felső- és Kisdörgicsét összevetve 7 templomtornyot számoltunk meg. Kevés ilyen településre bukkanhatunk a Balaton-felvidéken, de azt hiszem, még az országban is. Intenzív akác- és bodzaillat kísért minket a meredek kis utcákon, közökön bolyongva, a magaslaton a lekaszált fű illata és a fergeteges tücsökzene igazi falusi hangulatot árasztott. A faluvégen a csinos buszváró mellett a kocsmában láttam csak jobbára embereket, az utca közepére percekig bátran kiállhattam az alkonyati csöndben. Visszafelé ketten vártuk a buszt. Vászoly lankái közt felbukkant a Tihanyi-félsziget egy számunkra még ismeretlen fekvésben, aztán hamarosan leereszkedtünk a füredi házak közé. Egy hely, ahová napsütésben is el kell jönni, lassabban bolyongani, talán egy pohárka bort is megkóstolni, a dombtetőn a padon üldögélve hosszabb ideig gyönyörködni a Balaton panorámájában. Dörgicse visszavár!
Balatonfüred, 2013. május (Fotó: H. Barbócz Ildikó)

2018. július 4., szerda

A banán élettani hatásáról

A banán segít leküzdeni a depressziót. Egyen meg 2 banánt egy megerőltető edzés, tevékenység előtt, hogy extra energiát nyerjen, és stabilizálja vércukorszintjét. Egy banán az esetleg fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt.
A vizelettel való kalcium veszteség ellensúlyozására is jó, valamint erős csontokat épít.
Javítson hangulatán, és csökkentse a menstruációt megelőző és alatti fájdalmakat, görcsöket. Kiváló stresszoldó is egyben.
A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, támogatja a fogyást, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B-6 vitamin tartalmának.
Javítson vérképén, és enyhítse a vérszegénység tüneteit, a banánban lévő vas által.
Magas kálium tartalma miatt csökkenti a vérnyomást. Véd a szívroham és a stroke ellen.
Mivel gazdag pektinben, segíti az emésztést. E mellett finoman kelátképző is, eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből.
Serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben. Emésztőenzimeket is termelnek, hogy segítsék a tápanyagok felszívódását.
Székrekedése van? A banán magas rosttartalma segít normalizálni a bél perisztaltikáját.
Hasmenése van? A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.
Természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést.
Az egyetlen olyan gyümölcs amely nyersen is fogyasztható anélkül, hogy a gyomorfekélyt súlyosbítaná mert filmes bevonattal látja el a gyomrot maró savak ellen.

A banán nyújtotta természetes gyógymódok:
A banánevés segít megelőzni a veserákot, védi a szemet makula degeneráció ellen, és erősíti a csontokat a kalcium felszívódásának növelésével.
Segít a tanulásban azáltal, hogy éberebbé teszi a tanulókat. Vizsgák előtt mindenképp fogyasszon el egy banánt, hogy a magas káliumszintet kihasználva növelje koncentrációkészségét.
A banán magas antioxidáns tartalmú, semlegesíti a szabad gyököket, és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen.
Egy banán étkezések között segít stabilizálni a vércukorszintet és
csökkenti a reggeli rosszulléteket.
Kenje be a pók harapást, szúnyogcsípést vagy csalánkiütést a banánhéj belsejével, hogy enyhítse a viszketést és irritációt.
Stabilizálja a vércukorszintet olyannyira, hogy ha étkezések között banánt eszik, mást nem is fog kívánni.
Egy banán a testhőmérsékletet is csökkentheti, és lejjebb viszi a lázat, vagy segít egy forró napon.
A természetes hangulat-fokozó triptofán segít enyhíteni a szezonális affektív zavarokat (SAD).
A dohányzásról való leszokást választaná? A banán nagy mennyiségű B-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot tartalmaz, csökkentve az elvonási tüneteket.
Szemölcsöt is eltávolíthat úgy, hogy egy darab banánhéj belsejét a szemölcsre teszi és ragtapasszal leragasztja.
Dörzsölje a banánhéj belsejét bőr kézitáskájára, vagy cipőjére és száraz ruhával gyorsan fényesítse ki azokat, ragyogni fognak.

