2018. június 23., szombat

Öt éve történt - Magasra tette a mércét a Jolly-Joker

Beindult a nyári évad Alsóörsön

Kiváló választás volt a szervezőktől, hogy a tavaly már megszeretett győri fiúk nyitották az idei szezont. A szellemes összekötő szövegek, a közvetlenség, a karaoke teszi közkedvelté a nyolc éve alakult együttest.
Szerencsés volt a helyszín megválasztása is. A strand zöld gyepén heverészve, a Balaton partján ülve, a környező vendéglátóhelyeken fogyasztgatva mindenki megtalálta a kedvére valót. A gyerekek ugrálgatását fokozatosan felváltotta a felnőttek táncolása, majd tizenegy óra körül a diszkóba igyekvő fiatalok frissítették a táncplacc közönségét.
A program fő erénye, hogy magyar zenét játszanak, a közkedvelt nosztalgiazene mellett mai népszerűeket is. Egyáltalán nem volt zavaró, hogy a Hungária, az Edda Művek, az R-GO, a P Mobil, az Első Emelet, Charlie, a Magna Cum Laude, Cserháti Zsuzsa, Takács Tamás stb. váltogatta egymást. Megállás nélkül ömlött a rock and roll, az andalító zene, a kemény rock, a kacsatánc, a medvecsalogató román népdal (Én vagyok a numerakirály), az Elhagyom a várost, a Korda-paródia.
A karaoke is kiválóan illet a műsorba. Ahogy sötétedett, egyre többen vállalkoztak az éneklésre. Kitűnt Svéd Péter (Budapest) Afrikáról énekelt száma, de kiemelkedett erőteljes, bátor, kellemes előadásmódjával (a képen bal szélen még a közönség soraiban bátorságot gyűjtő) Wittenberger Sándor (Dunaalmás) Csao ban bino és a Kölyköd voltam c. dalok előadásával.
         (A bejegyzés 2013. június 23-án készült.)

Öregség görbe tükörben














A bográcsozás világnapjára - június 23.

Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma,  2 kg burgonya,  60 dkg füstölt kolbász,  3 paradicsom,  3 zöldpaprika,  1,5 dl olaj,  60 dkg lebbencstészta,  1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,  2 evőkanál ételízesítő,  1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.

Cigánylecsó (én is kipróbáltam, ajánlom)
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg vöröshagyma1 kg paprika1 kg paradicsom1,5 kg csirkecomb és -szárny, esetleg csontos mell, 1,5–2 kg fehér édeskáposzta, só, bors
Elkészítés: A zsírban pirosra sütöm a szalonnát, ezek után beleteszem a hagymát, és addig dinsztelem, amíg egy kis színe lesz. Beleteszem a húst, piros kérget sütök rá. Hozzáteszem az előzőleg megmosott és vékony karikára szeletelt paprikát, megvárom, míg összeesik, és hozzáadom a cikkekre vágott és előzőleg héjától megszabadított paradicsomot. Sózom, borsozom, kis vizet öntök rá, és fél órát főni hagyom. A káposztát vékonyra szeletelem, és a fél óra elteltével hozzáadom a bográcsban lévőkhöz, addig főzőm, amíg megpuhul és a levét szépen elfőtte, ízlés szerint ismét sózom, borsozom.

Pásztortarhonya bográcsban
Hozzávalók:10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, só, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, negyedkiló füstölt kolbász.
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágom, majd a bográcsban kiolvasztom, sárgára pirítom rajta a tarhonyát, azután az apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát, és felöntöm 1 dl vízzel. Hozzáadom a paprikát, a paradicsomot (felkarikázva). Sózom, majd megkevergetem, és felengedem 1 liternyi vízzel. Felforralom, majd időnként megkevergetve puhára főzöm.
Bajai halászlé
Hozzávalók: 1 db ponty (1–1.5 kg), 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, erőspaprika ízlés szerint, 1–2 ek fűszerpaprika, só, 15 dkg gyufametélt.
Elkészítés: A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk, és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával, és kíméletesen főzzük 1–1½ órát. Ha kész, leszűrjük, kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr, beletesszük a félretett halszeleteket és halbelsőt, 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek. A tésztát kifőzzük sós, forró vízben, leszűrjük – öblíteni nem kell – és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.