Ne felejtsük el, hogy a banánból isteni finom turmixokat is lehet készíteni!


A hazatérés napja Zajtán - 1920. júl. 4.

            1920. június 4-én budapesti idő szerint 16:32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben a Magyarországot megnyomorító diktátumot.
            A nagy döbbenetben a többség elvesztette hitét, de azért voltak, akik próbálták menteni, ami menthető. Ilyen hős volt Gaál Lajos iskolaigazgató, kántortanító is, akinek köszönhető, hogy az első világháború után Zajta felszabadult a román fennhatóság alól.
            Gaál Lajos a szatmári tanítóképzőben szerezte diplomáját, ahol osztálytársa és jó barátja volt Huszár Károly az akkori miniszterelnök. Gaál Lajos már előbb látott egy térképet, amin a határ Zajta és Nagypeleske között húzódott. Amikor Trianon után kivonultak a megszálló román, szerb, francia, cseh csapatok a csonka ország területéről, Zajtáról nem távoztak a románok
            Nagypeleskén volt a román katonai parancsnokság, feje egy fiatal román katonatiszt. Ő minden vasárnap a zajtai római katolikus templomba jött misére, bár Nagypeleskén volt görög katolikus istentisztelet is. Mise után minden alkalommal bement a kántorékhoz, Gaál Lajosékhoz. Magyarul nem tudott, így németül beszélgettek.
            A kántor egyik alkalommal mondta neki, hogy Rozsályban, az úgynevezett Szőlőskertben van egy darab földje, nem tudja, mi van vele. El kellene talán adni. Kért egy határátlépési igazolást, hogy elintézhesse, de valójában azért kérte az átlépési engedélyt, hogy Zajta ügyében intézkedhessen. Megkapta az engedélyt. Megírta Huszár Károlynak, hogy Zajta a térkép szerint Magyarországhoz tartozik. Kérte, intézze el, hogy ezt érvényesítsék. Átment Rozsályba Izsák földbirtokoshoz, megkérte, hogy levelét valamiképpen juttassa el a miniszterelnökhöz. Izsák megígérte, s mondta, hogy egy hét múlva jöjjön át ismét a válaszért.
            Útja eredménnyel járt. A község visszacsatolását, felszabadulását július 4-én vasárnap délre tűzték ki. Előtte való délután jött egy ember Nagypeleskéről, hogy igazgató úrral kell beszélnie. Egy levelet hozott. Kormos Gyula, a nagypeleskei körjegyző írt: „Éjszaka ne legyél otthon. A hadnagy téged gyanúsít. Én mindenképpen lebeszélem róla, nem tudom, sikerül-e.” Gaál Lajos az éjszakát a kukoricásban töltötte, de nem kereste senki.
            Vasárnap, a nagymise után körmenettel, zászlókkal kivonult a falu az új határhoz. Jöttek a szomszéd falvakból is: Rozsály, Gacsály, Méhtelek, Garbolc, Tisztaberek, s a román oldalról Nagypeleske, Kispeleske, Lázári… Mindenütt híre terjedt Zajta felszabadulásának. A híd és az alatta folyó patakocska lett a határ. Volt nagy öröm, boldogság! S a túloldalon maradtak sírtak, de reménykedtek is, hátha nekik is sikerül, hisz ők is színmagyarok! Sajnos hiába! A zajtaiak kimondták: „Ez a nap fogadott ünnep lesz!”
            A többieknek 1940. augusztus 30-áig, a II. bécsi döntésig kellett várni a román megszállás felszabadítása alól. Sajnos ez is csak 5 évig tartott, mert a győztes nagyhatalmak Romániának ítélték a színmagyar lakosságú területet.
            S honnan tudom mindezt ilyen jól, hitelesen? Én Gaál Lajosnak a hét gyermeke közül a legidősebb, Gaál Mária vagyok. 1920-ban végeztem el a szatmári irgalmas apácák zárdájában a negyedik polgári iskolát. Akkor 15 éves voltam. 
(Fábián Dánielné Gaál Mária)

A keresztesek nagy veresége Hattinnál - 1187. július 4-én.

A Hattini csata az egyik legismertebb és legnagyobb csata volt a Keresztes háborúk folyamán. A keresztényeket Guido jeruzsálemi király vezette, a muzulmánokat pedig Szaladin egyiptomi szultán, a muzulmánok egyik legnagyobb vezére.

A csata előzményei

A II. keresztes hadjárat után a muszlimok nagy erőkkel kezdték támadni a Szentföldön elhelyezkedő keresztény államokat. A legnagyobb sikereket Szaladin egyiptomi szultán érte el, aki sok kárt okozott a keresztesek számára. Nem sokkal hatalomra kerülése után elfoglalta Damaszkuszt és két másik várost, amelyik nem hódolt be előtte. A Szaladdin ellen felállított sereg parancsnoka Guido jeruzsálemi király, egy gyenge kezű despota, aki udvaroncai befolyása alatt állt, és meg kellett küzdenie a trónért harcoló trónkövetelőkkel. Szaladin a keresztény sereget félre vezetve, hagyta, hogy a keresztesek azt gondolják, hogy Szaffurija vára ellen vonult, de az igazi célja a Galileai-tenger partján található Tiberias városa volt. Terve bevált, Tiberia várura, III. Rajmund tripoli gróf azonnal Szaffurija felé vette az irányt, hogy egyesüljön az ott gyülekező keresztény hadakkal. Viszont a keresztesek ekkor tapasztalták, hogy nem Szaffurija ellen, hanem Tiberias ellen vonulnak a muszlim hadak, amelyet védtelenül hagytak, ezen felül még Rajmund felesége is ott maradt, aki hírnököt menesztett a seregekhez, hogy siessenek a város védelmére. Szaladin erre számított. Esze ágában sem volt a várost ostromolni, ezzel a csellel csak az volt a terve, hogy a keresztény sereget, nyílt, a muzulmánoknak kedvező terepre csalja. Guido először nem akarta egy nő miatt kockára tenni Jeruzsálem feletti uralmat, mert könnyen lehet, hogy ha odaveszik a sereg, vége van Jeruzsálemnek is. De döntését megváltoztatta, mert a lovagrendek nagymesterei (Templomos lovagrend, Máltai lovagrend, Szent Lázár lovagrend) azzal fenyegették, hogy ha nem támadnak, akkor elhagyják seregeikkel Guidot, aki ezt nem kockáztathatta meg.

A csata

A keresztesek 1187. július 3-án napfelkelte előtt indultak el. Döntésük fő oka az volt, hogy minél nagyobb távot tudjanak megtenni mielőtt a nap "gyilkos" sugarai elérnék őket. De ez sem segített, mert nem hoztak magukkal elegendő vizet, ezért teljesen kimerültek. Erre a pillanatra várt Szaladin. Serege ekkor előbukkant a hegyek takarásából és megtámadta a keresztényeket. Bár a keresztények nem számítottak támadásra, az első rohamot visszaverték, főleg íjpuskásaiknak köszönhetően. Ekkor egy közeli forrás felé vették az irányt, de ezt Szaladin látta és egy kisebb csapatot küldött a keresztesek és a víz közé, bár Guidónak az javasolták, hogy támadja meg az előtte lévő sereget, mindenki megdöbbenésére, Guido táborverésre adta ki a parancsot. Ennek is megvoltak az okai, mert a gyalogosok már alig tudtak mozogni a fáradságtól. Így az estét a skorpióktól és kígyóktól hemzsegő völgyben töltötték, Szaladin viszont nem támadott, csak reggel. Hajnalra a keresztény sereg fegyelme már olyan rossz volt, hogy a felbomlás küszöbén álltak. A gyalogosok nagy része (a lovát vesztett lovagokkal együtt) szétszóródtak víz után kutatva, mások a szomj haláltól félve átálltak az ellenség oldalára. A szenvedéseket tetőzte, hogy Szaladin parancsára a szaracén (a keresztények nevezték így őket) katonák felgyújtották körülöttük a bozótokat, így a füst csípte a katonák szemét. Rajmund gróf ekkor úgy határozott, hogy katonáival kiválik a királyi hadseregből, és megpróbál kitörni Hattin felé. A kitörés sok áldozattal járt, de sikeres volt, viszont az így meggyengült királyi had sorsa megpecsételődött, mert gyalogos védelem nélkül nem maradt esélyük a győzelemre. Először a szaracénok nyílzáport zúdítottak rájuk, majd kézitusában felmorzsolták a megmaradt kereszteseket. Guido, Gérard de Rideford templomos nagymester, Châtillon-i Rajnald Antiochiai fejedelem és több főnemes is fogságba esett.