Halpaprikás bográcsban
Hozzávalók: l,5 kg. pontyszelet, l db. csípős zöldpaprika, 2 evőkanál édes-nemes paprika, l kávéskanál őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt köménymag, só, 1 db. nagy szem paradicsom ( vagy 2 evőkanál paradicsompüré), 1 evőkanál citromlé, 2 db. nagyobb vöröshagyma, 1 dl. vörösbor
Elkészítés: A szeletelt és beirdalt pontyszeleteket megsózzuk, citromlével megcsepegtetjük és félre tesszük. A bográcsba kb. 4–5 dl. vizet öntünk, és ebben pároljuk-főzzük az apróra vágott vöröshagymát. Ha a hagyma megfőtt, belerakjuk a hal felét – főleg a szálkás farok és fejrészt. Paprikával meghintjük, beledobjuk a felszeletelt csípős paprikát, a paradicsomot (vagy pürét), sózzuk, borsozzuk, köménymaggal megszórjuk és kevés vizet aláöntve tovább pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hal másik felét is és készre főzzük. Mielőtt levennénk a szolgafáról bort öntünk alá és pár perc múlva tálaljuk. Körettel, friss kenyérrel egyaránt kifogástalan.
Elkészítési idő: 90 perc
 Gombapaprikás bográcsban
Hozzávalók: 60 dkg. vegyes erdei gomba, 10 dkg. sós szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma,
só, csipetnyi őrölt fekete bors, 2 dl. tejföl, 1 kiskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Belerakjuk a finomra vágott vöröshagymát, kevés vizet aláöntve parázs fölött pároljuk, mindaddig, amíg zsírjára sül.
Hozzáadjuk a gombát, sózzunk, csipetnyi borssal ízesítünk, fűszerpaprikával színezzük és továbbra is lassú tűzön addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ekkor a lisztet a tejföllel és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel elkeverjük és az ételhez adjuk. Kiforralás után friss kenyérrel, külön kifőtt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.
Tanácsok:A sós szalonna helyett alkalmazhatunk olajat, vajat, margarint vagy sertészsírt is.
Elkészítési idő: 35 perc

Tihany nevezetességeiből - Babamúzeum és a Halászcéh háza

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
            A Babamúzeum honlapjáról: A Tihanyi Babamúzeum közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye. Először merő passzióból, majd egyre nagyobb szenvedéllyel folytattuk a babák gyűjtését. Magunk is csak évek múltán döbbentünk rá, milyen kultúrtörténeti kincseket rejtenek az öreg faházak padlásai. 1993-ban úgy találtuk, hogy olyan gazdag a gyűjtemény, ami már feltétlenül kiállításra érdemes. Ekkor határoztuk el a Tihanyi Babamúzeum létrehozását. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kiállítás a látogatóknak páratlan élményt kínál, nekünk pedig újabb ösztönzést ad további gyűjtőmunkánkhoz. A Tihanyi Babamúzeum kiállított tárgyai magukba foglalják a németországi porcelánbaba-készítők névsorának nagy részét, kb.1850-től egészen a gyártás beszüntetéséig, kb. 1920-ig. Francia gyűjteményét a múzeum a jövőben szándékozik bővíteni.
            A babák eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kellékekkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, hálószoba- és üzletberendezés is látható.
            A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutathassuk be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.

2018. június 22., péntek

Ezért szeretjük a cicákat
















Aratóleves

Tihany nevezetességeiből - András és Anasztázia, valamint Az alapító szobra

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
A lépcsős szobortalpon álló, modern felfogásban ábrázolt emberpár alkotói: Bogdan Korzs, Oleg Tugrik.  Felállítás éve: 2001
                I. András (élt: 1013–1060) Árpád-házi magyar király 1046–1060 között uralkodott.
          Anasztázia (élt: 1023–1096) magyar királyné, I. András felesége. András még bujdosó herceg korában vette feleségül 1037–1038 körül. 1046-ban, amikor András elfoglalta a magyar trónt, Anasztázia is követte férjét.
A királyné kedvenc tartózkodási helye a Tihanyi-félsziget, ahol az oroszkői monostort alapította.


            A mű I. Andrást, az apátságot alapító királyt ábrázolja (bazalt, aranyozott krómacél). Alkotója: Varga ImreFelállítás éve: 1972


          Amikor a 70-es években személyesen találkoztam Varga Imrével, megkérdeztem tőle, hogy nagyon sejtelmes címe van ennek a szobornak. Akkor ez most pontosan kit ábrázol, I. (Szent) Istvánt, az országalapítót, vagy I. Andrást, az apátság megalapítóját? Azt válaszolta: mindenkinek a fantáziájára bízom, kit lát benne.

2018. június 21., csütörtök

Blama a Vasfüggöny túraút mentén (4/4.) - A Vasfüggöny túraút Fertőrákos határában

          Az Európai Parlament 2005-ben döntött arról, hogy a volt keleti blokkot Nyugat-Európától elválasztó vasfüggöny nyomvonalán létesüljön túraút a Balti-tengertől egészen a Fekete tengerig. A 6.800 kilométeres leendő vándorút egyik szakasza Magyarországot érinti az egykori műszaki határzár helyén.
Fertőrákos határában különleges látnivaló található: egy Mithrasz szentély. Pontosan itt hózódik a magyar-osztrák határ. A leírások szerint a teljes magyar-osztrák határon kiépült a Vasfüggöny túraút. Itt a határkő és a kerítés között kellene húzódnia. De nincs itt! 






(Készült: 2017-ben)