A csata következményei

Guidot és Rajnald-ot Szaladin elé vezették. Guido szomjúságra panaszkodott, Szaladin ekkor adott neki egy pohár rózsavizet. Guido ivott belőle, majd átadta Rajnaldnak, de ekkor Szaladin kifakadt és kirúgta Rajnald kezéből a kelyhet. Rajnald ugyan is több muzulmán karavánt kirabolt, fosztogatott és gyilkolt le, ezzel elnyerve a muzulmánok gyűlöletét. Ekkor Szaladin kihúzta kardját és lecsapta Rajnald fejét. Guido azt hitte, hogy ő lesz a következő, de Szaladin megnyugtatta: "Királyok, nem ölnek királyokat, Rajnald gonosz ember volt, megérdemelte halálát".
         Szaladin így nem ölte meg Guidót, de sokáig fogságban sínylődött, több főnemessel együtt. A csata egyértelmű muzulmán győzelemmel végződöt

         A szaracénok még a szent keresztet is megszerezték (ennek a keresztnek a közepére egy szilánkot építettek be abból a keresztből, amin Jézus Krisztust megfeszítették). A győzelem után a muzulmánok gyorsan megszerezték a Szentföld majdnem egészét, végül még Jeruzsálemet is, mert nem maradt katona a várak védéséhez.
(Forrás: Wikipedia)

2018. július 3., kedd

A horgászat örömei - görbe tükörben

A rózsa - a virágok királynője

Nincs a Földön olyan emberlakta hely, ahol ne találnánk meg a házak körüli kertekben, parkokban a virágok királynőjét, a rózsát. Gyönyörű szirmaival, színével, illatával elbűvöli, el bódítja az embert, és szeretettel, melegséggel tölti meg a szívét. Ezer meg ezer mese, legenda szövődik köréje. Akár egyetlen szála is üzenetet visz, vallomást ad át. Lovagrendeket alapítottak a nevével, véres csatákat vívtak a jelképe alatt. Kitüntetéseket neveztek el róla: aranyrózsa-rend, ezüstrózsa-rend… – bizonyítva ezzel is, mennyire megbecsült virág. A rómaiak gyógyító hatással ruházták fel. Valóban az is: a beteg szívek gyógyítója. De különösen nagy tiszteletben állt és áll a rózsa a törököknél, amint azt Gülbaba legendája is bizonyítja.
A törökök egyébként azt tartják, hogy a rózsának lelke van: az illata. Nem is hagyták elillanni. Kis-Ázsia népei, aztán a görögök, bolgárok nagy kitartással igyekeztek üvegbe zárni ezt a lelket. Ma különösen a bolgárok művelik a rózsaillat begyűjtését. Ott a rózsákat úgy termesztik, mint nálunk a szőlőt. Virágzás idején felejthetetlen élményt nyújtanak ezek a rózsaszőlősök. Rózsaolaj csak a szirmokban van, ezeket szüretelik le. Bizony rengeteg rózsa kell, akár egyetlen cseppért is. Egyetlen kiló rózsaolaj előállításához harminc mázsa rózsaszirmot használnak fel. Így nem is csoda, hogy a rózsaolaj az aranynál is drágább. Európai hódító útjára a rózsát tulajdonképpen Napóleon császár első felesége, Joséphine indította el. Ő tette divatossá új fajtákkal, új színekkel. Ma már sok-sok ezer fajta pompázik világszerte, s egyre újabb és újabb fajták is születnek.
El se hinné az ember, hogy ennek a pompás virágnak az őse az egyszerű, szerény vadrózsa, amelyet ott találunk az erdő szélén, sziklás, köves helyeken, bozótként. Ebből alakították évszázadokon keresztül határtalan kitartással, szeretettel, sok-sok munkával. Hogy mikor kezdődött a rózsák nemesítése, ki tudná megmondani! Valószínű egyidős az ember földművessé válásával.
Felénk sokáig a damaszkuszi rózsák voltak a legelterjedtebbek, de évente csak egyszer virágzanak. A sárga rózsát a törökök hozták. A kúszó vagy futórózsák (Crimsonok) Kínából, Koreából származnak. A rómaiak állították elő a többször virágzó Remontana rózsákat. De ma a legszebbek, királynők a rózsák között, a tearózsák és ezek keresztezései, hibridjei. Bimbóik karcsúak, szirmaik leheletfinoman visszatűrődnek, illatuk pompás. Olyan finomak, olyan szépek, hogy az ember minden pillanatban várja, hogy megszólalnak halk muzsikáló hangon. Ezeket a légfinom virágokat a kínai kertészek állították elő, onnan terjedtek el az egész világon. (Forrás: Lászlóffy Aladár: Régi rejtély – Új talány. A képeket én készítettem a balatonfüredi Jókai Villa kertjében 2012. augusztusában.)

H. Barbócz Ildikó: Szélzúgás - - - - (Balatoni tűnődések VII/3.)

           Egy vasárnap délután olvasás közben a hirtelen beálló csöndre lettem figyelmes, mely már huzamosabb ideje hiányzott. A híres balatoni szél muzsikált több mint egy napja, zúgott egész éjszakán át meg-megújuló és elcsendesedő rohamokban, de folyamatosan. Az ébrenlétből az álomba ringatott, az álomból a felerősödő süvöltésbe. A nappal engedte látni az udvaron növő óriás platán izmos ágainak ritmikus hajladozását, mely egyrészt összjátéknak tűnt, másrészt a szél kedve szerinti hajladozásának, bókolásának. A fák zöld ágrácsai között a szürkébe borult ég töredezett mozaikjai. Délutánra, a hirtelen beálló örömteli csöndben fehér foltosan az égbolt klasszikus kékje bukkant elő, a sziesztában ezen pihent meg a szemem, miközben Keresztury Dezső füredi verssoraiban gyönyörködtem:
„De hiába, a fő gyógytényező
ma is a víz, a napsütés, a béke,
egy-egy jó séta, a szív csendessége,” (Orvos)
„Lágyan hordjon ölében a szél, az eső simogasson,
tündér táj derűjét oltsa szívünkbe dalod.” (Balatoni szél)
„A Bakony zuzmarás leheletétől
tömzsi hegyek karéja védi meg,
szőlős lejtőire arany-zöld fény dől,
barack virul ott s mandula-liget.”
A költő témái közt szerepelt még a Berzsenyi-ünnepség, a sirályok, a Kiserdő, a part, a Kéki-dal, a Tagore sétány, a hajdani Játékszín, Csopak, Balatonszőlős, a dombok, a pincék. A költeményben megénekelt barackfák és mandulafák mind a mai napig jellemzői ennek a tájnak, és naiv szemem sok hasonlóságot fedezett fel bennük. Janus Pannonius dunántúli mandulafái nagy zöld szemekkel hajolnak ki a kerítéseken. 
A kikötőben árboc-zene, földöntúli, de stílszerűen inkább vízentúli muzsika, amikor a megfeszített kötélhúrok az égbetörő ezüst vitorlarúdnak csapódnak a tobzódó hullámok mozgására, ütemesen vagy ütemtelenül, különféle ütőhangszereket idézve, rapszodikusan a viharos, süvítő szélben. A móló két oldalán egész vitorlássor képezi az alkalmi zenekart, a karmester a szél maga, szeszélyeire bízva a játék. A közönség is alkalmi, az emberek jönnek-mennek, le s föl sétálnak a kikötőben. Kedvem lenne Petőfivel megkérdezni tőlük:
„Látjátok ezt a táncot? /Halljátok e zenét?”
Balatonfüred, 2013. május